$
בארץ

ועדת הכספים אישרה את חוק ששינסקי לקריאה שנייה ושלישית

בין ההסכמות שהושגו בין האוצר לוועדה נמנים שינוי מועד תחילת ההפקה המסחרית של הנפט והגז והמחיר לחישוב ההכנסות; שטייניץ הודיע כי יפעל להקמת קרן בה יופקדו הכנסות הנפט והגז

ליאור גוטמן 21:1623.03.11

ועדת הכספים אישרה ברוב של 16 נגד מתנגד אחד (ח"כ אורי אריאל) את הגשת חוק ששינסקי למליאת הכנסת לקריאה שנייה ושלישית לאחר שש שעות של דיונים. ההצבעה על אישור החוק תתקיים ביום רביעי הקרוב, 30 במרץ. שר האוצר יובל שטייניץ, שהגיע להצבעה הסופית, סיכם באומרו: "אני חושב שנפלה בידינו זכות היסטורית ועשינו צעד חשוב כלכלית, חברתית, דמוקרטית ומוסרית".

 

יו"ר ועדת הכספים, משה גפני, אמר בפתח הדיון כי חברי הוועדה תומכים בחוק, אולם במהלך הדיונים עלו כל מיני הסתייגויות שאחריהן נערכו בו תיקונים. "אני משבח את האוצר שהסכים לבצע תיקונים - לא בליבת החוק אלא בסעיפים הנלווים אליו. בעיני, החברות והמשקיעים אינם אויבי העם. אנחנו מאוד רוצים לשמור על האיזונים", סיכם.

 

שטייניץ התייחס במהלך הדיון לנקודות והמחלוקות שעלו בדיוני הוועדה. "כוונתנו להגיש לכנסת עוד במהלך שנת 2011 הצעת חוק להקמת קרן שיופקדו בה הכנסות הגז והנפט שיתקבלו מחוק זה". לדבריו, כבר ביום ראשון תוקם וועדה בראשות פרופ' יוג'ין קנדל שתלמד את המודלים המקובלים ותגבש הצעה על הקמת הקרן.

 

"הנושא יכנס לחוק שהממשלה מתחייבת להגיש להצעה עד סוף 2011 על הקמת הקרן, לרבות השאלות של כמה כסף יכנס אליה ומתי הממשלה תוכל למשוך משם כסף, בעיקר עבור מטרות חבריות כלכליות" אמר שטייניץ. הנושא, שנחשף שלשום ב"כלכליסט", נועד להניח את דעתם של חברי הכנסת שחלקם הצהירו בעבר שלא יתמכו בחוק בלעדיו.

 

יובל שטייניץ ומשה גפני יובל שטייניץ ומשה גפני צילום: מיקי אלון

 

שינויים והסכמות

 

חבר הכנסת ציון פיניאן (ליכוד) הקריא בני חברי הוועדה את ההסכמות שהושגו בין האוצר לחברי הוועדה ביחס לחוק המיסוי החדש.

 

  • מועד תחילת ההפקה המסחרית של הגז או הנפט, שהיה נתון רק בידיו של מנהל רשות המסים, שונה. על פי הנוסח החדש, היטל המס יופעל מהמוקדם בין השנים - או מרגע בו היקף השקעות היזם הגיע לרמה של 5% מהיקף ההשקעות במאגר, ובלבד שלא יהיה נמוך מרף של 10 מיליון שקל, או מרגע שהופק גז או נפט משווי של 250 מיליון שקל ומעלה - המוקדם מבניהם. שינוי זה דוחה את תחילת הטלת המס ובא לשרת את היזמים.

 

 

יוג'ין קנדל בוועדת ששינסקי יוג'ין קנדל בוועדת ששינסקי צילום: גיא אסיאג
  • השינוי שהתקבל הוא שמחיר ייצוא הגז, שעל בסיסו יקבע גובה ההיטל על החברה, עדיין יוצמד למחיר בשוק בישראל אלא אם כן הוכח שלא ניתן היה למכור את הנפט או הגז בישראל והמחיר שהתקבל בחו"ל היה נמוך יותר מהמחיר בישראל. סוגיה זו בעייתית מאחר והסיכוי שיזם יצליח למכור את הגז בחו"ל במחיר נמוך מבישראל כמעט ואינו ריאלי שכן כל ייצוא לחו"ל דורש השקעות נוספות בצנרת גז. חלק מחברי הוועדה הביעו תמיהה מדוע התעקשו חברות הגז על שינוי סעיף זה, והזכירו שמאגר "לווויתן" הוא מוטה ייצוא.

 

  • לעניין תקבולים ממכירת נפט, קבעה הוועדה שהמחיר לחישוב ההכנסות, מהן נגזר ההיטל, לא יהיה נמוך ממחיר השוק הממוצע. במילים אחרות, יזם לא יוכל למכור בכוונה גז או נפט במחיר נמוך במיוחד, מה שיקטין את חבות המס שלו.

  

  • המדינה תכיר במכירת ציוד כהכרה שוטפת בהוצאות. עד היום המדינה הכירה בתקבולי המכירה רק ממכירת גז או נפט. מהיום היא תכיר בהוצאות גם אם היזם מכר את ציוד הקידוח. תקופת ההקמה של המיזם תהייה מהיום בו נגמר החיפוש ועד שהחלה ההפקה המסחרית בפועל. תקופת ההרצה, במסגרתה חלק מהוצאות הפיתוח עדיין מוכרות, נקבעה על 24 חודשים. תקופת החיפוש של הגז או הנפט היא התקופה בה הגיש היזם בקשה לחזקה במסגרתה הוא יחזיק בשטח לעשרות שנים.

 

  • הכרה בהוצאות דמי מפעיל נכנסו כתיקון, זאת פרט לתשלומים שלא משמשים במישרין להפקת גז ונפט.

 

  • אחת ההסתייגויות החשובות שהתקבלו נוגעת למשקיעים הקטנים. אלו טענו לאורך כל הדרך שהמס הכללי שמוטל עליהם יגיע לרמה של 80%. חברי הוועדה הציעו להגביל את שיעור המס לרמה של 62% בלבד, דבר שהזעיק את מנהל רשות המסים, יהודה נסרדישי, להכריז כי מדובר ב"מקלט המס הגדול ביותר במדינה" שהוא לא יכול לתת עליו את אישורו. "אסור לתת פתח לדבר הזה. אם מישהו רוצה הוא יכול להקים מחר חברה בעלות של אלפיים שקל, אז הוא יהיה חייב בהגשת דו"ח ומאזן. אם האנשים האלה מחפשים מקלט מס אני לא יכול לתת את ידי לזה. אין לי אפשרות לאכוף רף של 62%". התוצאה - רף המס עבורם יישאר ברמה גבוהה של 80%.

 

  • בהצבעה חוזרת שנערכה לפני שעה קלה הוחלט שלא לאשר את הסתייגות החוק שנוגעת לשכר הבכירים, כך שלא תהייה הגבלה בהכרה על הוצאות שכר של חברות הגז. בשעות אחה"צ אישרו זמנית חברי הכנסת ששכר הבכירים לא יהיה גדול מפי חמישים משכר הזוטרים ולא יוגבל לתקרה של 3 מיליון שקל.

 

  • משרד האוצר נענה לבקשת גבעות עולם ואיפשר לבעלי זיכיון קידוח הנפט לבחור תוך 120 יום בין שיטות המיסוי - הנוכחית והעתידית.


 

במהלך הדיון עלה החשש שההיטל החדש יגרום לכפל תשלומים מצד חברת נובל אנרג'י, היא השותפה הבכירה של הקידוחים וקבלנית הקידוח בפועל. לטענת היזמים עלול להיווצר מצב שאנשי נובל אנרג'י ישלמו מס בארה"ב על פעילותם שם ובמקביל ישלמו היטל רווחי יתר בישראל, מה שיוצר כפל מס. אנשי רשות המסים הודיעו באופן רשמי שהם יפתחו במגעים עם ארה"ב כדי להכיר לנובל אנרג'י בהיטל המקומי כמס לכל דבר, אולם נסרדישי הודה שהוא לא יכול להתחייב שפניה זו תתקבל אוטומטית בעין אוהדת. במידה ומציאות זו תתמש מדובר בפגיעה קשה עבור חברת נובל אנרג'י, היא החברה הזרה היחידה שהסכימה להגיע לישראל למטרות חיפושי גז.

 

מיסוי הגז יוצמד למס החברות

 

קודם לכן הודה שטייניץ לח"כ חיים אורון (ג'ומס) שפורש מהכנסת לאחר שנים רבות של פעילות. "לפני 9 שנים הבית הזה נכנע למסכת שללחצים מאוד קשה, ביטל הצעת חוק דומה להעלאה משמעותית של המיסים או התמלוגים על גז ונפט וזה לא הייתה שעתה היפה של הדמוקרטיה ושל הכנסת. היום חברי הכנסת הולכים לתקן את זה ולעשות את הדבר הנכון ואני משוכנע שההצבעה תחזיר ותתקן את השגיאה ששגו לפני 9 שנים", אמר.

 

לדברי שטייניץ, המצב הקיים לפיו חלקה של המדינה באוצרות הטבע שלהם הוא הנמוך בעולם הוא בלתי תקין, הן מהבחינה הכלכלית והן מהבחינה החברתית. "נפלה בידיכם זכות גדולה לתקן תקלה חמורה בנושא הזה ואני מודה על שיתוף הפעולה".

  

פרט לכך, ציין שטייניץ התאמה של המיסוי החדש למתווה מס החברות שמשתנה בימים אלו. הפתרון שנמצא הוא הצמדה של מיסוי הגז למס החברות, כך שירידה של אחד תעלה את השני, ולהיפך.

 

"בישיבת הממשלה הקרובה יודיע רה"מ שממשלת ישראל מאמינה שמערכת המיסוי החדשה יוצרת את האיזון החדש בין חלקה של המדינה לחלקם של היזמים. עם השלמת החקיקה לא נראה צורך בביצוע שינוי נוסף", אמר, אולם לא ציין מהי תקופת הזמן לפיה המדינה מתחייבת שלא לבצע שינוי במתווה המס.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x