$
משפט

בג"ץ: ממליצים על מגשר לפרשת צינור הגז הצפוני וקרקעות הדרוזים

ביוני 2010 הוגשה עתירה נגד הנחת צינור גז תת קרקעי ע"י המדינה, שבחלקו עובר מתחת לאדמות השייכות לדרוזים בצפון

מארק שון 10:3025.08.11

בהליך ייחודי הצהיר היום (ה') בג"ץ כי אין לו תפקיד יותר בעתירה של ציבור הדרוזים נגד הנחת צינור הגז בצפון, והוא המליץ לצדדים להמשיך את המשא ומתן באמצעות מתווה של שופט-מגשר, ובמקרה הצורך שופט שיכריע בין הסכסוכים שיישארו בין המדינה לציבור הדרוזים במקום. בבסיס המתווה של הפשרה

תעמוד נוסחת המדינה הכוללת פיצוי של 60 אלף שקל לכל דונם אדמה וקבלת שטחים חלופייים במקרה הצורך.

 

מדובר בעבודות שביצעה המדינה באמצעות חברת נתיבי גז הטבעי להנחת צינור תת-קרקעי להולכת גז טבעי בתוואי כולל של כ-400 ק"מ, מדרום הארץ ועד צפונה. בחלק הרלוונטי לסכסוך עובר הצינור מחוף דור למפרץ חיפה. העתירה הוגשה ביוני 2010, אז הושלמו העבודות להנחת הצינור במקטע שבין חוף דור ליקנעם ובמקטע שבין מחלף העמקים עד מפרץ חיפה. למעשה, באותו הזמן המקטע היחיד שהיה חסר בצינור כולו הוא מקטע באורך 6.7 ק"מ העובר באדמות חקלאיות של הדרוזים בצפון. הצינור הונח במלואו לפני כחצי שנה.

 

מאז הגשת העתירה התקיימו עשרות דיונים בנסיון של המדינה להגיע לפשרה מול הציבור הדרוזי והוקם צוות משותף אותו ניהל מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אייל גבאי.

 

הנזק זמני, לא יופקעו קרקעות

 

הנחת צינור הגז מתחת לקרקע אינה כרוכה, לא משפטית וגם לא מעשית, בהפקעה של הקרקע, כיון שהצינור מונח בעומק הקרקע, וכל הנזק הוא זמני ונוצר בזמן העבודות. למרות זאת המדינה החליטה על נוסחת פיצוי שנחשבת לנדיבה.

 

"נסלל מנגנון חדש, ולדעתנו, יעיל וצודק, ובוודאי ראוי לבחינה מעשית - ליישום פרטני של מתווה הפיצוי הקרקעי", כתב השופט אליקים רובינשטיין בהחלטה, "אנו מקווים שהעותרים ישכילו לעשות שימוש במנגנון זה". השופט הוסיף, כי "אנו מקווים שהמדינה תמשיך לגלות אותה גישה פתוחה וליברלית עליה הצהירה בפנינו, תוך מינוי השופט המגשר יחד עם מינוי השופט המכריע בעת ובעונה אחת".

 

את העותרים ייצגו עורכי הדין אמל חינאוי, מחפוז זאהר, כמיל מנסור ואמיר כמאל. את נתיבי הגז הטבעי ייצגו עורכי הדין זהר לנדה, רונית אופיר ודנה קנז. את המדינה ייצגו עורכות הדין דינה זילבר ואילאיל אמיר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x