$
בארץ

נתניהו יתיר חסמים בתחום יצוא הגז מישראל

במשרדי רה"מ, האוצר והחוץ, שנציגיהם חברים בוועדת צמח, משוכנעים שיש לבצע התאמות בדו"ח הביניים של הוועדה כך שניתן יהיה לייצא יותר לחו"ל

ליאור גוטמן 19:0325.07.12

במשרדי רה"מ, האוצר והחוץ, כולם חברים בוועדת צמח, ועדה בין משרדית שאמורה לקבוע מסגרת כללי משחק לכלל יזמי הגז לרבות כמה גז תתיר המדינה לייצא לחו"ל ולמי, משוכנעים שיש לבצע התאמות בדו"ח הביניים של הוועדה כך שניתן יהיה לייצא יותר לחו"ל.

 

שלשום (ג') בשעות הערב אירח ראש הממשלה בנימין נתניהו את ראשי משק האנרגיה בלשכתו. הפגישה הנדירה הפתיעה רבים כיוון שהיא התקיימה שבועות ספורים בלבד טרם הגשת מסקנות ועדת צמח, ועדה בין משרדית שאמורה לקבוע מסגרת כללי משחק לכלל יזמי הגז לרבות שאלת השאלות שכל העוסקים בענף מחכים לה – כמה גז תתיר המדינה לייצא לחו"ל, ולמי.

  

קידוח תמר (ארכיון) קידוח תמר (ארכיון) צילום: אלבטרוס

 

בפגישה השתתפו בין השאר שר האנרגיה עוזי לנדאו ומנכ"ל משרדו שאול צמח, שמרכז את עבודת הוועדה, וכן את ראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל וראש רשות הגז שוקי שטרן.

 

במסקנות הביניים של ועדת צמח, שהוצגו בסוף אפריל, נקבע שמאגרי גז גדולים (מעל 200 מיליארד מ"ק, כגון לוויתן), יחויבו בשיריון 50% מנפחם למשק המקומי. עבור היזמים מדובר בהפסד אופציונאלי של מאות מיליוני דולרים כיוון שככל שכמות הגז שתצא לחו"ל תגדל כך הכנסותיהם – והכנסותה מדינה – יגדלו.

 

"צריך להקים מתקן יצוא אחרת לא יהיו אמצעים לפתח את השדות. אני רוצה שהמדינה תרוויח מהדבר הזה ומעבר לרווח כספי יש השפעות גיאופוליטיות", מסביר יו"ר קצא"א (קו צינור אשקלון אילת) אלוף (מיל.) עמוס ירון, שהשתתף אף הוא בפגישה אצל נתניהו. "הרגולציה תוקעת הכל אבל אם יתנו לי לטפל בזה זה יקום מהר מאוד, אולי אפילו בעזרת גורמים חיצוניים. להערכתי אם נקים מתקן יצוא באילת עם קיבולת של 14 מיליארד מ"ק בשנה, הוא יספיק ל-20 שנה ויותר".

 

"פתאום הגיע הגז אז הביקוש אליו יעלה?"

 

סוגיית יצוא הגז אינה מעניינת רק את היזמים, ולמעשה מאחורי הקלעים מתקיים קרב טיטאנים בין מספר משרדי ממשלה – בעוד שהמשרד להגנת הסביבה גורס שיש לשמור את מרב הגז לשוק המקומי, כאמור במשרדי רה"מ, האוצר והחוץ, כולם חברים בוועדת צמח, משוכנעים שיש לבצע התאמות בדו"ח הביניים של הוועדה כך שניתן יהיה לייצא יותר לחו"ל.

 

"בנושא של הביקושים המדינה התבלבלה לגמרי, והמספרים שהיא הציגה לא תואמים את המגמה ולא את המציאות. קח את נתוני צריכת הדלקים של משרד התשתיות. מ-2005 ועד 2011 יש ירידה עקבית בצריכה של דלקים בשנה בתעשייה. כבר שבע שנים שיש ירידה בצריכת הדלקים בישראל. פתאום הגיע הגז ותרשם עלייה?", אמר ל"כלכליסט" מיקי קורנר, ששימש עד סוף 2009 ככלכלן הראשי של רשות הגז.

 

לדבריו, היעדר תשתית הולכה פנים-ארצית הן לתחבורה והן לתעשייה ימנעו פיתוח מהיר של המשק ולמעשה יכלאו בים כמות גז מיותרת שהמדינה לא תוכל למכור או להשתמש בה. "נתוני הוועדה מצביעים על עלייה של 4% בשנה בביקוש לחשמל, ואילו דו"חות חברת החשמל מצביעים על עלייה של 3% בביקוש, שמקורה בעיקר מהקמת מתקני התפלה. זה הפרש של אחוז לשנה אותו הוועדה רוצה לשריין ל-28 שנה. הביקוש לא ימשיך לצמוח בקצב הזה", הוא אומר, ומוסיף שיש להגדיל את היקף הייצוא בכ-250 מיליארד מ"ק גז טבעי.

 

ממשרד האנרגיה נמסר: "העמדה המוצגת בפנייה הוגשה לוועדה הבינמשרדית לבחינת מדיניות הממשלה בנושא משק הגז הטבעי בישראל. ונשמעה במסגרת השימועים הציבוריים שנערכו על ידה. כמו כן הוצגו בפני הוועדה עמדות נוספות על זו של מיקי קורנר, שלפיהן תידרש רזרבה בהיקפים גבוהים יותר לצרכי המשק הישראלי".

 

ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "לאור מרכזיותו של משק האנרגיה בכלכלת ישראל וברקע לגילויי מאגרי הגז לאורך חופי ישראל, נפגש ראש הממשלה בנימין נתניהו עם גורמים מובילים בתחום האנרגיה בסקטור הפרטי והציבורי. הפגישה התקיימה לבקשת יו"ר המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה, עמיר מקוב. בפגישה סקרו הגורמים המקצועיים את הכיוונים אליהם צועד משק האנרגיה והגז בישראל, ובכלל זה, סוגיית ההספקה לשוק המקומי וסוגיית יצוא הגז. ראש הממשלה מסר לנוכחים כי עם קבלת המלצות ועדת צמח, יקיים דיונים נוספים בנושא ויפעל לגיבוש תוכנית ממשלתית".

 

עוד הודיע ראש הממשלה על כוונתו למנות את מנכ"ל משרדו הראל לוקר לעמוד בראש צוות ליישום מדיניות ממשלתית בתחום משק הגז. בנוגע למתי יצא הגז מישראל סרבו במשרד רה"מ להתייחס, ולו בשל העובדה שמתקני ייצוא גז לא קיימים בישראל והקמתם, לרבות תכנונם והשגת אישורי הבנייה, עשויים לקחת כעשור.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x