$
בארץ

"אין קשר בין מסקנות ועדת הריכוזיות לרמת המחירים במשק ולהגברת התחרותיות"

כך אומר יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון. ח"כ שאמה הכהן: "תרגום המסקנות לחוק מחייב בישראל הוא המבחן האמיתי"

תומר אביטל, טל ליטמן ומיקי פלד 15:4619.09.11

"מסקנות הוועדה ראויות, אבל אני לא רואה קשר ביניהן לרמת המחירים במשק ואף לא להגברת התחרותיות". כך אמר היום יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון, בתגובה להמלצות הביניים של ועדת הריכוזיות. "הוועדה לא התמודדה עם יצירת מנוף לעסקים קטנים ובינוניים אלא יצרה תקרת זכויות לחברות האחזקה הגדולות". לדברי פגוט, המסקנות יוצרות רגולציה נוספת על הפעילים בשוק ההון שיכולה להוביל עוד פעילים להעדיף השקעה בחו"ל על פני השקעה בארץ.

 

פגוט ציין כי יישום המסקנות יוביל להפחתת עסקאות ממונפות כמו כור עם קרדיט סוויס, רכישת פרטנר על ידי סאני וסקיילקס או רכישת בזק. "יש בעיה עכשיו של שוק חלש שלא יכול להתמודד עם היצעים גדולים" אמר פגוט. "חלק מהמסקנות ישארו על הנייר - אין כרגע יכולת ואולי גם רצון של אנשי עסקים או קרנות לקנות חברות ענק", אמר.

 

ראש האופוזיציה, ח"כ ציפי לבני, בירכה על המלצות הוועדה: "הקטנת הריכוזיות במשק והפרדת הנכסים הפיננסיים מהראליים הן פעולות נדרשות, מתבקשות וחשובות. לכך יש להוסיף את הגבלת השכר המופרז לבכירים והטיפול בפירמידות. במקביל, על הממשלה לשמור על מידתיות ולהמשיך ולעודד את המגזר העיסקי, התעשייה והיזמות, ולפתוח את הענפים שמתחת לחברות האחזקה לתחרות שתיטיב עם מעמד הביניים".

 

לדבריה "מבחנה של הממשלה הוא לא בוועדות אלא ביישומן של ההמלצות וביכולתה לייצג נאמנה את צרכיו של מעמד הביניים בישראל".

 

יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ כרמל שאמה הכהן, מסר: "ועדת הריכוזיות הניחה היום תשתית רחבה ומבוססת לפתרון בעיית הריכוזיות, שמצד אחד היא מס עקיף שהטייקונים גובים מכולנו, שלעיתים אף גבוה מהמע"מ הרשמי, ומצד שני מהווה בלם ליוזמה וצמיחה הפוגע בכלכלה כולה".

 

לדבריו "בניגוד לרוב השיח הציבורי שהיה רווי בסיסמאות, הניחה היום ועדת ריכוזיות יסודות לצדק חברתי יסודי ומעשי. בעבר שועבד עם ישראל על ידי הפרעונים לבניית הפירמידות במצרים, בשנים האחרונות בנו הטייקונים פירמידות פיננסיות ומאז כולנו משועבדים להם, ולכן פירוקן והפיכת אחזקתן ליקרה ובלתי כדאית לטייקונים הם תרופה ראויה. האחזקות הצולבות או המקבילות של הטייקונים בתאגידים פיננסיים, ריאליים ותקשורתיים הן שיטת השקשוקה האמיתית במדינת ישראל, החותרת תחת יעילות הדמוקרטיה הישראלית והתחרותיות במשק".

 

שאמה הוסיף כי "תרגום המסקנות לחוק מחייב בישראל הוא המבחן האמיתי. המסקנות מאיימות על כל הטייקונים שיתגייסו למאבק בו יוכרעו סופית הטענות לחיבור הון שלטון ולשלטון ההון במדינת ישראל".

 

שאמה אמר כי בכוונתו לפנות עוד היום ליו"ר ועדת הכספים, משה גפני, במטרה לתאם ישיבה משותפת של ועדות הכלכלה והכספים בעניין ההמלצות. בהיעדר אפשרות לישיבה משותפת, ועדת הכלכלה תתכנס ביום ראשון הקרוב לדיון ראשוני בהמלצות הוועדה.

 

גפני מצידו הודיע כי לא יחכה לתום הפגרה, וכבר בקרוב יקיים דיון ראשוני בנושא.

 

חברת הוועדה ח"כ זהבה גלאון אמרה כי "כעת מוטלת חובת ההוכחה על כתפי ממשלת נתניהו: ההמלצות פוגעות ישירות באינטרסים של בעלי ההון, ואלה יעשו כל שביכולתם כדי לסכלן ולעקרן מתוכן. אם הממשלה וחברי הכנסת לא יעמדו בלחצי הטייקונים ועושי דברם בהליך השימוע הארוך שצפוי, להמלצות לא תהייה שום משמעות".

 

ח"כ פאינה קירשנבאום בירכה גם היא על תוכן המסקנות, אולם הוסיפה כי היא חוששת כי בדרך למסקנות סופיות ולאישורן בכנסת הן "יסוננו וידוללו עד שתישאר מהן אות מתה בלבד". לדבריה, "הגיע הזמן שהממשלה תפסיק להקים ועדות ותתחיל לעשות. כפי שוועדת טרכטנברג מתגלה בפנינו כוועדה ללא שיניים, כך אני חוששת שתהיה גורלה של ועדת הריכוזיות. מדובר בנושא חשוב מדי לציבור הישראלי מכדי להותיר אותו לתחלואי הבירוקרטיה".

 

מאיר שטרית מאיר שטרית צילום: עטא עוויסאת

ח"כ שלי יחימוביץ' מסרה: "ההמלצה להפריד בין אחזקות פיננסיות לאחזקות ריאליות טובה ונכונה, אבל הטיפול בפירמידות חסר אומץ לב, ובמקום המלצות ברורות כמו איסור מוחלט של עסקאות בין בעל השליטה לבין החברה – קיבלנו הצעות מסורבלות וחלשות שימשיכו לפרנס בכבוד יועצים ועורכי דין".

 

"מסקנות הועדה אינן מספיקות כדי לפרק את של הריכוזיות במשק", אמר שר האוצר לשעבר, ח"כ מאיר שטרית (קדימה). "יש צורך במניעת קיומן של הפירמידות אשר מגדילות את כוחן של קבוצות הריכוזיות במשק ע"ח כספי ציבור ותוך מניעה של מתן אשראי לקבוצות מתחרות. דוגמא בולטת להתנהלות הסוררת הזו יכולנו לראות במכרז לחברת הסלולר הרביעית, בו החברות הזוכות נסוגו כי אף בנק לא הסכים לתת להן אשראי שיכסה את הערבות הנדרשת".

 

שטרית הודיע כי הוא בוחן בימים אלה צעדי חקיקה שיאסרו על בעלי שליטה להחזיק יותר מ-30% ממניות חברה ציבורית. לאחר הפגרה צפוי ח"כ שטרית להעלות לדיון הצעות חוק שלו האוסרת על דירקטורים של בנקים לשמש כדירקטורים בחברות ציבוריות.

 

הרב מיכאל מלכיאור, יו"ר פורום פעולה אזרחית שהיה מעורב בדרישה להעלאת תמלוגי הגז שהביאה לדוח ששינסקי: "רק עכשיו, משפורסמו המלצות ועדת הריכוזיות, מתחיל למעשה המאבק הציבורי נגד הריכוזיות במשק. בדיוק כמו במאבק על הרווחים מתגליות הגז, גם הפעם החל כבר לפעול מאחרי הקלעים צבא גדול של לוביסטים, יחצ"נים ועורכי דין של שליטי ההון. בשבועות ובחודשים הבאים, הם יעשו כל שלאל ידם כדי לטרפד את הניסיון לחיסול הריכוזיות במשק, וכדי לשמור את הכוח הכלכלי הבלתי נתפס שיש היום בידי מספר קטן של קבוצות עסקיות, השולטות שליטה הרסנית ללא מיצרים בטריליון שקל מההון השייך לציבור".

 

 

סגנית השר גילה גמליאל אמרה כי "אין לי ספק שיהיה כאן שינוי שהגיע הזמן שיחול ויפתח את המשק עבור כלל האוכלוסייה. שינוי מבנה הדירקטוריון כך ששליש מהם דח״צים שימונו ע״י בעלי המיעוט, ירחיב את מעגל הדירקטורים ויפרק את רשת הדירקטורים החברתית. זו הזדמנות לצרף נשים ראויות ממאגר הדירקטורים שהקמנו ברשות לקידום מעמד האישה".

 

ח"כ עינת וילף (עצמאות), יוזמת הצעת חוק בנושא, אמרה כי "בין כל ההמלצות החשובות של הוועדה מתחבאת קריאה משמעותית לציבור לומר את דברו ביחס לנושא החשוב ביותר והוא ש'בעל השליטה בחברות פער יוכל להצביע לפי האחוז שלו בהון'".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x