$
גדעון בן נון

חזרה גנרלית בשוק מט"ח

השווקים ישרדו את משבר יוון הנוכחי, אך זו רק הכנה למשבר האמיתי

גדעון בן נון 07:4221.06.11

השווקים מבוהלים מההתרחשויות. על פי התנהגותם, קיים סיכוי טוב כי אנו צועדים לקראת מצב מאוד לא נוח, כזה שקשה להתכונן אליו.  למעשה, קשה לראות תהליכים חיוביים במצב הנוכחי. זה המאפיין העיקרי של התקופה ושל השלב המתקדם של משבר 2008, בו השווקים מצויים. אמנם נהוג לצטט את

מצבה החמור של ארה"ב, אבל אירופה בבעיה קשה יותר והמשבר שלה כבר מזמן הפך לכתובת על הקיר.

 

יוון צועדת לקראת דירוג D, חדלות פירעון. גם אם היא תצלח את הנקודה הקריטית הבאה של תשלומי החוב, בעיותיה גדולות מכדי להיפתר בכלים הרגילים. משמעות הדבר הוא ששמיטת חובות היא רק עניין של זמן. מתי? כנראה לקראת סוף השנה הנוכחית.

 

לאחר יוון אנו עשויים לראות אפקט דומינו, אך עם קוביות הולכות וגדלות: פורטוגל, ספרד ואולי גם איטליה. אלו הן החדשות הרעות יותר, בראי השנה הקרובה.

 

כמו במערכות הקודמות של משבר אירופה, גם הפעם המשבר מקרין על מצב הרוח הצרכני מעבר לים, בארה"ב. הכלכלה האמריקאית מנסה להרים ראש למרות הבעיות הקשות שלה, אבל בכל פעם בה אירופה רועדת, מצב הרוח עובר דרך שוקי ההון אל הכלכלה הריאלית ולוחץ על הבלמים.

 

הורדת תחזיות הצמיחה של ארה"ב לכיוון 2.5% מסכנות את יכולת החזר החוב שלה לאורך זמן. כלל האצבע הוא שדרושה צמיחה בשיעור העולה על 3% כדי להחזיר חובות, כך שירידה משיעור זה היא בבחינת חדשות רעות.

 

חדשות רעות לא חסרות גם בכלכלות מובילות נוספות, דוגמת יפן הסוגרת עשור אבוד שני, בריטניה המנסה להתניע את הכלכלה המקרטעת ואוסטרליה הסובלת מהאטה עקב פגעי מזג אוויר.

 

נקודת האור הן מעטות. רק העולם מהיר הצמיחה - בו ניתן למצוא מדינות כגון סין, דרום אפריקה, טייוואן, צ'ילה ואחרות – נהנה מפעילות כלכלית חיובית, אבל חלקן של מדינות אלה חשוף מאוד למשברים בעולם המערבי.

 

ההשלכה על שוקי המטבע

 

מצב זה יוצר לחץ גדול מאוד על שוקי המטבע. המשקיעים מבוהלים מהמצב הנוכחי והתחושה היא כי שוקי העולם מצויים בסיפו של משבר חדש, גדול וממושך. האם תחושה זו היא בעלת בסיס במציאות? לא בטוח, אבל לאט לאט אנו רואים ירידה באמון ובאופטימיות, גם בכלכלה הריאלית וגם בשווקים.

 

בשנתיים האחרונות השווקים פועלים לפי כלל די ברור: אופטימיות בשווקים מובילה להיחלשות הדולר ואילו פסימיות מחזקת אותו. הסיבה היא שמכל "נכסיו" של המטבע האמריקאי, רק אחד נותר: היותו מטבע מפלט. כאשר האדמה רועדת חוזרים אל הדולר ותו לא. הכלכלה האמריקאית נתפשת כדינוזאור הולך ונחלש ורק פריסתו ותפוצתו העולמית של הדולר, עומדת לזכותו.

 

בטווח הקצר, עם התפרצות משבר החוב לאחרונה באירופה, ראינו את הדולר מתאושש. ההתאוששות נבלמה עם השמועות כי קנצלרית גרמניה, מרקל, תומכת בחבילת הסיוע. הנדנדה עולה ויורדת עם המעבר מאופטימיות לפסימיות, וחזרה. אפשר ומשבר יוון הנוכחי יהיה אירוע חולף אשר פתרונו בשבועות הקרובים יוביל לפרץ של אופטימיות בשווקים, אבל לא די בכך כדי להפוך את הכיוון, מפסימיות קשה, לאופטימיות.

 

לכן, לאורך זמן ככל שיימשך הכיוון השלילי של השווקים והכלכלות בעולם, יש להניח כי הדולר ילך ויתאושש. אם לא בטוב – עקב התאוששות בכלכלת ארה"ב, אז ברע – עם התדרדרות הכלכלה והשווקים בעולם, אלי משבר.

 

הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x