$
גדעון בן נון

ההצלחה הבריטית

בתחילת המשבר השקיעה בריטניה כספים רבים בשיקום הכלכלה. היום רואים את התוצאות

ד"ר גדעון בן נון 14:5231.05.11

המשחק המושלם של ברצלונה במוצ"ש לא הותיר ספק: מדובר בקבוצה מצויינת. הכדורגל הספרדי בכללותו התמצב כאחד הטובים בעולם, דבר המעלה אסוציאציה למדינות אחרות, גם הן דוברות פורטוגזית. מדובר במדינות דרום אמריקה, אשר הובילו את הכדורגל העולמי לפני רבע מאה, אבל נחשלו אז, מבחינה כלכלית.

 

ברזיל בתחילת שנות השמונים, ארגנטינה בשנות התשעים ואפילו בתחילת שנות ה-2000, עם "משבר הסירים" בו ההמונים יצאו אל הרחובות ב'ריצה על הבנקים', כשהם מתופפים על סירים לצורך מחאה.

 

מאפייני עולם שלישי

 

גם בספרד של היום הולכת ומתפתחת מהפיכה חברתית. המונים יוצאים אל הרחובות במחאה, מקימים אוהלים ומפגינים נגד חוסר היכולת של המדינה, לספק בטחון כלכלי בהווה ויכולת להתקיים, בעתיד. שיעור האבטלה במדינה כבר עולה על 21%, שערוריה בכל קנה מידה. במיוחד קשה שלא לרחם על הצעירים המתקשים למצוא עבודה ולהתחיל לבנות את עתידם. אלו, אגב, מובילים את גל המחאה ההולך ומתגבר במדינה.

 

המחאה החברתית-כלכלית בספרד מעלה שאלות בנוגע לקיומו של האיחוד בכלל ולחוסנו של המטבע, בפרט. כפי שהזכרנו בעבר, קיימת סבירות גבוהה להיפרדות של מדינות חלשות מגוש היורו. יוון היא הראשונה אך גם הקטנה שבניהן והיא עלולה לגרור אפקט דומינו. הבאות בתור הן המדינות היותר גדולות, עם החוב המשמעותי יותר.

 

נפילה שכזו תוביל להיחלשות היורו. קשה לראות את המטבע האירופי ממשיך לשמור על חוזקו עוד זמן רב, רק בזכות גרמניה או בגלל הסלידה מארה"ב ומסיכון החוב שלה. נפילה של מדינות באירופה היא כתובת על הקיר ואף יותר מכך: היא הכוונה מוסרית של המדיניות האירופית הגורסת כי 'חובות יש לפרוע', גם אם המחיר הוא פשיטת רגל. גישה זו לא מאפשרת להגיע באירופה למצב של Restructuring, פריסה של החוב מחדש.

 

בריטניה: הצילה את עצמה

 

בריטניה דווקא הלכה בכיוון זה כבר מהיום הראשון למשבר. למעשה, הבנק המרכזי האנגלי ביצע תכנית הצלה והרחבה מוניטארית עצומה וגדולה יותר מזו של האמריקאים, ביחס לגודל כלכלתם. בנקים הולאמו ואחרים קיבלו סיוע כדי לאפשר לכלכלה הריאלית להתנהל. אף כי נוצרה האטה ריאלית משמעותית במדינה והצרכן צמצם עד למינימום את הוצאותיו, כיאה לאנגלי טוב ומחושב.

 

לאחרונה אנו רואים את הפירמות בממלכה הבריטית מתחילות להגדיל את הוצאותיהן, לצרכי השקעה בנכסים קבועים. בסדר האנגלי, זהו סימן חיובי, אחד השלבים הראשונים בתהליך של התאוששות. בניגוד לבנק האירופי אשר מיהר לפעול ולהעלות ריבית על פי הרפלקס האירופי המסורתי, הבנק המרכזי בבריטניה שומר על הריבית ברמתה הנמוכה ומאפשר לתהליך ההתאוששות הריאלי – להתחזק.

 

והדבר העיקרי, הוא המטבע הבריטי. בתחילת המשבר הסטרלינג נחלש ביותר מ-30% אל מול הדולר ובשיעור של כ-22% אל מול היורו. היחלשות זו היתה מסייעת בצורה יוצאת דופן למדינות החלשות של אירופה, אך הן כבולות למטבע האחיד. העם הבריטי, שסירב באמצעות משאל עם להיקשר למטבע האירופי האחיד, איפשר את התאוששות הכלכלה בין היתר באמצעות נפילת המטבע.

 

בעת הנפילה היו שדיברו על התמוטטות הלירה שטרלינג אבל הנפילה היתה כפי הצורך כדי לשחוק חובות ולעורר את הכלכלה המקומית. התוצאה היום, כשנתיים וחצי לאחר שיא המשבר, היא מטבע יציב למדי. הוא מושפע מעט פחות מהתנודות אותן חווים מטבעות אחרים ובכך מאפשר לכלכלת האיים הבריטיים להמשיך ולהתאושש.

 

המטבע הבריטי בשלב הנוכחי מייצר הבטחה לטווח הבינוני והארוך, בניגוד, אולי, לכדורגל האנגלי ההולך ונחלש ביחס למדינות אחרות. אם בגמר גביע האלופות התוצאה היא 3:1 לספרד, הרי שמונחי המטבע, הליש"ט התחזקה בכ- 12% ביחס ליורו, בשנתיים האחרונות. לפי המגמה המסתמנת, יש סיכוי כי הדבר יימשך וכי ספרד והמדינות הנחשלות ימשיכו לנצח בכדורגל, אבל יפסידו במשחק הכלכלי ובשוקי המטבע.

 

הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל, המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי
בטל שלח
    לכל התגובות
    x