$
בארץ

חוק הריכוזיות אושר בקריאה ראשונה; שטייניץ: "חושש מלחץ המחאה"

שר האוצר: "ייתכן שבלחץ אנשי המחאה הציבורית, ייעשה ניסיון לשנות את החוק באופן ניכר"; לדבריו, "עלינו כחברה להפסיק את ההתלהמות ההולכת וגוברת נגד אנשי עסקים. הגענו למצב בו קיים בקהילה העסקית פחד, פחד לא בריא, פחד לא הוגן"

תומר אביטל 20:5416.07.12

הצעת חוק הריכוזיות אושרה הערב (ב') בקריאה ראשונה בכנסת. 28 חברי כנסת תמכו בהצעה, ללא מתנגדים. כעת תועבר ההצעה לוועדת הכנסת שתכריע מי תדון בה - ועדת הכספים או הכלכלה - לצורך הכנתה לקריאה שנייה ושלישית.

 

גרסת החוק שהגיש האוצר לכנסת מרוככת יחסית להמלצות הוועדה שמינה ראש הממשלה לצמצום הריכוזיות. ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה באמצע יוני את תזכיר החוק לצמצום הריכוזיות לאחר שהחליטה למתן את אחד הסעיפים המרכזיים בתזכיר החוק, והאריכה את תקופת המכירה של אחזקות פיננסיות או ריאליות צולבות מארבע לשש שנים.

 

שר האוצר, יובל שטייניץ, הציג את החוק ואמר: "אנו מתניעים היום מהלך נועז וחסר תקדים בקנה מידה עולמי, מהלך שטרם נוסה, ולכן גם החששות המסויימים הנלווים בצידו. מהלך המכוון להקטנת הריכוזיות ולהגברת התחרותיות במשק הישראלי".

 

לדבריו, "לחקיקה בנושא הריכוזיות השפעה דרמטית על המבנה הכלכלי של המשק. ועל יצירתה של כלכלה בריאה יותר הבנויה על יסודות יציבים ואיתנים יותר". שטייניץ הוסיף כי לחוק תהיה גם "תרומה דרמטית לחיזוקה של הדמוקרטיה".

 

שטייניץ שטייניץ צילום: עמית שעל

 

שר האוצר טען כי החוק "תואם את מסקנות ועדת הריכוזיות בכ-99%" , והסביר לראשונה את הצעד להארכת תקופת המכירה של החברות מ-4 ל-6 שנים: "מאחר שמדובר במהלך דרמטי, הצפוי להביא למכירתן של חברות בשווי של עשרות מיליארדי שקלים ולהגדיל את היצע החברות העומדות למכירה על המדף, נעננו להמלצת חלק מחברי הוועדה, ולדעתם של מומחים נוספים, אשר טענו כי בעת משבר כלכלית עולמי עלינו לנהוג במשנה זהירות".

 

שטייניץ אמר כי "במהלך הדיונים בהמלצות ועדת ששינסקי חששתי מהשפעתם של שיקולים זרים על החקיקה, שיגיעו באמצעות לחץ של קבוצות עסקיות לשינוי מסקנות הוועדה בשלב החקיקה. אני חייב לציין כי כעת, לפני שהחלה הכנסת לדון בחוק, אני חרד מהשפעה כפולה. מחד אני חרד כי לחצים דומים לאלו שהופעלו בדיון בחוק ששינסקי יופעלו גם כאן על ידי חברות ותאגידים אשר צפויים להיפגע מהמהלך ויבקשו לעדן ולרכך את המסקנות ולעקר את החקיקה מתוכן באמצעות שימוש בגורמים שונים. מאידך, כאן, בשונה ממסקנות ועדת ששינסקי, אני חושש כי בלחץ גורמים שונים בתקשורת, ואף גורמים שונים במחאה,  ייעשה ניסיון לשנות 'כללי משחק', ולהביא להקצנה דרמטית בחקיקה, אשר יכולה לאיים על יסודות הכלכלה ולהביא לתוצאות הרסניות".

 

לדבריו, "אם רצונה של הכנסת למרוח את החקיקה, לפרקה לגורמים-גורמים, רסיסי חוקים שלא תהיה להם השפעה ושיעקרו את מסקנות הוועדה מתוכן – המתכון הבטוח הוא פיצולה של החקיקה. מאחר שאני בטוח כי הכנסת תנהג כשורה, בצורה גלויה, שתאפשר לחברי הכנסת ולציבור לעקוב אחר ההליך הדמוקרטי הדרמטית העתיד להתרחש כאן - יש לוודא כי החקיקה תידון בצודה אחידה בוועדה אחת אשר תלווה את ההליך מתחילתו ועד סופו".

 

שר האוצר הוסיף: "עלינו כחברה להפסיק את ההתלהמות ההולכת וגוברת כנגד אנשי עסקים. הגענו למצב בו קיים בקהילה העסקית פחד, פחד לא בריא, פחד לא הוגן. הכלכלה הישראלית נשענת על אנשי העסקים המצוינים שבה, על המגזר הפרטני היצרני, בלעדיהם, לא תהיה תעסוקה ולא תהיה כלכלה. עלינו להפסיק מיד את ההסתה נגד אנשי העסקים, ואת הקריאות הפופוליסטיות נגדם".

 

ח"כ זהבה גלאון(מרצ), אמרה: "מברכת על החוק, אך ההמלצות שמגיעות לכאן הן המלצות 'דיאט'. לא היתה הצדקה לתת לטייקונים את הבונוס של עוד שנתיים". 

 

ח"כ דב חנין אמר בדיון: "מצטער על השחיקה של כמה רעיונות שעלו בוועדה שהקימה את המתווה. אנחנו, חברי הכנסת, נצטרך להיאבק כדי להבטיח חקיקה אמיתית שתצמצם את כוחם של בעלי ההון בחברה הישראלית".

  

ראש הממשלה בנימין נתניהו בחר להתייחס לחוק בישיבת הסיעה של הליכוד ואמר: "אנחנו מביאים היום לפני הכנסת החלטה חשובה, חוק הריכוזיות. אנו פועלים כדי לצמצם את הריכוזיות בכלכלת ישראל ולהגדיל את התחרות. זהו דבר נכון גם מבחינה כלכלית וגם מבחינה חברתית, וזה אחד מהשינויים הרבים שמביאה הממשלה למדינת ישראל". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x