$
בארץ

"תמר הציעה ללקוח גז הזול ב-20% מההצעה לחברת החשמל - ונסוגה"

"היא חזרה בה מהצעתה לאחר שהגז המצרי פסק" כך נטען בפורום פעולה אזרחית. עוד נאמר כי שותפות תמר יחזירו את השקעתן בפיתוח מאגרי הגז ב-2020. קיצור תקופת ההסכם עם חברת חשמל יאפשר להן לגבות מחירי רצפה ולמנוע תחרות

ליאור גוטמן 23:1013.06.12

רשות החשמל צפויה להחליט היום (ה') סופית בנוגע לאישור תנאי עסקת הגז הענקית בין חברת החשמל לשותפות תמר. על פי ההערכות, המדינה לא תשנה את עסקת הבסיס עם חברת החשמל, במסגרתה יסופקו 42.5 מיליארד מ"ק בתקופה של 15 שנה.

 

מחיר הבסיס בעסקה יהיה 5.04 דולר ליחידת אנרגיה, בהצמדה למדד המחירים האמריקאי, והוא אמור לכסות גם את עלות הפיתוח המאגר עבור חמש השותפות. עם זאת, המדינה צפויה לבצע שינויים מסויימים כמו ביטול מנגנון ההצמדה לחלק הרכישה הנוסף מעבר לעסקת הבסיס (אופציית רכש), במסגרתו תהיה הצמדה של 30% בלבד למדד המחירים האמריקאי. בנוסף, אפשרות נוספת ששקלה המדינה היא קיצור משך תקופת החוזה.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: יוסי וייס

 

ל"כלכליסט" נודע כי פורום פעולה אזרחית הגיש לחברי הנהלת רשות החשמל ממצאים שלפיהם ניתן להוריד את מחיר הבסיס של עסקת הגז ב־5%–20%. בפורום טוענים שהמציאות הנוכחית בה קיים ספק בודד מעבירה אוטומטית את כל עסקאות הגז לידי שותפות תמר, ולכן גם אם מחיר הבסיס שמשולם בעסקה ירד, כמות העסקאות במשק תחפה על אובדן הרווחים. לטענת הפורום, בשנה שעברה הציעה שותפות תמר לאחד מלקוחותיה מחיר של 3.95 דולר ליחידת אנרגיה, שקפץ ל־6 דולר ליחידת אנרגיה לאחר שהגז המצרי נעלם. בפורום אומרים עוד שמחיר העסקה הנוכחית גבוה ב־450 מיליון דולר בשנה, שהם 3.5 מיליארד דולר עד שנת 2020. לטענתם, מדובר בנטל נוסף ומיותר לחלוטין על המשק הישראלי, "שאין לא הצדקה כלכלית כלשהי".

 

 

בנוסף טוענים בפורום כי קיצור תקופת ההסכם כך שזה יסתיים בשנת 2020 נועדה במקור לאפשר כניסתם של ספקי גז נוספים לשוק – ולא לכבול את השוק בהסכמים ארוכי טווח. אולם לטענתם קיצור ההסכם יאפשר לתמר להחזיר את כל השקעותיה ולכסות את עלויות המימון בתוספת תשואה של יותר מ-20% - עוד לפני שנת 2020. במצב הזה קיים חשש כי בעת המו"מ על חידוש הסכמי אספקת הגז עם תמר, לאחר שהחזירה את השקעתה, היא תהיה ביתרון מוחלט על המתחרות החדשות, שכן היא תוכל להציע מחירי רצפה באופן זמני כדי להבריח את המתחרות החדשות, ולהנציח את המונופול.

 

בפורום טוענים כי המדינה חייבת לכן לא להסתפק בקיצור משך תקופת ההסכם אלא לחייב את חברת חשמל למחיר קבוע של ארבע וחצי דולר ליחידת אנרגיה. מחיר זה זהה לתעריף שנקבע במסגרת דיוני ועדת ששינסקי בסוף 2010, בפורום טוענים כי מחיר זה מבטיח ליזמי הגז תשואה של 18%.

 

השר לשעבר מיכאל מלכיאור, ממייסדי הפורום, אמר אתמול "תמר היא מונופול וחייבים להכריז עליה ככזו לפני שיהיה מאוחר - והציבור ישלם מילארדי דולרים על כך". חשיבות ההסכם עם תמר גדולה כיוון שחברת החשמל היא מונופול יצור החשמל, שמספק כמעט את כל החשמל למשק. לפיכך, עלויות הדלקים שלה מהוות הלכה למעשה את עלויות הדלקים של מדינת ישראל, ומהן נגזרים תעריפי החשמל. ככל שהחוזה לרכישת הגז יהיה נמוך יותר כך יירד תעריף החשמל, ולהפך.

 

בשעות הערב שלח חבר מליאת רשות החשמל אהרון כהן מכתב בו הוא מצטט את הנתונים של פורום פעולה אזרחית וטוען "שהחלטה שגויה בהכרה בעלויות הנגזרות מהסכמי הגז שלפנינו תהא אות קין במצחה של רשות החשמל למשך למעלה מעשור".

 

לטענתו, המחיר הראוי שהוצג בפני מליאת רשות החשמל יכול לרדת לרף של 3 עד 3.5 דולר ליחידת אנרגיה, זאת במקום 5.04 דולר כיום. בסוף מאי האחרון פורסם ב"כלכלסיט" שחברת "הלוי הדואק" נשכרה על ידי חברת החשמל ומצאה שניתן לכאורה לצמצם את עלות החוזה בעשרות אחוזים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x