$
בארץ

מאמץ לדחות העלאת גיל הפרישה לנשים: "לא העת לגזירות נוספות"

ועדת הכספים תקיים השבוע דיון ראשון בהצעת האוצר להעלות את גיל הפרישה מ־62 ל־64. בקרב חברי הוועדה יש התנגדות גורפת לחוק: "צריך להמתין לקדנציה הבאה"

מיקי פלד ותומר אביטל 21:0707.11.11

מחרתיים (ד') תקיים ועדת הכספים של הכנסת את הדיון הראשון בנושא העלאת גיל הפרישה לנשים ל־64, כפי שמעוניין שר האוצר יובל שטייניץ. בקרב חברי הוועדה יש התנגדות גורפת לחוק, כפי שציין יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהודת התורה), בשיחה עם "כלכליסט" לפני כחודש.

 

רכז הקואליציה

בוועדה ח"כ ציון פיניאן (ליכוד), צפוי להיפגש מחר עם נציגי האוצר בניסיון לשכנע אותם לדחות את העלאת גיל הפרישה גם כן. לדבריו, "זו לא העת לגזירות נוספות. צריך להמתין עם הנושא לקדנציה הבאה". לשאלה אם ינסה לפשר בין הצדדים, ענה ח"כ פיניאן כי "ייתכן שנגיע להסכמה סביב גיל 63, אולם בכך אף אחד לא יקבל את מה שביקש. האוצר רוצה בסוף להגיע ל־67. עדיף שנשאיר את המצב הקיים".

 

במקביל, מאבק נוסף מתנהל בין הוועדה למשרד האוצר בגזרה המשפטית: על פי חוק גיל הפרישה מ־2004, גיל הפרישה לנשים יעלה אוטומטית ל־64 במקום 62 החל ב־1 בינואר 2012, אלא אם קבעה ועדת הכספים אחרת. המחלוקת בין הוועדה לאוצר היא על השאלה אם גם במקרה שבו הוועדה דוחה את המלצת שטייניץ, גיל הפרישה יעלה או יישאר על כנו. כלומר, האם החוק מקנה לוועדה את זכות הווטו על שינוי רק כאשר המלצת שר האוצר היא לגיל שהוא מעל 64, ועד גיל 64 לכל החלטה של הוועדה אין כל חשיבות.

 

ל"כלכליסט" נודע כי ועדת הכספים תתעקש לאשרר בעצמה כל שינוי בגיל פרישה לנשים. היועצת המשפטית של ועדת הכספים, עו"ד שגית אפיק, צפויה לפרסם היום חוות דעת מפורטת שבה היא קובעת כי כל שינוי בסוגיה טעון אישור של חברי הוועדה, בניגוד לחוות הדעת של הלשכה המשפטית במשרד האוצר.

 

מאחורי הוויכוח המשפטי לכאורה מסתתר גם כסף גדול: 5 מיליארד שקל תצטרך המדינה לשלם לקרנות הפנסיה הוותיקות שבהסדר וסכום נוסף גם לביטוח הלאומי, במקרה שגיל הפרישה של נשים יישאר על 62. זאת, משום שהמדינה התחייבה ב־2003 לשמור על האיזון האקטוארי של שמונה הקרנות.

 

במקביל, אתמול ניסתה הכנסת להעביר בקריאה ראשונה את הצעת החוק של ח"כ אילן גילאון (מרצ) להשארת גיל הפרישה לנשים על 62, והיא זוכה לתמיכה גדולה מצד יו"ר ועדת העבודה ח"כ חיים כץ (ליכוד).

 

קביעת גיל הפרישה לנשים היא למעשה קביעת הגיל שבו אשה יכולה לקבל קצבת זקנה מהביטוח הלאומי ואת הקצבה הפנסיונית דרך קרן הפנסיה. גם כיום נשים יכולות לעבוד עד גיל 67 ולא חייבות לפרוש בגיל 62.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x