$
גדעון בן נון

הגדרתו מחדש של סטנלי פישר

מהתבטאויותיו האחרונות של נגיד בנק ישראל ניתן להסיק ששער החליפין במשק הישראלי חשוב ומשפיע יותר משער הריבית

ד"ר גדעון בן נון 09:1213.02.12
יש משהו מיוחד במצבו של המשק הישראלי, משהו חיובי ומעודד. למרות המשבר העולמי, כלכלת ישראל נהנית מתור הזהב שלה, מעוצמה יוצאת דופן, המהווה המשך טבעי לרפורמות שנעשו כאן לפני קרוב לעשור.

 

אבל מסביב העולם סוער, ממש משתנים סדרי עולם. הכלכלות העצומות סובלות ממיתון ומחובות
בהיקף עצום, שלא ברור אם יוחזרו למלווים, צמיחה מתונה, עלייה במחירי האנרגיה, מאבקי סחר ופרוטקציוניזם כלכלי של המדינות.

 

כאן בישראל, משק קטן הנסמך על יצוא, המצב מרגיש שונה, דגש על "מרגיש". בפועל, אנחנו חשופים מאוד למתרחש בעולם והנגיד פישר יודע זאת. לכן, הוא מנהל את המדיניות כדי לשמור את המצב הטוב בו אנו נמצאים. נכון, כמו צרות של עשירים.

 

כיצד הוא עושה זאת? על ידי שינוי הגדרות: מניהול מדיניות ריבית לניהול של שער החליפין, או כדבריו בהרצאה מלפני כשבועיים: "לי ברור ששער החליפין הנו אולי המשתנה הכי חשוב במשק".

 

אמנם, אין זה חדש וכך הוא נוהג שנים, אבל כעת הוא מצהיר על כך. כדי למנוע את נפילת המשק למיתון כתוצאה מהמתרחש בעולם, הנגיד פישר מבקש להשפיע על הפרמטר המשפיע ביותר על התנהגות המשק במשבר: שער החליפין. כיצד? על ידי המשך החלשתו של השקל ביחס לדולר, או במלים אחרות, על ידי תמיכה בפיחות.

 

ישראל – משק מתעורר

 

כלכלת ישראל שייכת לקטגורית שווקים מתעוררים. בתור שכזו, היא צמחה בשנים האחרונות והתפתחה בצורה משמעותית, ולא קשה לחוש בדינמיות של כלכלת ישראל בתקופה הנוכחית.

 

אבל בפועל, אנו חשופים מאוד למשברים והיצוא של המשק ממחיש זאת היטב: בממוצע ב- 4 השנים האחרונות הוא עלה בכ- 3% שהם שחיקה קלה במונחים ריאליים. כתוצאה מכך, מאז שנת 2008 הצמיחה השנתית הממוצעת היתה 3.6%, אולם במונחים ריאליים מדובר בצמיחה בשיעור שנתי ממוצע של 0.4% בלבד.

 

ההסבר הפשוט לכך הוא שהמשבר ב-2008, אשר השפיע בצורה משמעותית על המהלך ארוך הטווח של כלכלת ישראל. הציבור בישראל לא חש בכך, אולם נגיד בנק ישראל מודע לכך היטב.

 

מטבע חלש שווה כלכלה חזקה

 

הנגיד פישר מוטרד מאוד מהשפעת המשבר באירופה על כלכלת ישראל ומהסימנים השליליים, למשל פיטורי ההתייעלות שהחלו במשק והשחיקה בחסכונות הציבור - שעדיין לא מורגשים בבירור במרכזי הקניות ההומים מאדם.

 

עקב היותה של כלכלת ישראל משק קטן ופתוח מאוד, כלומר, פעיל מאוד מול העולם בסחר חוץ, יבוא ויצוא - כל תנודה מובילה להשפעה מהותית על תוצאות סחר החוץ ודרכן, על המשק כולו, עד לצרכן הבודד. מכאן באה הכרתו של פישר כי שער החליפין במשק הישראלי חשוב ומשפיע יותר משער הריבית ולכן שהנגיד חושב שאפשר להתערב בשוק כשמתרחש ייסוף, ואפשר לעשות זאת בהצלחה.

 

דבריו אלו של הנגיד והתבטאויותיו על המשבר מקפלים בתוכם את המסקנה כי בבנק ישראל יש גורם שנוהג באופן אקטיבי כדי למנוע תיסוף של השקל. אם נחבר לכך את האיום האיראני ואת משבר אירופה, אשר הולכת ונכשלת ביכולתה לתמוך בחובות העצומים שיצרה בתוכה, הרי שעל יבואנים לגדר את עצמם ועל המשקיע בתיקי ההשקעות, להציב מרכיב לא מבוטל של השקעה בחו"ל, גם מסיבה זו.

 

ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו, המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x