$
בארץ

הממשלה אישרה פה אחד קידום הקמת מתקני קליטת גז טבעי בישראל

עיכוב חיבור מאגרי הגז לישראל עלה למשק כ-12 מיליארד שקל, עקב עלויות הדלקים העודפות שחברת החשמל נאלצת לשרוף כדי להפעיל את תחנות הכוח בהיעדר גז. עפ"י המתווה שהוצג לשרים, 11 מקומות יבשתיים ו-4 אתרים ימיים יבחנו בהליך מזורז בחודשים הקרובים, כך שבתוך כשנה מהיום יהיו למדינה לפחות שתי חלופות להקמת מתקני קליטת הגז

ליאור גוטמן 13:4010.06.12

הממשלה אישרה לפני שעה קלה (א') פה אחד את הצעת רה"מ בנימין נתניהו לקצר הליכי הקמת מתקני קליטת גז טבעי בישראל. 

 

נתניהו מתח ביקורת חריפה על העיכובים הבירוקרטיים שליוו עד כה את ניסיונות המדינה להביא את הגז הטבעי שהתגלה במאגרים ("תמר", "לוויתן") לחופי ישראל.

 

קידול לווייתן (ארכיון) קידול לווייתן (ארכיון)

 

"ממשלת ישראל חייבת להאיץ את תהליכי התכנון והבנייה של מתקנים אלו כדי להבטיח אספקת גז טבעי לטובת אזרחי ישראל. התגליות הנוכחיות של מצבורי הגז שייכות לעם ישראל וחשוב ביותר שעם ישראל יהנה מהם", אמר נתניהו.

 

מבדיקת צוות שהוקם לקידום הנושא בראשות מנכ"ל המשרד הראל לוקר עולה שעיכוב חיבור מאגרי הגז לישראל עלה למשק כ-15 מיליארד שקל, פועל יוצא של עלויות הדלקים העודפות (מזוט, סולר) שחברת החשמל נאלצת לשרוף כדי להפעיל את תחנות הכוח בהיעדר גז, ונזקי זיהום האוויר שנגרם מהשימוש בדלקים חלופיים.

 

ההחלטה לקצר את ההליך התכנוני נובעת מהכישלון התכנוני של חיבור מאגר "תמר" לחופי ישראל מיוני 2010. בעלי המאגר חתמו על חוזה להקמת מתקן קליטה במטעי קיבוץ מעיין צבי שבקרבת זכרון יעקב, מהלך שבמידה והיה מתממש היה מביא את הגז לישראל כבר בספטמבר הקרוב. השימוש בגז היה מייתר את שריפת הדלקים החלופיים, מנתק את המשק הישראלי מהתלות בגז המצרי שנעלם ובעיקר היה מונע עלייה כה חדשה בתעריף החשמל, שרשם מאז אוגוסט האחרון זינוק של 25%.

 

בכוונת המדינה לנתב את הגז לייצור חשמל ובעתיד להחלפת דלקים מזהמים בתעשייה ובתחבורה. "כלכלת ישראל תתחזק כתוצאה מהתגליות הללו ואסור לעכב אותן. אין זכות גדולה מזכותם של אזרחי ישראל לחסוך 12 מיליארד שקל", סיכם נתניהו

 

על פי המתווה שהוצג לשרים, 11 מקומות יבשתיים ו-4 אתרים ימיים יבחנו בהליך מזורז בחודשים הקרובים, כך שבתוך כשנה מהיום יהיו למדינה לפחות שתי חלופות להקמת מתקני קליטת הגז. רה"מ הנלה את לוקר לפעול ליישום ההמלצות באמצעות תמריצים כלכלים שיוענקו לאום ערים שיסכימו לקבל את מתקני הגז, ובמידה ולא יבחר אף מקום במסגרת מו"מ מולם "לפתוח באופן מיידי בהליכי חקיקה", לשון הודעת משרד רה"מ.

 

"ההחלטה היא סטירת לחי לאינטרס הציבורי"

 

בתגובה לכוונת רה"מ לקדם את הנושא פנו 15 ראשי רשויות מקומיות ועיריות בבקשה לבחון אפשרות להקמת מתקני טיפול רק בלב הים. במכתב שנשלח לנתניהו נטען ש"הצעת ההחלטה נכונה. יש לקדם במהירות את השלמת תוכנית המתאר למתקני קבלת הגז", אולם הגז לא הגיע לישראל כיוון שתוכנית המתאר נתקלה בקשיים לאחר שהתגלה כי משרד האנרגיה אפשר לחברת נובל אנרג'י ודלק אנרגיה (שמחזיקות בכ68% מהמאגר - ל"ג) לקדם ולכתוב את תוכנית המתאר. הליך זה הופסק בהחלטת המועצה הארצית ולאור בג"ץ תושבים והתנגדות רחבה של רשויות מכל רחבי הארץ. לצערנו, משרד האנרגיה לחץ על המועצה הארצית לקבל עמדה אשר תביא להעצמת המחאה הציבורית ואולי בכך לעיכוב בהשלמת תוכנית המתאר".

 

לטענת הרשויות, החלופה הנכונה ביותר עבור משק האנרגיה הישראלי היא טיפול ימי כמעט מלא, חלופה שבכל מקרה עומדת לנגד עיניו של לוקר. "הליך תכנוני מואץ, ללא בחינה שוויונית ואמיתית של חלופה הטיפול בים, תביא 15 ראשי

רשויות להעצים את המחאה הציבורית באמצעות אירועי מחאה, מהלכים משפטיים ועוד. הרצון להעניק לראשי הרשויות 'אמצעים לפיתוח משלים' הינו מהלך סרק חסר תוכן שבא במטרה להשתיק את המחאה הציבורית באמצעות תמריצים כספיים. אין למהלך זה תכלית לאור המעורבות הגדולה והמשמעותית של ציבור רחב במאבק הציבורי", אומרים שם, ומזכירים ש"הגז הטבעי ממאגר תמר כבר בשלבי חיבור למערכת ההולכה הארצית באמצעות צינורות המונחים בימים אלו אל אסדת ים תטיס ומשם אל מתקן הקבלה באשדוד. הפאניקה אותה מייצר משרד התשתיות בצורך הדחוף בהחלטה על מתקני קבלה נוספים לא יביאו מזור לבעיותיה הקשות של מדינת ישראל מול משבר האנרגיה המתרחש בימים אלו".

 

על המכתב חתומים ראשי המועצות המקומיות חוף כרמל, עמק חפר, זכרון יעקוב ופרדיס; ראשי המועצות האזוריות מטה אשר, מנשה וטמרה וראשי הערים חיפה, שפרעם, חדרה, אור עקיבא, קרית אתא, קריית ביאליק, קריית מוצקין ועכו.

 

לעומת ראשי הערים המוחים, מהחברה להגנת הטבע ברכו על הצעד ואמרו ש"מדובר בהחלטה המאזנת בין הצורך החיוני לקלוט את הגז הטבעי מהים ללא עיכובים מיותרים, לבין שמירה על הליכי תכנון ושיתוף הציבור. מבחינה סביבתית, חברתית ובריאותית, לגז הטבעי יתרונות מובהקים על פני שימוש בפחם או בדלקים מזהמים אחרים לצורך ייצור חשמל ולכן כל עיכוב בהגעת הגז הטבעי משמעותו המשך השימוש באנרגיות מזהמות ומזיקות. למען איכות החיים של כולנו, חשוב לקדם את קליטת הגז הטבעי, שיצמצם את התחלואה מזיהום אוויר ויהיה זול בצורה משמעותית מהחלופות האחרות, עובדה שתורגש לטובה בכיס של כל אחד ואחת מאיתנו"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x