$
גדעון בן נון

סחורות, מטבעות ובועות

בועת הסחורות והשנאה לדולר הובילה לבועה במטבעות מסויימים. עת ההתפכחות?

גדעון בן נון 10:3709.05.11

מזה כמה חדשים שהדולר בעולם נמצא תחת מתקפה. הסלידה ממנו כה גדולה עד שלנתונים הכלכליים היתה השפעה שולית על המגמה בתקופה האחרונה. עם המתקפה על הדולר, מטבעות רבים הלכו והתנפחו, כמו שוקי הסחורות. בשבוע שעבר, לאחר התרסקות הנמשכת חצי שנה, כשמדינות באירופה עומדות לפשוט רגל, באה

ההתפכחות.

 

אירופה העלתה את הריבית לפני חודש וזכתה לאמון המשקיעים בעולם. הדבר התבטא בשוק האג"ח, בתשואה עודפת של שוקי המניות בגרמניה על פני שאר שוקי המערב וכמובן, בהתחזקות המטבע האירופי האחיד.

 

בשאר חלקי הגלובוס, מטבעות של מדינות כגון אוסטרליה, דרא"פ ברזיל ושווקים מתעוררים נוספים זוכים לאהדה עקב הסחורות הממלאות חלק מהותי ביצירת התוצר שלהן. מגמה זו נצפתה מראש אך העוצמה בהחלט מרתקת.  

 

פחד מהחוב האמריקאי

 

בעיצומה של המתקפה, הכלכלה האמריקאית הולכת ומייצרת מארג של נתוני מאקרו המעידים על מציאות חיובית של התאוששות כלכלית. ההתאוששות מתבססת על הצריכה הפרטית ועל ההשקעות של הסקטור הפרטי. קיים ריסון תקציבי של הממשל והדבר מקבל ביטוי בצמצום מספר העובדים בסקטור הציבורי ובאיזון בתקציב השוטף.

 

למעשה, ההתרחשות האחרונה בשוקי המטבע היא חלק מהמאפיינים הבועתיים שניכרו בשוקי הסחורות. הריבית הנמוכה בארה"ב יצרה ריצה אל סחורות אלה ותרמה לבריחה מהדולר. כך בועת הסחורות הפכה גם לבועת מחירים במטבעות, אבל אפשר גם להגדיר זאת כמתקפה על הדולר האמריקאי.

 

ביסודה של המתקפה ניצב חוסר אמון של העולם בכך שהמגמה הכלכלית בארה"ב תאפשר לה להגיע לפירעון חובותיה בשנים הקרובות. התוצאה היא בריחה עולמית מהדולר. בועת הסחורות והבריחה מהדולר מיקדו אמנם את תשומת הלב של העולם בארה"ב ובבעיותיה והשכיחו את הדברים והבעיות של שאר המדינות, ולכולן יש כאלה.

 

הבעיות של האחרים

 

אחת הבולטות בבעיותיה היא אירופה. היורו התחזק עד מאוד למרות שאירופה מפולגת, הטרוגנית, מתקשה ובצדק למצוא נוסחת מדיניות שתתאים לכלל המדינות החברות בה ומצויה בתהליך של הגדלת הפערים עוד יותר. איום ההתפרקות של אירופה לא נולד היום אך נראה כי היום הוא מוחשי יותר מתמיד.

 

למרות זאת היורו הוביל את המתקפה על הדולר ורשם התעצמות מול האחרון, בשיעור של כ- 15% מינואר ועד השבוע שעבר. בשבוע האחרון נראה כי נוצרה התפכחות, כאשר התברר הקושי של אירופה להמשיך ולהעלות את הריבית.

 

העלאת הריבית הקודמת, מ-1% ל-1.25%, נתנה את האות לפתיחת המתקפה האחרונה על הדולר, אבל ברור כי היא תלושה מהמציאות הכלכלית של אירופה רבתי. אפשר כי היא טובה לגרמניה, אבל לשאר החברות באיחוד היא בבחינת אסון. בידול זה והעלאת הריבית בכל זאת, ממחישה את הסיכוי להיפרדות של מדינות מהגוש הגדול. כשהעולם הבין כי אירופה האכיל אותו באשליה של ריבית עולה, הוא התפכח והיורו צנח בתוך יומיים ב-4%.

 

אירופה איננה המקום היחיד בו התפתחה בועה מטבעית בצמוד לבועת הסחורות ותוך התעלמות משאר הגורמים המשפיעים על המטבע. מקרה דומה קיים באוסטרליה, הנחשבת למדינה מפיקה בעיקר של מתכות וסחורות חקלאיות. בועת הסחורות והריביות מחייבת אותה להתמודד עם פעילות צרכנית מוגברת וגם בועת נדל"ן וכתוצאה מכך, להעלות את הריבית.

 

נשמע מוכר? גם בישראל התחזקות המטבע היא בעלת מאפיינים בועתיים. גילויי גז, בועת נדל"ן פעילות צרכנית מוגברת ושיעור אבטלה נמוך. הדבר מחייב את קובעי המדיניות להתנהל בצורה יצירתית אל מול התחזקות משמעותית ומזיקה של המטבע, השקל.

 

בעת התנפחות הבועה, קיימים הסברים לרוב. הכל נראה הגיוני והסיכונים, הם נשכחים. האם לא ייתכן כי מחירי הסחורות ירדו בצורה משמעותית? האם אין סיכונים של ירידה בפעילות הכלכלית בעולם? אצלנו לא אפשרית רעידת אדמה גיאוגרפית או מדינית-ביטחונית? האם לא סביר מעבר להעלאת ריבית בארה"ב?

 

דווקא כשהכל נראה ברור ומטבעות נהנים מהתחזקות גורפת של 15% יחד עם תנועות חדות בשוקי הסחורות או בשווקים אחרים, שינויים שאין הכלכלה יכולה להכיל בזמן סביר, כדאי לצפות להתפכחות. נראה כי היא החלה.

 

ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל, המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x