$
בארץ

פישר העלה את תקרת יתרות המט"ח הרצויה ל-90 מיליארד דולר

בנק ישראל מאשר את החשיפה ב"כלכליסט": השקיע לאחרונה 1.5 מיליארד דולר, 2% מיתרות המט"ח, בשוק המניות האמריקאי

אמנון אטד 14:0101.04.12

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, החליט להעלות את תקרת יתרות מטבע החוץ הרצויה שמנהל הבנק ל-90 מיליארד דולר, וקבע כי סכום היתרות לא יפחת מ-65 מיליארד דולר. על העלאת תקרת היתרות החליט פישר למרות שהיחס בין רמתן הנוכחית של יתרות המט"ח, כ-77 מיליארד דולר, לבין נתונים שונים במשק, כמו מספר חודשי יבוא או שימושים אפשריים של היתרות בעתיד, נמצאת מעל החציון - גם של המדינות המפותחות וגם של המדינות המתפתחות.

 

יעד יתרות המט"ח עבר במהלך שלוש וחצי השנים האחרונות כמה גלגולים. עם תחילת רכישות הדולרים המאסיביות שביצע בנק ישראל, ביולי 2008, הודיע הבנק כי בכוונתו להגדיל תוך שנתיים את היקף היתרות, שהסתכם אז בכ- 28 מיליארד דולר, לרמה שבין 35 ל- 40 מיליארד דולר. פחות משנה לאחר מכן הועלה יעד היתרות הרצוי לתחום שבין 40 ל- 44 מיליארד דולר, וכאשר גם יעד זה הושג המשיך בנק ישראל לרכוש דולרים מבלי לקבוע יעד חדש ליתרות המט"ח.

 

בדו"ח השנתי על השקעת יתרות המט"ח שפרסם היום, ציין בנק ישראל באופן חריג ויוצא דופן כי "בקביעת רמת היתרות הובאה בחשבון גם עלות החזקתן. מטבע הדברים, חשבונות הבנק אינם כוללים את הרווח הצפוי ליציבות המשק מהשימוש הצפוי ביתרות המט"ח בעתיד". מה שעומד מאחורי פסקה זו הוא ההפסד השנתי הקבוע שגורמות יתרות המט"ח לבנק ישראל, כתוצאה מהפער בין הריבית שהוא מקבל על הפקדתן בחו"ל, לבין הריבית שהוא משלם על המק"מ ועל פיקדונות הבנקים אצלו, שמימנו את רכישות הדולרים. בשנה החולפת הסתכם פער ריביות זה בכ- 2%, וההפסד שנגרם לבנק ישראל היה כ- 3.4 מיליארד שקל.

 

בדו"ח השנתי, מאשר בנק ישראל את החשיפה ב"כלכליסט" בחודש שעבר, על השקעת 2% מיתרות המט"ח בשוק המניות האמריקאי. זאת בנוסף להשקעות שביצע בשנת 2010 באג"ח קונצרניות של מדינות מפותחות. השקעות אלה מתאפשרות בעקבות כניסתו לתוקף של חוק בנק ישראל החדש, שכן החוק הקודם חייב את בנק ישראל להשקיע את כספי היתרות רק בפיקדונות בנקאיים ובאג"ח של מדינות.

 

בהמשך הדו"ח, מגלה הבנק כי הוא משקיע כ- 9% מיתרות המט"ח במטבעות ובנכסים של משקים מפותחים ומבוססים בעלי פוטנציאל צמיחה גבוה, שכמעט ולא נפגעו מהמשבר האחרון. בחודש שעבר נחשף ב"כלכליסט" כי העיקריות בין מדינות אלה הן אוסטרליה, קנדה, נורבגיה ושבדיה.

 

הרחבת השקעות יתרות המט"ח למניות ולאג"ח קונצרטיות, וכן למדינות שמחוץ לארצות הברית ולגוש היורו נועדה לשפר את היחס בין התשואה לסיכון בתיק היתרות. זאת על רקע התשואה הנמוכה מאוד שניתן כיום להשיג על אגרות חוב ממשלתיות בשווקים הפיננסיים בעולם.

 

בשנת 2011 השיג תיק יתרות המט"ח תשואה נמוכה במיוחד של 1.3% במונחי הרכב מטבעי שנחשב נטול-סיכון (62% דולר, 33% יורו ו- 5% לירה שטרלינג). תשואה זו הייתה הנמוכה ביותר שרשמו יתרות המט"ח בעשור האחרון, והייתה אף נמוכה באופן משמעותי מהתשואה הממוצעת בעשור זה, שהסתכמה ב- 3.3%.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x