$
המחאה החברתית

ביניש: חיזוק מערכת המשפט הוא חלק מהמחאה החברתית

לדברי נשיאת ביהמ"ש העליון, סדר היום של החברה בישראל מצוי בתהליכי שינוי וכי כעת הנושא יצוף כמעט בכל דיון בבתי המשפט

מארק שון 12:5531.08.11

נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש התייחסה היום (ד') לסדר היום החברתי החדש בישראל בנאומה בכנס השופטים הארצי שהתקיים בבנייני האומה בירושלים.

 

"אני רוצה להאמין שאם סדרי העדיפויות בישראל יקדמו סדר יום חברתי, יגיע גם תורה של הרשות השופטת ורשויות אכיפת החוק לקדימות
מבחינה מוסדית, לשם תיקון קיפוח המתמשך שנים רבות", אמרה ביניש בהתייחסות לתקציבים הדלים לדעתה של מערכת המשפט והמשטרה.

 

ביניש אמרה, כי "גם אם לא ננקוט כל עמדה ביחס למחאה החברתית בהתאם לזהירות המתחייבת מתפקידנו השיפוטי, ובמיוחד כשאין לדעת לאן היא תת גלגל ולמה היא מובילה, דבר אחד ברור: סדר היום של החברה בישראל הוא בתהליכים של שינוי – זו תופעה שרק לפני מספר חודשים לא יכולנו לצפות אותה".

 

הנשיאה הוסיפה, כי כעת הנושא יצוף כמעט בכל נושא בבתי המשפט, החל מנושאי רווחה, חינוך, שאלת השוויון בחלוקת המשאבים, התפיסה של צדק חלוקתי וסדרי העדיפויות במדינה.

 

למרות זאת הנשיאה הדגישה את ההבדלים בתפקידים של המערכות השונות. "בתי המשפט אינם מתווים מדיניות כלכלית וחברתית. זוהי הזירה המובהקת של הרשות המבצעת ושל הכנסת", הוסיפה ביניש, וציינה את העדרו את חוק יסוד בנושא זכויות חברתיות. "אבל בתי המשפט ממלאים תפקיד מרכזי בזירה החברתית ועל פי טיבם הם כלי ליישום מדיניות חברתית. משכך, אין לי ספק שהנושאים הנגזרים מסדר היום החדש יעסיקו אותנו לא מעט, אם לא ברמת המדיניות הכללית, בתפיסת המאקרו, הרי בתפיסת המיקרו", הוסיפה הנשיאה.

 

ביניש גם הוסיפה בעקיפין את התקציב למערכת המשפט לרשימת הדרישות מוועדת טרכטנברג העוסקת בשינוי סדר העדיפויות: "גם מערכת החינוך ומערכות הרווחה משוועות לחיזוק ולהקצאת משאבים. אלא שמערכות אלה, כמו מערכת המשפט, שייכות לאותה סביבה חברתית שסובלת מתקצוב שאינו תואם את הצרכים. החיזוק המוסדי שאנו משוועים לו מצוי באותה רשימה חשובה של מוסדות הזקוקים לתוספת תקציבית – רשימה העולה בימים אלה לסדר היום הציבורי. לכן אנו נזקקים לחיזוק מוסדי במסגרת אותה רשימה חשובה העולה לסדר היום הציבורי".

 

ביניש התייחסה גם לשביתת הרופאים, שהיא היתה אחת מהמובילות להגעה לפשרה במסגרת הדיונים שנערכו בבג"ץ, ואמרה: "נראה כי הקצאת 1,000 תקני רופאים ושימת הדגש על הפריפריה היתה חלק ממהלך חיוני, ונקווה שיתממש".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x