$
שיזף רפאלי
ד"ר שיזף רפאלי פרופ' רפאלי הוא ראש המרכז לחקר האינטרנט באוניברסיטת חיפה לכל הטורים של ד"ר שיזף רפאלי

מתי פייסבוק באמת נולדה?

איורי סלעים בצפון הקפוא של אירופה שנוצרו לפני 4,000–6,000 שנה מראים שרשתות חברתיות נרחבות ומתפקדות קדמו אפילו לכתב עצמו: נמצאו שרידי לייק ו־Share

שיזף רפאלי 10:5231.05.12

שרידיה של רשת חברתית עתיקה במיוחד נחשפו באחרונה בצפון הקפוא של אירופה: ד"ר מארק סאפוול, ארכיאולוג צעיר מאוניברסיטת קיימברידג' שבאנגליה, גילה ששני אתרים של ציורי אדם קדמון, שמרוחקים כאלף ק"מ זה מזה, בנויים בדיוק כמו גרסה עתיקה של "קירות אישיים" בפייסבוק.

 

יש בהם אלפי ציורים שנוספו לאורך עשרות דורות, שמתכתבים זה עם זה ומתייחסים זה לזה. באופן מפתיע, ההתייחסויות ההדדיות לא היו רק בין ציירים שונים על אותו קיר סלע, אלא גם בין האתרים המרוחקים עצמם: בנים לשבטים פרהיסטוריים מאזור נאמפושן שבצפון שבדיה נדדו מערבה עד לקירות הסלע שליד נהר הזלברוגה ברוסיה, שנשפך לים הצפוני, ציירו עליהם, וחזרו לנאמפושן עם ציורים רוסיים - וחוזר חלילה - לאורך עשרות ואולי מאות דורות.

 

לציורים הללו היה תפקיד תקשורתי ומלכד, הם עזרו ליצור סמלים ונרטיבים משותפים, וגם אפשרו למציירים להתרברב, גם בכישרון הביטוי שלהם וגם במעשיהם. בדיוק כמו בפייסבוק. מחקר ממוחשב של הסימנים בסלע גילה שציורים אטרקטיביים במיוחד גם זכו לתוספות מאוחרות ושיפורים, כמעין "לייק" ו"Share" קדמוניים, וציורים אחרים, לחלופין, נותרו תלויים כביטוי עצמי של כותב יחיד, מעין "ברוך ג'מילי" של התקופה ההיא.

 

ציורי אדם קדמון. כמו גרסה עתיקה של "קירות אישיים" בפייסבוק ציורי אדם קדמון. כמו גרסה עתיקה של "קירות אישיים" בפייסבוק

 

פייסבוק, מתברר, לא באמת מחדשת הרבה. הרשת החברתית הענקית שמניותיה הונפקו זה לא כבר נולדה פחות או יותר באותה התקופה של לינקדאין, שמיועדת לשוק העבודה, וטוויטר, שמעצבת מחדש את זירת השיח הציבורי, וחפירה ארכיאולוגית תשלוף את פרנדסטר הנשכחת מ־2002 ואת רשימות ה־buddy list מאייסיקיו, שנוסדה בישראל ב־1996. קהילות וירטואליות כגון IRC שקקו מאז שנות השבעים של המאה ה־20 ברשתות אוניברסיטאיות שקדמו לפתיחת האינטרנט לשימוש אזרחי, ויש עוד הזוכרים את ה־BBS, את Well ואת ה־MUD.

 

מי שירחיק לכת בהיסטוריה יגלה שהקהילות הממוחשבות הראשונות אינן אלא יורשות לרשתות החברתיות של חובבי הרדיו בגלים קצרים, לאלה שהשתמשו בטלפונים לשיחות ועידה מאולתרות וחברתיות, שבעצמם נתלים בענפיהם של הרשתות החברתיות בטלגרף, באלה שניצלו את מערכת צינורות הדואר הפניאומטית של המאה ה־19 לתקשורת חברתית. וכך השושלת ממשיכה עד לדוורים הראשונים באימפריה הפרסית של לפני 2,600 שנה.

 

הממצא של סאפוול מוסיף פרספקטיבה חדשה: איורי הסלעים שנוצרו לפני 4,000–6,000 שנה מראים שרשתות חברתיות נרחבות ומתפקדות קדמו אפילו לכתב עצמו. הציורים - של מסעי ציד ודיג, איילי צפון ודמויות דמיוניות כגון בתולות ים וקנטאורים - צוירו בסלעים ששוכנים בצמתי נחלים, ליד מפלי מים ובעוד נקודות אסטרטגיות שקבוצות נוודים כנראה עצרו בהן בקביעות, דור אחר דור. הסלעים שנבחרו הצטרפו לדפי רשת חברתית שייצרה יותר פעילות מהאחרות, ושרדה יותר זמן. בדיוק כמו היום.

 

כבר עכשיו, בימינו, אפשר לראות בפייסבוק וטוויטר תעודה היסטורית של תקופתנו שהיקפה חסר תקדים. וכך גם השיחות וההתכתבויות שבשכבות ה"טיימליינים" בציורים בשבדיה ורוסיה: מציורים של איילי צפון עד לסירות שהחלו להופיע בתקופת הברונזה המאוחרת, ומשהופיעו, כמו במקרה של סטטוסים "דביקים", הן השתכפלו שוב ושוב וצוטטו במקומות שונים ורבים. הטיימליין, הלייק, ה־Share והמם - אם יש מישהו שלא היה מוכה בהלם לנוכח החידושים של צוקרברג, הרי זה האדם הקדמון מצפון אירופה הקפואה.

 

תולדות הצורך האנושי לתקשר עם אחרים, בסביבתך ושלא בסביבתך, ולהותיר מסרים לאלה שבתקופתך ואלה שיבואו אחריך, התחילו הרבה לפני פייסבוק. הן התחילו עוד לפני הזמן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x