$
בארץ

ההצטיינות של הסטודנטים לווטרינריה עולה להם ביוקר

רק כ־50 מובחרים משתלבים מדי שנה בלימודי וטרינריה בישראל, בפקולטה לחקלאות ברחובות. את ההכשרה המקצועית הם עושים בבית החולים הווטרינרי בבית דגן, שם הם נתונים לטענתם לניצול, שאפילו הסטודנטים לרפואה אינם מכירים

ליאור בן דוד 10:4105.05.11

"גם לוקחים מאיתנו שכר לימוד, וגם מעבידים אותנו בפרך בעבודות שלא קשורות ישירות לתחום הלימודים שלנו" - כך נשמע סטודנט לווטרינריה, המוחה על תנאי ההכשרה המעשית בבית החולים הווטרינטי בבית דגן, בה מחויבים הוא וחבריו. הסטודנטים מתלוננים בעיקר על שעות עבודה רבות מדי, כולל בשבתות ובחגים, ועל משימות שכלל אינן קשורות ללימודי הווטרינריה, כמו הוצאת כלבים לטיול וניקיון כלובים.

 

"בכל שנה הנושא עולה מחדש, ואין באמת עם מי לדבר", אומר הסטודנט. "אנשים מפחדים לעשות משהו קיצוני כמו להפגין, כי חוששים מנקמנות מצד הסגל. ההכשרה המעשית אמנם מלמדת המון, אבל כל השבתות, החגים והלילות זה לא לימודים - זה מיועד רק כדי לחסוך כסף לבית החולים".

 

הכשרה, לא התמחות

 

מדי שנה זוכים רק כ־50 סטודנטים להשתלב בלימודי וטרינריה בישראל, במסלול יוקרתי בן ארבע שנים של האוניברסיטה העברית. אל המסלול מתקבלים רק בוגרי תואר ראשון במדעי החיים, והוא נלמד ברחובות, בקמפוס הפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה. בשלוש השנים הראשונות לומדים הסטודנטים באמצעות הרצאות את המקצועות הקדם־קליניים והקליניים, ומבצעים תרגול מעשי של המיומנויות הנדרשות באבחון ובטיפול בבעלי חיים.

 

את שנת הלימודים הרביעית והאחרונה, השנה הקלינית, עושים הסטודנטים בעיקר בבית החולים הווטרינרי האוניברסיטאי בבית דגן. השנה הזאת מוקדשת לעבודה מעשית במקצועות הרפואה הווטרינרית השונים, ולאחריה זכאים הבוגרים לרישיונות לעיסוק ברפואה וטרינרית, שאותם מנפיק מינהל השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות. לדברי הסטודנטים, עבודתם בבית דגן חורגת מהכללים ומהווה ניצול לכל דבר.

 

הכשרה מעשית אינה התמחות ואינה נושאת שכר, ומכיוון שכך נהוג לא להכביד על סטודנטים המחויבים בה. במקצועות כמו עבודה סוציאלית, ריפוי בעיסוק, סיעוד, פסיכולוגיה ואף רפואה, נעשית ההכשרה המעשית בשעות העבודה הרגילות, ללא מחויבויות לעבודה בשבתות, חגים ולילות. זו, כאמור, אינה התמונה בכל הנוגע לסטודנטים לווטרינריה: אסירי תודה על כך שזכו ללמוד בישראל, בשונה מעמיתים רבים שלהם שנאלצים ללמוד בחו"ל, הם מתייצבים להכשרה המעשית בכל זמן שבו הם נדרשים, לא פעם למשמרות שנמשכות יותר מ־14 שעות.

 

"אנו נבחנים מול הווטרינרים שלימדו אותנו במשך ארבע שנים ומכירים אותנו היטב", אומר הסטודנט לווטרינריה. "כך נוצר מצב שאף אחד לא מוכן לייצג בפומבי את הכיתה או את התלמידים, מכיוון שאז הוא יהפוך למטרה ויתנכלו לו, מבלי שתהיה לו דרך להוכיח את זה אחר כך. המורים שלנו הם גם עובדי ומנהלי בית הספר לווטרינריה, וגם עובדי ומנהלי בית החולים הווטרינרי בבית דגן. בפעמים שכן התלוננו על תנאי ההכשרה המעשית, קיבלנו מהממונים אותם תירוצים, שאין כסף".

 

ניתוח בבית דגן לאריה שמשון מהחי כיף בראשון לציון. "ההכשרה המעשית מלמדת המון" ניתוח בבית דגן לאריה שמשון מהחי כיף בראשון לציון. "ההכשרה המעשית מלמדת המון" צילום: גלעד קוולרצ'יק

 

בני המשפחה דואגים

 

ראש מחלקת אקדמיה בהתאחדות הסטודנטים הארצית, סתו ארז, מספרת על תלונות רבות בנושא שהגיעו ממקורות שונים, כולל "חברים ובני משפחה מודאגים של סטודנטים. המסר המשותף לכל הפניות היה שמדובר בניצול של הסטודנטים, האמורים ללמוד באופן מעשי מה קורה בבית החולים הווטרינרי".

 

לדברי יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית איציק שמולי, "לא ייתכן שמכיוון שמדובר בתוכנית יוקרתית שהביקוש אליה גבוה, יפגעו בסטודנטים המפחדים להתלונן. לא יעלה על הדעת שאף אחד לא מפקח על מסגרת הלימודים ודואג שלימודים מעשיים, כמו לימודים עיוניים, לא יפגעו ביום שבת מנוחה. לא נעבור על כך לסדר היום".

 

תלונות הסטודנטים אינן נוגעות רק לשעות ההכשרה ולאופי המשימות הנכללות בה. אל התאחדות הסטודנטים הארצית הגיעו תלונות גם על הדרישה שיגיעו למקומות מרוחקים - במסגרת סבבים של הכשרה מקצועית בלולים, רפתות וכדומה - וזאת ללא הסעה מסודרת או החזרי נסיעות. תלונה נוספת היא על כך שהסטודנטים לווטרינריה אינם מבוטחים בביטוח נוסף, אף שבמהלך ההכשרה הקלינית הם נחשפים למחלות ולפגיעות שסטודנט מהשורה אינו נחשף אליהן.

 

"גם כוננויות הן הכשרה"

 

הסטודנטים הפנו את תלונותיהם אל נציג ועדת ההוראה של שנת הלימודים הרביעית במסלול, פרופ' איתמר ארוך, שהשיב במכתב כי "זאת שנה קשה" ועל כן על הסטודנטים "להיערך בהתאם". על סוגיית הנסיעות כתב: "בעיית ההגעה למקומות מרוחקים נידונה בוועדת ההוראה. היו שינויים, ועדיין, בחלק מהרוטציות הללו נדרשת הגעה למקומות מרוחקים בשעה מוקדמת. על הסטודנטים להיערך לכך. מי שיש לו בעיית ניוד - שיבחר רוטציה קרובה גיאוגרפית למקום מגוריו".

 

האוניברסיטה העברית מסרה בתגובה: "תוכנית הלימודים נקבעה על ידי ועדה מקצועית ועל פי מודלים קיימים בבתי הספר לווטרינריה הטובים בארה"ב. התוכנית נבדקה על ידי ועדות בינלאומיות, אושרה על ידי המל"ג, והיא עוברת בדיקה והערכה תקופתית בכל כמה שנים. שתי ועדות ניטור בינלאומיות שהעריכו את ביה"ס ציינו לשבח את תוכנית הלימודים ובמיוחד את השנה הקלינית, שאותה הגדירו מצוינת.

 

"כל מי שלומד וטרינריה מודע לעובדה כי תורנויות וכוננויות הן חלק מחיי הרופא הווטרינר והן חלק בלתי נפרד מההכשרה. בהיותנו התוכנית היחידה ללימודי וטרינריה בארץ, מוטלת עלינו האחריות להיות מעודכנים בטובות שבתוכניות ההוראה והמחקר הווטרינרי בעולם. זו אחריות רבה והיא מתבטאת בתוכנית הלימודים של בית הספר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x