$
בארץ

עכשיו נראה את שמחון מקבל החלטה

כשר החקלאות הסביר שמחון לח"כים שבשוק החלב קיימת תחרות לטובת הצרכנים. כעת הוא האיש האחראי על מסקנות הוועדה להגברת התחרות באותו השוק

נעמה סיקולר 07:0013.07.11

מסקנותיה של ועדת קדמי לבדיקת מחירי המזון, שהקים שר התמ"ת שלום שמחון, יפורסמו רק לאחר שראש הממשלה ושרי האוצר והחקלאות יגיעו לנוסחה המוסכמת על כולם. בין הפתרונות הנבחנים אפשר למצוא את החזרת חלק ממוצרי החלב לפיקוח, הורדת מחיר המטרה של החלב תמורת סובסידיות, ואפילו פתיחה חלקית של השוק ליבוא. אלא שכעת, ערב פרסום המסקנות, חייבים לשים לב לעובדה שעשויה להשפיע על התוצאות הסופיות: לאן שלא נסתכל נמצא אינטרס אשר עשוי לסנדל את שר התמ"ת.

 

"לפני כחודש סיימתי את כהונתי כשר החקלאות לאחר שלוש קדנציות. עזבתי בית, אך אין לי ספק כי אמשיך לשרת את החקלאות הישראלית ככל שאדרש", כתב שמחון במצגת הפרידה שלו ממשרד החקלאות לפני חודשים אחדים. החקלאים, ובעיקר התנועה ההתיישבותית, הם ציבור הבוחרים של שמחון; ואת זאת חייבים לזכור כאשר צריכים להתייחס להצעות השונות שאותן הוא יקדם בתחום משק החלב.

 

בכובע הקודם שלו כשר החקלאות שמחון יזם, דחף וקידם את הסדרת משק החלב בחקיקה. הוא האבא הרוחני והמעשי של "חוק החלב" שמחלק את המכסות בין החקלאים, קובע מחיר מטרה ומסדיר את פעילותה של מועצת החלב. ההסדרה הזו מקבעת במובנים רבים את מחירי מוצרי החלב ולא מאפשרת הוזלה משמעותית שלהם מתחת לרף כלשהו. הסיכוי ששמחון יקבור את ההסדרה החוקית של תכנון משק החלב שאותה יצר - שואף לאפס.

 

שמחון. דואג לרפתות הקטנות שמחון. דואג לרפתות הקטנות צילום: ערן יופי כהן

 

שווה גם לחזור לכמה מהאמירות של שמחון בדיוני ועדת הכלכלה על אישור החוק במרץ 2010. הוא הסביר לח"כים כי מדובר בשוק תחרותי שמתקיימת בו תחרות אגרסיבית לטובת הצרכנים, ולכן בסך הכל נותר לסייע גם לרפתנים לעגן את זכויותיהם. "התחרות עושה טוב לצרכן בכל המישורים ובכל המובנים", אמר אז, והסביר מדוע הוצאת מחירי המזון מפיקוח היתה יעילה. 16 חודשים חלפו ואותו שמחון הוא זה שאחראי על הגברת התחרות באותו השוק.

 

גם בזירה החקלאית לא עושים לשמחון חיים קלים, וטוענים שיש מי שזוכים ל"פרוטקציה" של השר גם בתחום זה. הביקורת מגיעה על רקע אחד הפתרונות שעלו בסביבתו באחרונה: הורדת מחיר המטרה בתמורה לסבסוד הרפתנים הקטנים. בענף זועמים וטוענים כי הרפתות הגדולות שייכות לקיבוצים, וכי הרפתות הקטנות שייכות למושבים - המהווים את ציבור הבוחרים המובהק של שמחון.

 

אלא שמחיר המטרה של החלב הוא רק אחד הפרמטרים שמקבעים את מחירם הגבוה לצרכן של הקוטג' או הגבינה הלבנה. הרי גם המחלבות גוזרות קופונים שונים מהרגע שבו קנו את החלב הגולמי ועד שמכרו את המוצר לרשתות. אלא שגם בזירת המחלבות יש לשר התמ"ת אינטרסים - ובמיוחד מול חברה אחת, תנובה - השולטת ב־35% משוק הביצים שבו עוסקת משפחתו. "אני המבין הכי גדול בארץ בלול ובביצים", הצהיר שמחון בוועדת הכלכלה אשתקד, לאור עסקי משפחתו בתחום הלולים. תנובה היא גם החברה שבה מועסקים שני קרובי משפחה של שמחון . עכשיו הוא אמור להתמודד גם עמה.

 

מלשכת שמחון נמסר בתגובה: "בימים האחרונים אנחנו עדים לניסיונות לייצר ספינים ולהפעיל לחצים במטרה להשפיע על המלצות ועדת קדמי, תוך ניסיון של כל גורם לגלגל את האשמה בעליית המחירים ממנו והלאה. הטענות על האינטרסים השונים של השר אינן ראויות לתגובה, וראוי להמתין להמלצות הוועדה ולשפוט לפיהן. יש גורמים אינטרסנטיים ורבי־השפעה שהקמת הוועדה אינה מבשרת להם טובות. רצוי וכדאי לבחון בשבע עיניים כל ניסיון להכפיש את השר או מי מאנשי הציבור שאמונים על הנושא".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x