$
בארץ

מחקר בכנסת: "תקציב דו שנתי לא מתאים לשינויים בסביבה הכלכלית העולמית והמקומית"

שר האוצר מבקש לאשר תקציב דו שנתי נוסף. לדבריו, "צריך לתכנן תקציב של מדינה בשונה מדוכן פלאפל". חברי ועדת הכספים מתנגדים

תומר אביטל 10:5627.04.10

ועדת הכספים של הכנסת דנה היום בהצעת החוק לתקציב דו שנתי נוסף בשנים 2011-2012, לקראת אישורו בקריאה שנייה ושלישית.

 

בתוך כך פירסמה מחלקת המחקר והמידע של הכנסת מסמך שלפיו לאימוץ תקציב דו-שנתי כמה יתרונות כמו שיפור יכולת משרדי הממשלה לתכנן את פעילותן בשנת התקציב

השנייה כבר בשנת התקציב הראשונה, והגדלת הוודאות הכלכלית העומדת בפני הממשלה וגורמי המשק השונים לגבי ההוצאה הממשלתית.

 

מצד שני, המסמך קובע כי אחד החסרונות הבולטים של אימוץ תקציב דו-שנתי הינו חוסר ההתאמה של המדיניות התקציבית לשינויים בסביבה הכלכלית העולמית והמקומית. לפי המסמך רק בקומץ מדינות יושם תקציב דו-שנתי, בעיקר עקב חיסרון זה. גם במדינות בהן יושם תקציב דו-שנתי, קובע המסמך, נעשה הדבר עקב משבר פוליטי ולא בשל צידוק כלכלי. לפי המסמך, אי הוודאות לגבי צרכים עתידיים, כגון שינוי בשיעור האבטלה והוצאות ריבית, מקשה על בניית תקציב הולם מראש. חיזוי לא איכותי של הנתונים עלול להתוות סדר עדיפויות תקציבי מסולף.

 

בדיון בוועדה אמר שר האוצר, יובל שטייניץ, לחברי הוועדה כי "לפני כמה שנים הייתי מרצה בפילוסופיה, וכבר אז סברתי שתכנון תקציבי לגוף גדול כמו מדינה – הטווחים שלו צריכים להיות שונים מגופים כמו חברות או עיריות. בדוכן פלאפל למשל התכנון הוא משבוע לשבוע. במדינה יש רפורמות בכל תחום ופרמטרים רבים – זה בסדר גודל אחר משל חברות במשק. אין הגיון שהתכנון יהיה בהכרח חד שנתי. בעקבות המשבר היתה בעולם תחושה שצריך להקריב את העתיד למען ההווה. בישראל עשינו ההיפך - השקענו בעתיד כי הינחנו שהעתיד משפיע על ההווה.

 

שר האוצר הציג בוועדה חוות דעת של גופים בינלאומיים התומכים בהצעתו. הגופים - קרן המטבע הבינלאומית וה- OECD - גורסים כי תקציב דו שנתי יאפשר יישום יעיל של המדיניות התקציבית. גם התאחדות התעשיינים בישראל, לפי שר האוצר, דיווחה כי תקציב דו-שנתי יוצר ודאות גדולה למגזר העסקי.

 

"שוחחתי עם מנכ"ל ה-OECD לפני כמה ימים", סיפר שטייניץ. "הוא ביקש ממני להגיד לוועדה כי כבר כשר אוצר של מקסיקו חשב שמקסיקו צריכה לעבור לתקציב דו שנתי. הוא תומך באופן חד משמעי בתקציב דו שנתי ומשוכנע כי יהיו מדינות נוספות שילכו בעקבות ישראל".

  

באמצע 2009 אישרה הכנסת את התקציב הדו-שנתי הראשון - לשנים 2009 ו-2010. הסיבות העיקריות לאימוצו היו התמודדות עם המשבר הכלכלי העולמי ואי אישור הצעת התקציב לשנת 2009 על-ידי הכנסת במועד הקבוע בחוק עקב המצב הפוליטי ששרר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x