$
גדעון בן נון

רעידה בשוק המטבעות

האסונות של יפן גרמו לחוסר סדר גם בשוקי המטבע בעולם

גדעון בן נון 10:4921.03.11

אסונות הטבע שפגעו ביפן הם אירועים יוצאי דופן בכל קנה מידה. התגובות שבאו אחריהם נראות גם הן חריגות ונראה כי הן יוצרות מצבים מעניינים במטבעות העיקריים. קשה להסביר את המצבים הללו בכלים ובתהליכים כלכליים ונראה כי חלק מהתנודות הוציאו את השערים משיווי המשקל שלהם.

 

שני
הצמדים שרשמו את התנודות החדות ביותר הם הין היפני והיורו, המטבע האחיד של גרמניה וספיחותיה, או בהגדרה המקובלת, גוש היורו. מטבעות נוספים, הן מובילים כגון הדולר הקנדי או האוסטרלי והן מתעוררים כגון השקל או הראנד הדרום אפריקאי, רשמו התאמות דומות אם כי בשיעורים מתונים יותר.

 

הכוחות הכלכליים לא אפקטיביים

 

סקירת התהליכים המאקרו-כלכליים של החודשים האחרונים לא מותירה מקום לספקות בנוגע לכיוון הזרימה הדרוש. ארה"ב רושמת התאוששות כלכלית ברורה, בעוד אירופה וגם יפן נמצאות בפרופיל נחות יותר.

 

התוצר האמריקאי צומח מזה שנה וחצי ברציפות ובקצב נאות, עם יציבות בביקושים ובצריכה הפרטית, בהשקעות של החברות ובאמון של המשק. לאחרונה החלו להיראות סימני התאוששות גם בשוק העבודה. מחירי הנדל"ן לא עולים אבל הם גם הפסיקו לרדת והציפיות הן שבשלב הבא בהתאוששות תיראה תזוזה גם במישור זה.

 

באירופה, גרמניה וכל השאר. הפרופיל של גרמניה הוא מצוין, עם יצוא מוגבר, אינפלציה נמוכה ואבטלה נמוכה. לעומתה, שאר אירופה עדיין רחוקה מהתאוששות מאקרו-כלכלית וכמו כן מדינות רבות עדיין נמצאות באיום פיננסי. לכן, קשה להסביר באמצעים כלכליים את היורו החזק שעלה עוד יותר בימים האחרונים.

 

יפן נמצאת בפרופיל השלילי ביותר. עוד בטרם רעידת האדמה כלכלתה החלה להתעמעם, כאשר הין החזק רק סיבך את מצבה. אמנם, בניגוד לעבר הייצוא של יפן הולך ברובו לסין הקונה ממנה בעיקר בין יפני ולכן רגישות התוצר שלה לשער החליפין נחלשה. בכל זאת, כמו לגבי היורו, גם את הין החזק קשה להסביר מן הזווית הכלכלית.

 

ואם לא בהסברים כלכליים, הרי שתנועות ההון והחשש מהדולר ומהגירעון האמריקאי הניעו את העולם למכור את הדולר ולהתרחק ממנו למטבעות אחרים, בהם היורו והין וכמו כן מטבעות אחרים של מדינות המפיקות סחורות, כגון אוסטרליה, קנדה, ברזיל, דרום אפריקה ואחרות. קשה להתרגל, אך גם ישראל מתקרבת לקבוצה זו.

 

התנודות שנוצרו

 

עם האסונות של יפן ניתן היה לצפות להתחזקות של הדולר, אבל המגמות הנ"ל דווקא התחזקו. ראשית ראינו את הין מתחזק בשיעור חריג של כ-5% בתוך שלושה ימים מתוך ציפייה לתנועה של כ-150 מיליארד דולר אל תוך המדינה והמרתם לין לצורך מימון מאמצי השיקום.

 

התחזקותו של הין רק הגבירה את המצב המורכב והביאה את ועידת ה-G7 להתערב ולמכור את הין במטרה להחלישו מול הדולר, פעולה שלא התרחשה זה יותר מעשור. הפעולה הצליחה, אך היא יצרה אפקטים חזקים והתאמות גם ביורו ובשאר המטבעות, כך שבמונחי סל, הדולר דווקא נחלש ולא התחזק.

 

כך, המאמץ העולמי כנגד הין הפך למהלך גורף של היחלשות הדולר, אשר הצטרף אל העמדות השליליות כלפי הדולר ואל החשש מהגירעון האמריקאי.

 

כיצד לנצל את המצב?

 

העמדות כלפי הדולר הן כאמור שליליות. אליהן מצטרפת ההתערבות האחרונה, אשר מרחיקה עוד יותר את השערים משיווי המשקל הכלכלי שלהם. את העסקאות הטובות ביותר עושים במצבים אלה, כאשר הולכים כנגד הזרם. ברור כי הסיכון הוא גבוה אולם כך גם הסיכוי. ניתן ליישם מהלך זה באמצעות קרן הסל UUP העוקבת אחר מדד של דויטשה המבצע עקיבה אחר חוזים לרכישת הדולר כנגד שורה של מטבעות בעולם.

 

קיימות קרנות סל המהמרות על מטבעות שונים, בין אם מטבעות של גושים כגון שווקים מתעוררים או מדינות המפיקות סחורות. באותה מידה ניתן לקנות קרנות סל המהמרות כנגד הדולר. הימור מסוג זה יכול להיעשות כגידור להשקעות בחו"ל או כהימור פשוט.

 

דוגמא להימור כנגד הדולר יכול היא קרן הסל UDN, העוקבת אחר מדד של דויטשה בנק המחושב כממוצע של סל המוכר את הדולר כנגד מטבעות מובילים, בהם היורו, הין והליש"ט. מהלך מסוג זה יכול להיחשב כשינוי של סיכון התיק המושקע בחו"ל.

 

כך או אחרת, לפי התחזיות ארוכות הטווח, ניתן לקחת הימור מטבעי אסטרטגי ולגוון את תיק ההשקעות אגב כך.

 

ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל, המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x