$
גדעון בן נון

שמח בספטמבר?

'החודש העצוב בשנה' עלול להסתיים כחיובי למשקיעים

ד"ר גדעון בן נון 11:4215.08.11

בעוד העולם הפיננסי גועש וגועש, הדולר מתחזק עקב הריצה אל 'חוף מבטחים'. המשקיעים בעולם מעדיפים לצאת ממטבעות של משקים בעלי פוטנציאל כמו אוסטרליה, קוריאה או קנדה, ולרוץ אל הדולר. אבל מול היורו, בדיוק כפי שסברנו כאן, הדולר שומר על איזון, שהרי זוהי בחירה בין שתי אפשרויות

רעות: אירופה וארה"ב.

 

הסערה בשווקים יוצרת מהומה בשוקי המט"ח ומחלישה גם את השקל הכל יכול, אם כי בשיעור מתון מאשר מטבעות אחרים שהתנהגו באופן דומה בתקופה האחרונה. בכלל, נראה שהשקל מייצר התנהלות מעט שונה ואפשר שהדבר מסתיר את הסיפור האמיתי: ספטמבר ההולך ומתקרב.

 

די בהקשבה קצרה לתכניות האקטואליה כדי להבין את הסיכון, אבל גם את הדילמה ואת הפערים בין שתי העמדות: האופטימית, זו המניחה כי ספטמבר יעבור בקלות והפסימית, המניחה כי ספטמבר יביא איתו חוסר שקט וסיכון רב.

 

קשה להחליט בין שתי העמדות. מחד, נראה כי לפלסטינים בכלל לא כדאי להביא את סוגיית המדינה שלהם להצבעה באו"ם, עקב חוסר תמיכה של המדינות המרכזיות וכן עקב המהומה בכלכלה ובשוקי ההון בעולם, שצורכת את כל תשומת הלב התקשורתית. מאידך, ככל שאנו נזכרים באופן בו האווירה שינתה את פניה בקיצוניות, נראה כי הכל יכול להיות וכי בספמטבר יכול להיות שמח מאוד.

 

לאן זה יכול להוביל? אין לנו יכולת להבין ובואו נדלג על הניסיון לנחש או להעריך, משתי סיבות: האחת היא שטובי המומחים עדיין חלוקים ביניהם והשניה היא שאין צורך להרחיב את היריעה בנושא רגיש זה. נצא ידי חובתינו עם האמירה כי חוסר הוודאות הוא גדול וכי מערכת הביטחון מודאגת עד מאוד.

 

על פי החדשות קל להבין כי מערכת הביטחון מאמינה שספטמבר עלול להיות סוער. נזכור גם כי צה"ל הוא צבא העם והרי כל ישראל חברים וחברים מדברים ביניהם, בשיחות רקע. שיחות אלה מספקות הבנה כי הצבא מתכונן לתרחישים שליליים מאוד. די בהבנה זו כדי שאנו, השחקנים בשוק ההון ומנהלי הסיכונים, נראה את ההכרזה בספטמבר כ'כתובת על הקיר'. מדובר בסיכון אשר אין לנו יכולת להעריך אותו, אולם התממשותו עלולה ליצור אפקט, אולי אפילו משמעותי, על שער החליפין.

 

הסתבכות ביטחונית כתוצאה מהכרזה פלסטינית עלולה לגרום ליציאה של משקיעים זרים מהשוק המקומי ולכן, לפיחות השקל ביחס לדולר. אפשר שחלק מהפיחות האחרון ומהבלימה של תיסוף השקל והתנתקותו ממטבעות אחרים בסביבה של 3.4 שקלים לדולר היא תוצאה של חשש זה, הממשמש ובא. זוהי השערה בלבד ונראה כי מרבית הפיחות האחרון לסביבה של 3.55 שקלים לדולר, נובע מהמפולת בשווקי העולם, בעוד שספטמבר נתקל באדישות המשקיעים ושחקני המט"ח.

 

אדישות זו נובעת כפי הנראה מניסיון העבר, כיוון שבשנים האחרונות כל פיחות הנובע מאירוע בטחוני, גם אם משמעותי כמו מלחמת לבנון השניה, מתחלף עד מהרה בתיסוף שהינו מגמה בסיסית בשנים האחרונות. האדישות גדולה גם לנוכח האופוריה שהיתה בשנים האחרונות בכלכלה ובציבור בישראל. לכן, קשה לציבור לראות את ההיפוך.

 

כאן צריכה להידלק הנורה האומרת כי המציאות יכולה להתחלף במהירות. אם נצרף למציאות את השינוי בסביבת האינפלציה ואת השפעתה על מדיניות הריבית, את הסיכוי להפחתת ריבית גם כתוצאה מהמשבר העולמי ההולך ומחמיר וגם את המחאה העלולה להתפתח לחוסר יציבות שלטונית, הרי שהכתובת על הקיר בנוגע לספטמבר היא תוספת חשובה לתנאים ולגורמים המשפיעים.

 

בתור שכזו, אי אפשר להתעלם ממנה, גם אם ייתכן ושוב יהיה מדובר ב'זאב זאב' בלבד.

 

הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x