$
בארץ

המטפלות מצטרפות למאבק: יפגינו הערב בתל אביב ובאר שבע

2,700 מטפלות במשפחתונים של משרד התמ"ת יפגינו בדרישה להעלאת שכרן במידה שתאפשר להן לצבור קרן פנסיה ראויה

טל ליטמן 13:4331.07.11

איגוד מטפלות המשפחתונים של משרד התמ"ת יפגין הערב (א') מקביל במאהל המחאה בלוינסקי בתל אביב ומול קריית הממשלה בבאר שבע. איגוד המטפלות המאוגדות בכוח לעובדים, ארגון עובדים דמוקרטי, ימחה על תנאי העסקת המטפלות תחת משרד התמ"ת בדרישה להעלאת השכר במידה שתאפשר להן לצבור קרן פנסיה ראויה.

 

המטפלות צפויות לקשור עצמן ללולי ילדים תחת הסיסמא "לא שכירות, לא עצמאיות - כבולות" במחאה על תנאי ההעסקה הייחודיים שלהן. ההפגנה פותחת את מחאת המטפלות, אשר תגיע מחר לכנסת לשני דיונים: דיון מיוחד בוועדת העבודה והרווחה בנושא הפנסיה למטפלות ודיון נוסף בוועדה לפניות הציבור בנושא עיכובי השכר והפחתות השכר של השנה האחרונה.

 

כ-2,700 המטפלות מפעילות משפחתונים המקיפים כ-14 אלף ילדים. מרבית המשפחתונים פועלים באזורי פריפריה ונותנים מענה חשוב למשפחות רווחה. פעילות המשפחתונים מסובסדת על ידי המדינה בהתאם ליכולתם הכלכלית של ההורים - כך מובטח כי הילדים ימצאו במסגרת מפוקחת ומקצועית ושני ההורים יוכלו לצאת לעבוד.

 

"בזכותנו אלפי אימהות ממשפחות רווחה יוצאות לעבוד. אך גם לנו מגיע להתפרנס בכבוד!" "בזכותנו אלפי אימהות ממשפחות רווחה יוצאות לעבוד. אך גם לנו מגיע להתפרנס בכבוד!" צילום: עמית שעל

 

אולם לטענת האיגוד, תחת פיקוח משרד התמ"ת מצבן הכלכלי של מטפלות רבות לא עולה על מצבה של משפחת רווחה. כחלק מפיקוח התמ"ת מחויבות המטפלות לממן מכיסן הכול - החל מהשתלמויות וכלה בשיפוץ הבית עפ"י הסטנדרטים של משרד התמ"ת. בנוסף, בניגוד לעצמאיים, המטפלות אינן יכולות לקחת חופשה על פי בחירתן. ממטפלת שתסרב תישלל האפשרות לעבוד בפיקוח התמ"ת.

 

מאחר שמרבית המשפחתונים נמצאים בשכונות מצוקה, יודעות המטפלות כי ללא סבסוד התמ"ת לא ישלחו הורים את ילדיהם למשפחתונים הללו. למרבה האבסורד, מאחר ומשרד התמ"ת כופה על המטפלות את ההוצאות החודשיות בסך 2,700 שקלים ("הוצאות תפעול") משתכרות המטפלות כ-18 שקל לשעה בלבד. "אנחנו במצב ביניים", מסבירה רחל אברהם, מטפלת מבני ברק. "איננו עצמאיות ואיננו שכירות. מצד אחד, משרד התמ"ת כופה עלינו הוצאות ומגבלות שלא חלות על עצמאיים, ומצד שני, למרות הסבסוד הממשלתי והמגבלות - מסרב המשרד להכיר בנו כעובדות ואפילו תלוש משכורת אין לנו".

 

מאבקן של המטפלות מתמקד גם בזכות לפנסיה. מאחר ואינן עובדות של משרד התמ"ת, הן אינן זכאיות להפרשה לקרן פנסיה. המטפלות נלחמות להעלאת התעריף כך שיתאפשר להם לצאת לפנסיה לכבוד. "בגיל 60, לאחר כ-20 שנות עבודה, אני צפויה לצאת לפנסיה מבלי שיכולתי לחסוך לכך", מסבירה עליזה ידעי, חברת הנהגת איגוד משפחתוני התמ"ת.

 

המטפלות דורשות הפרשות לפנסיה המבוססות על צו ההרחבה הפנסיוני - הפרשה של 17.5% מהשכר במהלך הדרגתי עד לשנת 2015 בחלוקה של 6% במימונן ו - 11.5% במימון המדינה, וכן הסדרים מיוחדים עבור מטפלות וותיקות בגילאי 55 ומעלה שאין להן מספיק שנות הפרשה לפנסיה, כמו גם עבור מטפלות שאינן מגיעות לשכר מינימום. התמ"ת, לעומת זאת, מציע הסדר של הפרשת 10% מהשכר בלבד לפנסיה, בחלוקה של 5% בלבד במימון התמ"ת, תוך התעלמות מהתייחסות למטפלות שאינם מגיעות לשכר מינימום או הסדר מיוחד למטפלות הקרובות לגיל הפרישה.

 

"אנחנו ממלאים תפקיד חברתי חשוב", מסכמת ידעי. "בזכותנו אלפי אימהות ממשפחות רווחה יוצאות לעבוד. אך גם לנו מגיע להתפרנס בכבוד!".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x