$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": ניר גלעד: "הצענו להשתתף במימון תמר. לא קיבלנו תשובה"

במכתב חריף למנכ"לי משרדי הממשלה מאשים מנכ"ל החברה לישראל את השותפות בתמר בניצול משבר הגז המצרי להעלאת מחירים

ליאור גוטמן 07:1215.03.11

"להבנתנו, קבוצת תמר רואה בחברת החשמל את 'החוליה החלשה' במשא ומתן על הסכמי הגז, ולכן הם מצפים שחברת החשמל כלקוח עוגן תקבע רף מחירים חדש במשק" - כך מגלה מנכ"ל החברה לישראל ניר גלעד במכתב בהול ששלח שלשום (א') בערב למנכ"לי משרד ראש הממשלה אייל גבאי, מנכ"ל משרד האוצר חיים שני ומנכ"ל משרד התשתיות שאול צמח.

 

במכתב, שהגיע לידי "כלכליסט", מפרט גלעד את נקודות הלחץ שמפעילות נובל אנרג'י וקבוצת דלק במשא ומתן לרכש גז במהלך החודש האחרון, כשברקע מנסה המדינה לאשר את מסקנות ועדת ששינסקי בוועדת הכספים. המכתב החריף חריג בכל קנה מידה, לא רק בשל תוכנו אלא בשל העובדה שבין הצדדים קיים שיתוף פעולה בתחומי תשתיות אחרים: קבוצת IDE, שמתמחה בהקמת מתקני התפלה, נמצאת בבעלות משותפת ושווה של החברה לישראל וקבוצת דלק.

 

התותחים הכבדים נכנסים

 

באמצע דצמבר, כשפורסם עניין חתימת ההסכם עם EMG, הודיעה החברה לישראל שהיא ממתינה עד סוף החודש למימוש אופציית רכישת הגז משותפות תמר, בהיקף של כ־4 מיליארד דולר. במכתב טוען גלעד כי שותפות תמר סירבו שלוש פעמים לנהל עמו משא ומתן, בטענה שמסקנות ועדת ששינסקי הפרו את האיזון הפיננסי הדרוש להן.

 

יו"ר דלק אנרגיה, יורם טורבוביץ'. "אין בכוונת תמר לעמוד בהסכמות" יו"ר דלק אנרגיה, יורם טורבוביץ'. "אין בכוונת תמר לעמוד בהסכמות" צילום: שאול גולן

לטענת גלעד, בחודש האחרון נערכו לפחות שלוש פגישות עם שותפות תמר שבהן השתתפו בין השאר מנכ"ל דלק אנרגיה גדעון תדמור ויו"ר דלק אנרגיה יורם טורבוביץ'. לפי המכתב, כבר בפגישה הראשונה נדהמו אנשי החברה לישראל לגלות שתדמור הודיע לצוות החברה לישראל ש"אין בכוונת קבוצת תמר לעמוד בהסכמות ובתנאים שסוכמו, זאת לאור מסקנות ועדת ששינסקי".

 

בפגישה השנייה כבר הביאו שני הצדדים את התותחים הכבדים, ויו"ר החברה לישראל אמיר אלשטיין ניסה לשכנע את יו"ר דלק אנרגיה יורם טורבוביץ' בחשיבות ההסכם. עם זאת, הפגישה הסתכמה בהצהרת טורבוביץ' ש"הנהלות השותפים החליטו שלא לנהל משא ומתן עם קבוצת החברה לישראל בטרם קבוצת תמר תסיים את המו"מ עם חברת החשמל".

 

רכש הגז על ידי חברת החשמל כולל שני חוזי ענק. הראשון, שנחשף בדצמבר 2009 ב"כלכליסט", כולל רכישת 2.7 מיליארד מ"ק בהיקף של כ־10 מיליארד דולר. השני, גם הוא נחשף ב"כלכליסט" ביולי 2010, כולל רכישה של 2.24 מיליארד מ"ק בכ־5 מיליארד דולר.

 

המסמר האחרון בארון רכש הגז הישראלי על ידי החברה לישראל הגיע בתחילת החודש: "בפגישה זו הובהר על ידי נציגי קבוצת נובל אנרג'י שאין בכוונת הקבוצה לחדש את המו"מ עם קבוצת החברה לישראל בחודשים הקרובים!!! (כך במקור - ל"ג)", כתב גלעד. הוא מציין שאחרי 3 במרץ התקיימו "שיחות טלפון בנושא, שבהן חזרו המנהלים הבכירים משותפות תמר על המסרים הנ"ל".

 

המחיר יעלה, הציבור ישלם

 

"יש לנו חשש מעבר מסביר שבכוונת קבוצת תמר לנצל את העובדה שהפכה לספק יחיד, כדי להרע את התנאים שבהסכמי המכירה תוך העלאת מחירים משמעותית", טוען גלעד.

המכתב נשלח טרם היוודעה חזרת הגז המצרי לישראל, אולם עיון בו מגלה טפח מאסטרטגיית הלחץ של שותפות תמר על לקוחותיהן הפוטנציאליים. "מחירי הגז שנקבעו במהלך המו"מ שיקפו את המחירים בישראל", כותב גלעד, ומציין רף מחיר של 4.5 דולר למיליון (BTU (British Thermal Units - אמת המדידה לגז. "המחירים שסוכמו דומים למחיר שהוסכם עם ספק הגז המצרי, דומים למחיר שהיווה בסיס לחישובים של ועדת ששינסקי - ואפילו גבוהים מהסכם אספקת הגז לטווח בינוני שיש לכיל עם קבוצת ים תטיס", הוא אומר.

 

מנכ"ל החברה לישראל, ניר גלעד. "המחירים שסוכמו הם תחרותיים" מנכ"ל החברה לישראל, ניר גלעד. "המחירים שסוכמו הם תחרותיים" צילום: עטא עוויסאת

 

עם זאת, גלעד טוען כי שותפות תמר רצתה להקפיץ את המחיר, מה שיפגע לא רק בחברה לישראל אלא בכלל תושבי המדינה. "לפי המלצות ועדת ששינסקי, המס הנוסף שישלמו הבעלים ייכנס לתוקף רק עוד 5–10 שנים. מכאן שהמדינה תזכה למס הנוסף בעוד 10–15 שנה, אך אזרחי ישראל ישלמו אותו מיידית דרך העלאת תעריפי החשמל", מזהיר גלעד.

 

אם לא די בכך, גלעד חושף כי "לאור קשיי המימון של קבוצת תמר הצענו לסייע להם במימון בדרך נוספת, על ידי תשלום מראש של כמות הגז", אולם מאמצים אלו, כאמור, לא נשאו פרי.

 

לסיכום כותב גלעד: "התניית ניהול מו"מ עם קבוצת החברות בתנאים שאינם רלבנטיים אינה קבילה, ואנו מצפים מהממשלה תבהיר את עמדתה בסוגייה זו במהירות האפשרית", ואף מבקש מהמדינה לפעול בצעד חריג: "עד סיום פיתוח שדה תמר אנו מבקשים את התערבות הממשלה בהקצאת גז המופק על ידי שותפות ים תטיס לצרכנים השונים".

 

מנובל אנרג'י נמסר: "חשוב לציין כי אנו עובדים קשה כדי להפחית את השלכות המחסור בגז המצרי על שוק האנרגיה בישראל. אנו חולקים על התיאור השגוי של הדברים, אולם אין בכוונתנו לנהל את המשא ומתן באמצעות התקשורת".

 

מקורבים לשותפויות תמר מסרו בתגובה: "לחברה לישראל אין להלין אלא על עצמה. היום כבר ברור לכל שבחברה לישראל עשו טעות עסקית ואסטרטגית בהחלטה להמר על הגז המצרי, תוך הצבת אולטימטום לספקיות הגז כחול־לבן. יודגש שבין הצדדים לא נחתם הסכם, על כן לא ברורות הטענות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x