$
בארץ

בדרך: העלאת גיל הפרישה לנשים ל-67; ישראל ביתנו מאיימים במשבר קואליציוני

לפי המלצת הוועדה לבחינת גיל הפרישה לנשים, החל מ-2017 הגיל יעלה ל-67 באופן מדורג על פני 15 שנה. ההערכות היו כי תמליץ על העלאת גיל הפרישה ל-64; ח"כ פאינה קירשבנאום: "מדובר בעוול גדול לציבור הנשים בישראל"

מיקי פלד ותומר אביטל 16:1129.06.11

גיל הפרישה לנשים יעלה באופן מדורג החל מ-2017 ל-67, כך תמליץ לשר האוצר מחרתיים (ו') הוועדה לבחינת גיל הפרישה לנשים. בסיעת ישראל ביתנו מאיימים במשבר קואליציוני חמור סביב הנושא.

 

הדיון בנושא היום גרר תגובה קשה של יו"ר נעמת, טליה לבני, ונציג ההסתדרות, זאב חושינסקי,

שעזבו את דיוני הוועדה בזעם - בטענה כי לוועדה אין מנדט לדון בהעלאה מעבר ל-64.

 

בתחילה נראה היה כי הוועדה תמליץ כצפוי על גיל 64 בלבד, אם כי כפי שנחשף ב"כלכליסט" היא לא שללה השוואה של גיל הפרישה בין נשים וגברים. עם זאת, בסופו של דבר הוועדה צפויה לקבל החלטה להשאיר את המתווה הנוכחי של העלאת גיל הפרישה, כך שיעלה באופן מדורג ל-64 ב-2016, במקום 62 כיום. לאחר מכן, תמליץ הוועדה להעלות באופן מדורג ל-67.

 

עם זאת, לא ברור אם להמלצה זו יהיה תוקף כאשר הנושא יובא לאישורה של ועדת הכספים של הכנסת. על-פי חוות דעת של היועצת המשפטית של הוועדה, אין לוועדת גיל הפרישה סמכות לדון בהעלאת הגיל ל-67, אלא רק ל-64 - כפי שקובע חוק גיל פרישה לפיו היא פועלת. כמו כן, תוכנית שכזו תתקשה להיות מאושרת בוועדת הכספים בכל מקרה, שכן גם חברי כנסת רבים מהקואליציה מתנגדים למהלך של העלאה ל-67.

 

לבני הסבירה את פרישתה מהוועדה ואמרה ל"כלכליסט" כי "אין לוועדה סמכות לדון בהעלאת הגיל או לכלול בהמלצות שלה המלצה להעלות את הגיל ל-67. לא הצטרפנו לוועדה שזו שאלת הדיון הזו". לבני אמרה עוד כי לדעתה יש להעלות את הגיל ל-64 רק בעוד 10 שנים, ואין להשוות בין נשים וגברים. זאת, לדבריה, מכיוון ו"מלכתחילה אין שיוויון בתעסוקה בין המינים. אם מעסיקים מפטרים נשים קודם לכן, אז לאישה צריכה להיות הזכות לקבל קצבת זקנה מהביטוח הלאומי בגיל 62. לצערי, 70% ממשתכרי שכר המינימום הן נשים. צריך להבין גם כן, כי נשים מרוכזות במקצועות כמו אחיות, מטפלות ומורת, שאלה מקצועות שוחקים".

 

ח"כ פאינה קירשבנאום, שיזמה דיון בנושא השבוע בכנסת, אמרה כי "מדובר בעוול גדול לציבור הנשים בישראל. לא ייתכן שמכיסאותיהם הנוחים מבקשים חברי הוועדה להעלות את גיל הפרישה של המורות, האחיות, קופאיות, ושאר העובדות במשק. אלו מקצועות שהעבודה בהן קשה ופיזית". לדבריה "סיעת ישראל ביתנו רואה בהעלאת גיל הפרישה קזוס בלי. גיל הפרישה לנשים לא יעלה - גם לא ביום אחד. נשתמש בכל הכלים העומדים לרשותנו על מנת למנוע את המהלך הבלתי אחראי הזה". 

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "לוועדת ניסן יש סמכות לדון בהעלאת גיל הפרישה ל-67. בוועדה יש קונצנזוס על השוואת גיל הפרישה של נשים לגברים בתהליך הדרגתי. במתווה הקיים מדובר על העלאה לגיל 64 עד שנת 2017 ובהמשך העלאה לגיל 67 בתהליך של 15 שנים נוספות. צר לנו שנציגי ההסתדרות בחרו שלא לקחת חלק בגיבוש ההמלצות באופן מקצועי ולהשפיע על החלטותיה של הוועדה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x