$
בארץ

הזוכות במכרז התדרים הסלולריים: מירס ומרתון טלקום

מירס, בבעלות פטריק דרהי, תשלם 705 מיליון שקל עבור רצועת התדר שבה זכתה; מרתון טלקום, שבבעלות חזי בצלאל, תשלם 710 מיליון שקל; החברות גברו על שתי המתחרות האחרות, סלקט תקשורת וגולן טלקום

גילעד נס 20:5211.04.11
לאחר תהליך התמחרות אינטנסיבי שארך כ-10 שעות, זכו החברות מירס ומרתון טלקום במכרז התדרים שפרסמה המדינה להכנסת מפעילים סלולריים חדשים. מרתון תשלם 710 מיליון שקל עבור רצועת התדר בה זכתה, ומירס תשלם עבור הרצועה שבה זכתה סכום של 705 מיליון שקל .

 

לשם השוואה, שלוש חברות הסלולר הגדולות שילמו בשנת 2002 כ-55-45 מיליון דולר (כל אחת), כלומר כ-230-200 מיליון שקל, תמורת תדרים לדור השלישי, ובנוסף הן משלמות בכל שנה כ-15 מיליון שקל עבור המשך השימוש בתדרים.

 

עם זאת, מדובר בסכום שיופקד כערבות במשרד התקשורת, ועם כל עלייה בנתח השוק של כל חברה במגזר הפרטי בשיעור של 1%, היא תקבל בחזרה שביעית מהסכום ששילמה עבור התדרים. מכאן שעלות רכישת התדרים עבור החברות תהיה, אם יצליחו לגרוף בתוך כמה שנים לפחות 7% מהשוק הפרטי, כמה עשרות מיליוני שקלים, שכן העלות תכלול מחיר מינימום של 10 מיליון שקל ואת הריבית שתשלמנה החברות לגורמים הפיננסיים שיאפשרו להן להפקיד את הערבות.

 

שתי החברות שפרשו מהמכרז לפני ההגעה לקו הסיום היו גולן טלקום, של מיכאל גולן וגזביה ניאל, וסלקט תקשורת של מייקל גלפנד.

 

עבור מירס, הנמצאת בשליטת פטריק דרהי (המחזיק גם בשליטה בחברת הכבלים HOT ), מדובר בזכיה קריטית, שכן לחברה אין למעשה זכות קיום ללא שידרוג מהותי של הרשת הקיימת שלה. השתייכותה העתידית כחלק מקבוצת HOT תאפשר לאחרונה להציע חבילות משולבות של תקשורת וטלוויזיה, ולהתמודד מול קבוצת בזק וקבוצות פרטנר וסלקום. מרתון טלקום נמצאת בשליטת חזי בצלאל, המחזיק גם בספקית האינטרנט והשיחות הבינלאומיות 018 אקספון.

 

מנכ"ל מירס, אברשה בורשטיין, מסר כי "אנו גאים ושמחים על ההזדמנות להקים רשת סלולארית חדשה בישראל. לצד ההשקעה בהקמת הרשת החדשה, נמשיך לתמוך ולפתח את פעילותה של רשת מירס הנוכחית לטובת לקוחותינו הנאמנים".

 

מטעם בצלאל נמסר כי "אנו שמחים על הזכייה ומתכוננים לממש את ההבטחה לצרכן ולספק שירותים מתקדמים במחירים אטרקטיביים. בכוונתנו להפוך לקבוצת תקשורת משפיעה אשר תהווה אלטרנטיבה אמיתית לציבור כפי שאנו עושים היום בשירותי האינטרנט והשיחות לחו"ל".

 

גולן טלקום: זכייה במכרז היום לא תהיה אלא על גבו של הצרכן הישראלי

 

בכוונת החברות להקים רשת שתחל את פעילותה כבר בשנה הבאה. בתחילה לא תיפרס הרשת בכל המדינה, והחברות החדשות יוכלו לחבר את לקוחותיהן לאנטנות של חברות הסלולר הוותיקות, באיזורים בהם טרם פרסו תשתית. עם זאת, החברות החדשות מחוייבות להגיע לפריסה גדולה יותר בהמשך, ועד לתום 7 שנים ממועד הזכיה הן נדרשות להגיע לכיסוי מלא.

 

חברת קשרנט, המנוהלת בידי יחיאל בן שושן והנתמכת בידי משפחת גרמזיאן היהודית-קנדית, החליטה ברגע האחרון שלא לגשת למכרז, למרות השקעה ניכרת שהתבטאה בשכירת צוות יועצים שבנה עבורה את התוכנית העסקית. טרם הגשת המסמכים בחודש פברואר התקיימו גישושים בין קשרנט למתמודדים האחרים, מתוך כוונה להצטרף לאחד הזוכים לאחר תום המכרז, אולם מאז החליטה קשרנט לסגת גם מרעיון זה.

 

גולן טלקום מיהרה להשבית את שמחת הזוכים, והוציאה מטעמה הודעה בה נאמר כי החברה "הגיעה למסקנה שזכייה במכרז היום לא תהיה אלא על גבו של הצרכן הישראלי, אשר לא יזכה למהפכה הצרכנית והתקשורתית האמיתית לה הוא מייחל זמן כה רב". לדבריה, "קיים סיכון משמעותי שהרפורמה בשוק הסלולרי לא תתממש עקב עלותן של ההתחייבויות החריגות שנטלו עליהם הזוכים במכרז, אשר יעמיסו אותן על הצרכן הפרטי, וקיים חשש אמיתי שהזוכים במכרז לא יצליחו לספק את ההבטחה הצרכנית. במצב כזה סביר להניח שמה שהיה הוא שימשיך להיות בשוק הסלולרי, והמפעילים הוותיקים ימשיכו לחלוב את הצרכנים לצורך מימון הדיבידנדים העצומים והחזר חובות בעליהם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x