$
בארץ

נחשף ב"כלכליסט": הממשלה אישרה: יונהג תקציב דו שנתי באופן קבוע

ההצעה קובעת כי יונהג בישראל תקציב דו שנתי, אלא אם כן נקבעו בחירות שמועדן לפני תום שנת התקציב הראשונה או אם הממשלה, לפי הצעת שר האוצר ובאישור הכנסת, תקבע כי התקציב יהיה חד שנתי בשל מצב כלכלי חריג

תומר אביטל 12:0324.06.12

מבלי שניתנה לכנסת לומר את עמדתה הממשלה אישרה הבוקר (א') עקרונית את הצעת שר האוצר להנהגת תקציב דו שנתי במתכונת קבועה. "כלכליסט" פרסם לראשונה על הכוונה לאשר את ההצעה הבוקר.

 

ההצעה קובעת כי יונהג בישראל תקציב דו שנתי, אלא אם כן נקבעו בחירות שמועדן לפני תום שנת התקציב הראשונה. מצב אחר בו לא יונהג תקציב דו שנתי הוא כאשר הממשלה, לפי הצעת שר האוצר ובאישור הכנסת, קבעה כי התקציב יהיה חד שנתי בשל מצב כלכלי חריג.

 

עפ"י ההצעה, שרי האוצר והמשפטים יכינו בתוך 45 יום תזכיר חוק שיתקן את חוק יסודות התקציב ואת חוק יסוד הכנסת במטרה "לעבור למתכונת של תקציב דו שנתי כהסדר קבע".

  

השר יובל שטייניץ השר יובל שטייניץ צילום: עמית שעל

 

לדברי האוצר, "הנהגת תקציב דו שנתי יוצרת וודאות גדולה יותר לממשלה ולמשק, המשפיעה לטובה על יכולת העבודה של גופים העובדים מול משרדי הממשלה, או הנתמכים על ידה. מהלך זה מגביר את אמינותה הפיסקאלית של ישראל כלפי גורמים בסקטור העסקי, והן מול גורמים בינלאומיים. גורמים כלכליים עולמיים, כדוגמת ה-OECD וקרן המטבע הבינלאומית, קבעו כי שמירה על מסגרת תקציב דו שנתית חדשנית חיזקה את תכנון הוצאות הממשלה ואת יישומן בפועל, וסייעה לחוסנו של המשק הישראלי".

 

שר האוצר, יובל שטייניץ, אמר לאחר האישור: "ישראל הופכת למדינה הראשונה בעולם שעוברת באופן קבוע לתקציב דו שנתי, זאת להוציא חריגים כגון שנת בחירות. מדובר ברפורמה מהפכנית בתהליך התקצוב שזוכה לתמיכה נלהבת מקרן המטבע הבינלאומית (IMF) ומזכ"ל ה- OECD אנחל גוריה״.

 

"חוסר ההתאמה של המדיניות התקציבית לשינויים"

 

לפי מחקר של מחלקת המחקר והמידע של הכנסת, לאימוץ תקציב דו שנתי כמה יתרונות כמו שיפור יכולת משרדי הממשלה לתכנן את פעילותן בשנת התקציב השנייה כבר בשנת התקציב הראשונה, והגדלת הוודאות הכלכלית העומדת בפני הממשלה וגורמי המשק השונים לגבי ההוצאה הממשלתית.

 

מצד שני, המסמך קובע כי אחד החסרונות הבולטים של אימוץ תקציב דו שנתי הוא חוסר ההתאמה של המדיניות התקציבית לשינויים בסביבה הכלכלית העולמית והמקומית. לפי המסמך רק בקומץ מדינות יושם תקציב דו שנתי, בעיקר עקב חיסרון זה.

 

גם במדינות בהן יושם תקציב דו שנתי, טוען המחקר, נעשה הדבר עקב משבר פוליטי ולא בשל צידוק כלכלי. לפי המסמך, אי הוודאות לגבי צרכים עתידיים, כגון שינוי בשיעור האבטלה והוצאות ריבית, מקשה על בניית תקציב הולם מראש. חיזוי לא איכותי של הנתונים עלול להתוות סדר עדיפויות תקציבי מסולף. כמו כן חברי כנסת רבים מאמינים כי תקציב דו שנתי מחלישה משמעותית את הפרלמנט ומקשה על יכולות הפיקוח של הכנסת על הרשות המבצעת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x