$
בארץ

אבסורד המטפלות: בלי פנסיה ועם הכנסה נמוכה, לבעלות המשפחתונים נמאס

עשרות מטפלות במשפחתונים של משרד התמ"ת הפגינו אתמול בתל אביב ובבאר שבע במחאה על תנאי ההעסקה ב-2,700 גנים ברחבי הארץ. היום הן ימשיכו בכנסת את המאבק על אופי הטיפול ב-14 אלף ילדים ממשפחות חלשות סוציו-אקונומית

טל ליטמן 07:0601.08.11

עשרות מטפלות בעלות משפחתונים מטעם משרד התמ"ת הפגינו אתמול בערב בתל אביב ובבאר שבע במחאה על תנאי העסקתן, הנגזרים מהוראות המדינה. איגוד המטפלות בארגון כוח לעובדים דורש העלאת שכר ל־2,700 בעלות משפחתונים ברחבי הארץ, כך שהללו יוכלו לצבור קרן פנסיה ראויה.

 

בעלות המשפחתונים מוחות על תנאי ההעסקה הייחודיים שלהן, כאשר מחד הכנסותיהן מוגבלות בידי משרד התמ"ת, ומאידך המשרד אינו לוקח חלק בהוצאותיהן ולא רואה עצמו אחראי לתנאי העסקתן.

 

היום יתקיימו שני דיונים בוועדות הכנסת בעניינן של המטפלות - בוועדת העבודה והרווחה ובוועדה לפניות הציבור. לדיונים לא צפויה השפעה אופרטיבית מיידית על דרישות המטפלות.

 

אבסורד המטפלות: ההכנסה מוגבלת, ההוצאות לא אבסורד המטפלות: ההכנסה מוגבלת, ההוצאות לא

 

המשפחתונים של משרד התמ"ת מהווים מסגרת משלימה למעוני היום של ויצ"ו ונעמ"ת. בכל משפחתון מטופלים עד 5 ילדים בני פחות מ־3 שנים. לפי איגוד המטפלות, כיום מטופלים במסגרת זו כ־14 אלף ילדים, מרביתם ממשפחות בעלות רקע סוציו־אקונומי נמוך. שכר הלימוד לכל ילד נקבע ומפוקח בידי משרד התמ"ת ועומד כיום על 1,529 שקל בחודש. מרבית המשפחות מקבלות סבסוד חלקי או מלא לשכר זה ממשרדי התמ"ת או הרווחה. הסבסוד מועבר לבעלות המשפחתונים דרך הרשויות המקומיות, מה שיוצר לטענתן סחבת בירוקרטית.

 

בעודו מכתיב את ההכנסה המקסימלית של בעלות המשפחתונים - המסתכמת ב־7,645 שקל בחודש - משרד התמ"ת אינו נושא בעלויות התפעול של המטפלות. לטענת האיגוד, הוצאות התפעול מסתכמות בכ־3,000 שקל בחודש - מה שמותיר את המטפלות עם שכר נמוך מאוד. התמ"ת מחייב את המטפלות לממן מכיסן את כל תפעול המשפחתון - החל בהשתלמויות וכלה בשיפוץ הבית לפי הסטנדרטים של המשרד.

 

באיגוד מוסיפים כי בניגוד לעצמאיים, המטפלות אינן יכולות לקחת חופשה לפי בחירתן ומטפלת שלא תעמוד בתנאי זה תאבד את האפשרות לעבוד בפיקוח התמ"ת. "אנחנו במצב ביניים" מסבירה רחל אברהם, מטפלת מבני ברק, "איננו עצמאיות ואיננו שכירות, משרד התמ"ת כופה עלינו הוצאות ומגבלות שלא חלות על עצמאיים ומצד שני, מסרב המשרד מלהכיר בנו כעובדות. אפילו תלוש משכורת אין לנו".

 

"בזכותנו אלפי אמהות יוצאות לעבוד"

 

בשלוש השנים האחרונות התאגדו כאלפיים מטפלות של משפחתוני התמ"ת בארגון כוח לעובדים. השנה מתמקד מאבקן בזכות לפנסיה. מאחר ואינן מוגדרות כעובדות של משרד התמ"ת, הן אינן זכאיות להפרשה לקרן פנסיה. "בגיל 60, לאחר עשרים שנות עבודה, אני יוצאת לפנסיה מבלי שיכולתי לחסוך לכך," מסבירה עליזה ידעי, חברת הנהגת האיגוד. המטפלות דורשות הפרשות לפנסיה המבוססות על צו ההרחבה הפנסיוני - הפרשה של 17.5% מהשכר במהלך הדרגתי עד לשנת 2015, בחלוקה של 6% במימונן ו־11.5% במימון המדינה.

 

עוד דורשות המטפלות הסדרים מיוחדים עבור הוותיקות שביניהן, בנות 55 ויותר שאין להן מספיק שנות הפרשה לפנסיה. "אנחנו ממלאים תפקיד חברתי חשוב," מסכמת ידעי "בזכותנו אלפי אמהות ממשפחות רווחה יוצאות לעבוד. אך גם לנו מגיע להתפרנס בכבוד".

 

התמ"ת: אין יחסי עובד-מעביד בין המשרד לבין מטפלות

 

ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה: "מטפלות המשפחתונים אינן מועסקות על ידי משרד התמ"ת ולא מתקיימים כל יחסי עובד־מעביד בין המשרד לבין מטפלות המשפחתונים.

 

"המחיר המרבי שמשלם ההורה לשירותי משפחתון נקבע בצו מחירים על ידי משרדי התמ"ת והאוצר, תוך התחשבות בעלויות של הפעלת מסגרות כאלה. משרד התמ"ת מקיים דיונים עם נציגי מטפלות המשפחתונים ופועל לשיפור תנאיהן ככל שניתן".

 

"נציגי המטפלות מציפים סוגיות שונות, לרבות ההכרה והסיוע בימי חופשה, ובהתאם לכך מעדכן המשרד מעת לעת את הנהלים בנושא לרווחת המטפלות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x