$
בארץ

מחקר: הדבש בישראל יקר פי 3.5 לעומת ארה"ב ופי 2 לעומת אנגליה

לפי בדיקה של מכון ירושלים, מחיר הדבש בישראל עלה ב-26% בשנים 2010-2005. לטענת המכון הגורמים לכך הם ריכוזיות יתר בענף ומדיניות ממשלתית

כתב כלכליסט 10:3221.09.11

על פי מחקר חדש של מכון ירושלים לחקר שווקים המתפרסם היום (ד') לקראת ראש השנה, מחיר הדבש הממוצע בארה"ב (כ-6 שקלים) הינו 28% ממחיר הדבש הממוצע בארץ (כ-21 שקלים).

 

בבריטניה מחיר הדבש הוא חצי ממחירו בארץ, כאשר מחיר דבש ממוצע עומד על כ-2.1 יורו (10.7 שקלים). למעשה,

ניתן למצוא בבריטניה דבש שמחירו 16% ממחיר הדבש הממוצע בארץ (כ-3.5 שקלים). כמו כן, מחירי היבוא של דבש מארצות כמו קנדה, מקסיקו, ארגנטינה, וסין הינם כ-15% מהמחיר הממוצע בארץ (בין 5.69 שקלים ל-6.29 שקלים).

 

כלכלנית המכון קרן הראל-הררי מציינת כי "40% מהתצרוכת השנתית של דבש בישראל נצרכת סביב חגי תשרי, ובעיקר סביב ראש השנה. מדובר ב- 1,500 טון הנצרכים בחודש אחד, בשווי כולל של כ-60 מיליון שקל. ישראלי ממוצע צורך בתקופה זו כ-300 גרם דבש בממוצע".

 

הראל-הררי טוענת שהמחירים הגבוהים הם תוצאה ישירה של מדיניות מוטעית של הממשלה וריכוזיות יתר בענף, בדומה לתעשיית החלב והגבינות.

 

מחיר הדבש בישראל עלה ב-26% בשנים 2010-2005. על פי מועצת הדבש, שני שליש ממחיר הדבש הוא פער השיווק שגובים המשווקים והרשתות.

 

על פי המחקר, מכסים שערורייתיים מונעים יבוא מתחרה – המכס על צנצנת דבש טבעי הוא כ-17 שקל ותקרת המכס מגיעה ל-255% - הגבוהה ביותר מבין יתר מוצרי המזון.

 

כמו כן מפאת חוסר כדאיות, ישראל מייבאת דבש מ-7 מדינות בלבד מתוך רשימה של 56 מדינות אפשרויות המאושרות על-ידי האיחוד האירופי.

 

בנוסף טוען המחקר כי מועצת הדבש מעניקה מכסות של יבוא פטור ממכס רק לגופים החזקים שבענף, מה שמסייע ליצור התנהגות מונופוליסטית ומונע מכוורנים קטנים להתחרות.

 

לבסוף מצוין כי הענף סובל מריכוזיות יתר: מכוורת יד מרדכי, בבעלות משותפת של הקיבוץ ושל קבוצת שטראוס, שולטת בלמעלה מ-50% מהשוק.

 

המכון ממליץ על צמצום וביטול המכסים המוטלים על דבש המיובא ארצה, על מנת להגדיל את כמויות הייבוא ואת מספר המדינות מהן מייבאים דבש. בנוסף ממליץ כי המשווקים יציינו על הצנצנות את ארץ המקור ממנה מיובא הדבש. המכון גם דורש בדיקת חלוקת המכסות הפטורות ממכס המוקצות על ידי מועצת הדבש דווקא לחזקים, וממליץ על בדיקת שקיפות התנהלות מועצת הדבש והקריטריונים לפיו היא פועלת.

 

מועצת הדבש מסרה בתגובה: "אין בסיס לנתוני המחירים המובאים בכתבה המתבססת על מחקר. מועצת הדבש תשקול צעדים משפטיים כנגד המכון"

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x