$
בארץ

בדרך לפח: רפורמות בתחום הריכוזיות ושכר הבכירים

זאת על רקע ההכנות של נבחרי הציבור לפזר את הכנסת ולצאת לבחירות מוקדמות

תומר אביטל, ליאור בן דוד וליאור גוטמן 08:2406.05.12

גורלן של הרפורמות הקרדינליות לוט בערפל על רקע ההכנות של נבחרי הציבור לפזר את הכנסת ולצאת לבחירות מוקדמות. רובן לא הגיעו לכדי הבשלה והן יוכנסו למגירה שממנה יוצאו רק אם יחפצו בהן השרים העתידיים.

 

כקורבנות הקדמת הבחירות ניתן למנות בין השאר את מסקנות ועדת הריכוזיות

שהגדירו מחדש את מבנה הבעלות והניהול של חברות ציבוריות. כמו כן יישום מסקנות ועדת המזון לבחינת מחיריהם של מוצרי מזון בעקבות המחאה החברתית, שהטיוטה שלהן כבר הועברה להתייחסויות, ייתקע. כך גם רפורמת המרפסות לשינוי אופן פעילותן של ועדות התכנון והבנייה, מסקנות ועדת זליכה להגברת התחרותיות בענף הרכב, החוק לבלימת שכר הבכירים בחברות הציבוריות, וועדת צמח להסדרת ענף הגז הטבעי.

 

גורמים ממשלתיים גם מציינים את הרפורמות בחברת החשמל וברכבת ישראל, שיוקפאו ככל הנראה אם הבחירות אכן יוקדמו: "אף אחד לא רוצה להתעסק כעת עם הוועדים הגדולים".

 

וישנם עוד סעיפים שטרם אושרו מדו"ח ועדת טרכטנברג וכנראה יושלכו, ולו זמנית, לפח: מס העשירים, שילוב הקריטריון למיצוי כושר השתכרות כסייג לקבלת סיוע בדיור, והקשחת התנאים לקבלת קצבאות לישיבות. בנוסף, חלק מהדו"ח שאושר בממשלה טעון את אישורה של הכנסת. בין היתר, לא ברור מה יעלה בעתידו של הסעיף הנוגע לחינוך לגילי 0־3, ומדבר על אישור חוק הפיקוח על מעונות היום על ידי משרד התמ"ת.

 

בתוך כך, יידחה גם יישום מסקנות "ועדת צמח" לטיפול והסדרת משק הגז הטבעי. ועדה זו, שראוי היה שתוקם כבר לפני שלוש שנים עם גילוי סימני גז ראשונים במאגר "תמר", איגדה נציגים מכמה משרדי ממשלה שהחליטו כיצד לחלק את מאגרי הגז שהתגלו מול חופי המדינה. לו"ז הוועדה קבע הגשת מסקנות סופיות ב-5 ביוני, מועד אותו ילחצו אנשי משרד האנרגיה לקיים בכל מחיר כדי לסיים לפחות את עבודתם עם המלצות סופיות. עם זאת, יישום מלא של מסקנות הביניים, שהוצגו לפני כחודש, ידרוש חקיקה ראשית שבמציאות הפוליטית נראית בלתי אפשרי בלו"ז שנותר עד תחילת ספטמבר.

 

חלק ממסקנות הביניים של הוועדה היו מרחיקות לכת. כך לדוגמה, מאגרי גז שגודלם מעל ל-200 מיליארד מ"ק (כגון "תמר" או "לוויתן") חיובו לשריין 50% מתכולתם עבור המשק הישראלי. כל מאגרי הגז חויבו להתחבר אחד לשני בלפחות צנרת הולכה אחת שעלותה הושתה על היזמים עצמם. עוד נקבע שישראל תקים בשטחה מתקן לייצוא גז בעל כניסה פתוחה לכל היזמים, הנוכחיים ואלו שיבואו.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x