$
גדעון בן נון

המלאכה לא הושלמה

הנגיד עם רגל בחוץ, אבל את המסלול שהתווה פישר - חייבים להמשיך

ד"ר גדעון בן נון 09:4212.06.11

בשבוע שעבר התייחס הנגיד לסוגיות שער החליפין. למשמע הדברים וקריאת הציטוטים, אפשר היה לטעות ולחשוב כי הדובר הוא נציג התעשיינים והיצואנים, אבל לא. זהו נגיד בנק ישראל שאמר את הדברים הבאים: "כיצד, אם כן, עלינו להתייחס לזרם תנועות ההון קצרות הטווח הנכנס למשק כעת, שנובע ברובו מפערי הריביות בין המשק הישראלי למשקים הגדולים בחו"ל? האם זרם זה מייצג מצב שהוא אופטימלי לכלכלה?"

 

השאלה של הנגיד מציגה את הבעיה והתשובה שענה, משקפת היטב את אמונתו כי יש לפעול באופן שונה מהמקובל: "המודלים הקיימים היום, שבהם דוגלים אלו שסוברים שעלינו לאפשר לתנועות הון אלו לזרום בצורה חופשית, אינם מייצגים בצורה טובה מספיק את העובדה שלמתווכים הפיננסיים יש כיום תפקיד משמעותי בכלכלה". במילים אחרות, הנגיד אומר כי לא נהיה נאיביים וניפגע בשם ה"כלכלה החופשית".

 

הנגיד אמיץ אך מתעכב בהפעלת הכלים

 

הנגיד כבר פעל בעבר מתוך גישה זו; אחת הסיבות שבשלהן המשק שרד את המשבר ב-2008 היא רכישות המט"ח של פישר, שהעלו את שער הדולר, ובעקבותיו גם את כדאיות היצוא ואת הצמיחה במשק. הנגיד ביצע צעד אמיץ, חריג ונוגד את הכללים שהיו נהוגים אז. הרכישות המאסיביות העלו את השער והשאר, היסטוריה.

 

למעשה הנגיד פישר מפעיל כמה כלים במדיניותו: העלאת הריבית – כדי לבלום האינפלציה, רגולציה לצורך ריסון שוק המשכנתאות – כדי להאט אחד מהגורמים העיקריים לאינפלציה ומלחמה נגד הספקולנטים – כדי לבלום את הייסוף הנלווה להעלאת הריבית.

 

הנגיד התקשה לתזמן את הפעלת הכלים הנ"ל ואת עוצמתה. הפעלה מתונה של המלחמה בספקולנטים עיכבה את הנגיד בהעלאת הריבית במשק בשנה שעברה, דבר שהאיץ את בועת הדיור והביא להעלאה אגרסיבית יותר של הריבית מאוחר יותר. כתוצאה מהעיכוב הוא נאלץ להעלות את הריבית באגרסיביות, כיוון שלא היה לו את מרווח הזמן להמתין לתוצאות הרגולציה בשוק המשכנתאות, דבר שהביא לצניחה מחודשת בשער הדולר ולמחיקת הישגי המדיניות הקודמים.

 

הנגיד בחר שלושה כלים אפקטיביים, אבל הוא מתקשה להפעיל אותם בצורה מאוזנת ויעליה, מכיוון שהוא מאחר בעיתוי הפעלתם. על הנגיד להימנע מטעות נוספת בעיתוי. למעשה, נראה כי הוא נמצא די קרוב לנקודת הטעות.

 

נקווה כי הדברים שאמר בשבוע שעבר יכולים להעיד כי הוא לומד מטעויות עבר וכי הוא לא יתעכב עוד זמן רב בהפעלת הכלים החדשים למלחמה בספקולנטים.  

 

דפוסי הפעולה של הנגיד

 

הנגיד פישר הפתיע ביישום צעדים שלא היו מקובלים עד לביצועם, כמו רכישות המט"ח. בדיעבד, ניתן היה למצוא רמזים למהלכיו העתידיים; על פי רוב הוא התבטא שבועות קודם לכן כשהוא מזכיר את האפשרות אך מכחיש שיבצע אותה.

 

האיזכור בשבוע שעבר תואם דפוס זה. ניתן להניח כי הוא מאותת על פעולה קרובה. כמו כל בן אנוש, גם הנגיד יכול לטעות בהחלטות פיננסיות ולנווט החלטות ארוכות טווח לפי המגמה קצרת הטווח ואכן, לפי הדפוס האנושי הוא נמנע לא מכבר מפעולה, כאשר השער עלה בהתאמה למתרחש בעולם.

 

על הנגיד פישר שלא לפעול כך אלא להמשיך במדיניותו השיטתית ולהפעיל את הכלי השלישי, המאבק בספקולנטים. בינואר השנה הוא החל במהלך חריג של איתור וסימון הפעולות הספקולטיביות, או כפי שהערכנו כאן – תכנית ב' של הנגיד פישר. 

 

לאחר סימון הפעולות הספקולטיביות קצרה הדרך להגביל תנועות אלה בתקופה מינימלית או להטיל עליהן חובה כלשהי אשר תוציא את הכדאיות שבפעולה הספקולטיבית. ייתכן כי הוא נמצא גם בסוף תקופת תפקידו כנגיד בנק ישראל. אולי זו התפרצות לדלת פתוחה, אבל על הנגיד להשלים את המשימות ולהימנע מטעויות ועיכובים נוספים.

  

הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x