$
בארץ

החברה לישראל מעדיפה את המצרים: תרכוש גז מ-EMG בכ-5 מיליארד דולר

בנוסף ניתנה לחברה אופציה לרכישה נוספת של 1.5 BCM גז - כך שהיקף החוזה יגדל ל-10 מיליארד דולר

ליאור גוטמן 09:3513.12.10

החברה לישראל חתמה היום בקהיר על הסכם לרכישת גז טבעי מהספקית המצרית EMG.  תחילת האספקה מתוכננת לרבעון הראשון של 2011. ההסכם נחתם לתקופה של 20 שנה.

 

בכך העדיפה החברה לישראל את הספקית המצרית על פני הספק הישראלי - השותפות בקידוח תמר, עמן היתה לה הבנה מוקדמת.

 

היקף הגז שנרכש מסתכם ב-1.4 BCM (מיליארד מ"ק) - כשני שלישים מהכמות לה נדרשת החברה עבור שתי תחנות הכוח שהיא מקימה במישור רותם שבנגב ובמפעלי ים המלח ועבור בתי הזיקוק בחיפה.

 

היקף החוזה נאמד ב-4.3 עד 5 מיליארד דולר. בנוסף ניתנה לחברה אופציה לרכישה נוספת של 1.5 BCM, כך שהיקף החוזה יגדל ל- 2.9 BCM ול-10 מיליארד דולר. האופציה ניתנת למימוש עד לסוף מרץ 2011.

 

לחברה לישראל היו שני שיקולים בבחירת הספק. הראשון הוא שהיא חייבת לקבל גז עד אמצע 2011 עבור חלק ממתקניה, בעוד השותפות בתמר מתכוונות להתחיל להפיק את הגז ב-2013. השיקול השני הוא שלא כל השותפות בתמר הצליחו לגייס את המימון הדרוש להפקת הגז.

 

אתמול (א') פרסמו שותפות תמר אזהרה, ולפיה הן שוקלות את המשך הפיתוח, בין השאר, עקב אובדן של חוזה עם חברת אנרגיה גדולה בהיקף של מיליארדי שקלים.

 

EMG מוחזקת בידי כמה גורמים. המוכר שבהם הוא איש העסקים יוסי מימן, שמחזיק באמצעות חברות אמפל ומרחב שבבעלותו 20.6% מספקית הגז. שאר האחזקות מתחלקות בין חברת האנרגיה התאילנדית PTT (25%), גופים מוסדיים ישראליים (4.4%), סם זל (12%), ממשלת מצרים באמצעות חברת הגז הלאומית (10%) ואיש העסקים המצרי חוסיין סאלם (28%).

 

"אנחנו דיווחנו הבוקר על הסכם השלמת מו"מ ארוך שהתנהל בשנה האחרונה עם ספקי הגז. הצלחנו להביא לידי סיום עם קבוצת EMG ואנחנו מקווים שנוכל להשלים את יתרת הרכישה גם עם שותפות תמר", אמר ניר גלעד, מנכ"ל החברה לישראל. הרכש מוסבר במעבר לשימוש באנרגיות נקיות בתחנת הכוח שמקימה החברה באמצעות OPC במישור רותם שבנגב. לדבריו, ההשקעה בתחום בישראל תהיה מיליארד דולר עד סוף 2011, היקף השקעות שלא כולל את רכש הגז האמור. אמיר אלשטיין, יו"ר החברה, הוסיף שלחברה יש מעט הזדמנויות לשימוש בטכנולוגיות ידידותיות לסביבה. "זהו יום חג. אנחנו מובילי התעשייה הכבדה בישראל והשימוש בטכנולוגיות ירוקות הוא יום חג".

 

גלעד מסביר שמדובר בשלוש עסקאות נפרדות – אחת לרכש על ידי בז"ן, אחת על ידי OPC והשלישית למפעלי ים המלח. הרכש הוא ל-20 שנה בהיקף שנע בין 4.3 ל- 5 מיליארד דולר. לחברה יש אופציה לרכישת כמות נוספת במידה והגז הישראלי לא יגיע במועדו לישראל מטעם שותפות "תמר".

 

"אנחנו כחברה ישראלית רוצים תמיד לרכוש כחול לבן. נכון לשנייה זאת אין לנו בסיס מוצק להבין מתי יגיע הגז הישראלי. עשינו מאמץ יוצא דופן לעכב את החתימה של החלק השני. אני מנסה לרכוש מוצר כחול לבן אבל כרגע הוא לא זמין. מה הסיבות? תשאלו את מי שמספק גז כחול לבן", הוסיף אלשטיין. לדבריו, החברה לישראל מחוייבת כלפי הממשלה וכלפי בעלי המניות לייצר את הפעילות בטכנולוגיות ירוקות, קרי גז. "לוח הזמנים הנוכחי לא מתאים לפעילות שלנו ביחס לחברה שמספקת גז ישראלי", סיכם.

 

את EMG ייצגו עו"ד ניב סבר ממשרד פירון ועו"ד קווין דנט ממשרד בייקר בוטס. את החברה לישראל ייצגו עו"ד ג'ק סמית ועו"ד משה קריגר ממשרד גורניצקי.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x