$
גדעון בן נון

עולם הפוך במט"ח

כלכלת ארה"ב מתאוששת, אירופה כושלת ודווקא היורו מתחזק

גדעון בן נון 15:5506.03.11

היורו הגיע שוב אל קו ה- 1.40 דולר ליורו בעולם. התחזקותו של המטבע האירופי נוצרת כאשר כלכלת ארה"ב מתחזקת באופן מתמשך וברור ואילו אירופה סובלת מתקופה קשה, מבלי שהאור ייראה בקצה המנהרה. נראה כי מדובר במצב שבו הגורם שמשפיע הכי פחות, אם בכלל, הוא הכלכלה. זה זמן רב שתופעה זו לא התרחשה בצורה כזו, שבה הכוחות הכלכליים לא קובעים את שערי המטבע. באיזה כוחות כלכליים מדובר?

 

ארה"ב – כנגד מרבית הסיכויים

 

המדיניות המרחיבה של ארה"ב מתחילה לתת את אותותיה. מדובר במדיניות יוצאת דופן בעצמתה ולמרות שהיא מתחילה לשאת פרי, לא מדברים שם עדיין על העלאת ריבית. נתוני הכלכלה של ארה"ב מדברים בעד עצמם. תחילה ראינו את הפעילות הצרכנית הנמשכת למרות המשבר הכלכלי, בהשפעת תמריצי הממשל. בהמשך ניראו סימנים להתאוששות מתונה של הפירמות ולאחרונה ההתאוששות עשתה צעד חשוב לתוך תחום נוסף, שוק התעסוקה. שיעור האבטלה שעמד באוקטובר 2009 על 10.1%, ירד ביום שישי האחרון אל מתחת לקו ה- 9%. אירוע חשוב שנוצר במקביל לשיפורים בשכר וביעילות.

  

צריך להתייחס לשיפור בשוק העבודה, בצמידות לשיפור במדדי אמון הצרכנים. האווירה הצרכנית משתפרת בין היתר עקב תחושת הביטחון התעסוקתי, אשר מקבל חיזוק בדמות הירידה בשיעור האבטלה. כל אלה מעידים על תהליך ברור של שיפור במשק האמריקאי, כאשר השלב הבא, אשר לפי דיווחים שונים ניצניו כבר נראים בשטח, הוא תחילתה של התאוששות ברת קיימא בשוק הנדל"ן.

 

רק מעצם המגמות הנ"ל, מבלי שקובעי המדיניות יאותתו על העלאת הריבית, עקום הריביות האמריקאי התחיל לעלות, בתגובה כלכלית הולמת למגמה המאקרו כלכלית של ארה"ב. האמון ביכולת התאוששותו של המשק והכלכלה בארה"ב מתחזקים והולכים ונראה כי הדבר יוביל להעלאת הריבית, מהסיבות הנכונות.

 

אירופה – מדיניות כושלת

 

לעומת ארה"ב, אירופה מצויה בפרופיל שלילי בהרבה. לאחר גרמניה, הולנד ואולי אוסטריה המצליחות להתמודד, באות צרפת, בלגיה ואולי דנמרק המדשדשות, ולאחריהן מדינות הים התיכון, אירלנד והמדינות המועמדות, אשר מצויות במצב מאקרו כלכלי שלילי.

 

אבל, המנהיגות האירופית המסורתית ממשיכה לנקוט קו תלוש מהמציאות והיא מתנהלת כאילו גרמניה קיימת לבדה, ללא המורכבות הנובעת ממדינות במצב כה נבדל זו מזו. שם מדברים על צפי להעלאת ריבית בתגובה לעליות המחירים, אשר מגיעות מהעולם המתפתח אל העולם המפותח. הביקוש המוגבר לסחורות והביקוש למוצרים במדינות הצומחות, מביאים לצמצום ההיצע ולאינפלציה בעולם המפותח.

 

מצב זה מביא לתגובה אירופית אוטומאטית של מדיניות מצמצמת. לפי הקו הכלכלי הנוקשה של אירופה, החמצן הוא קריטי להמשך החיים, אבל קודם כל, יש לשמור על התנהגות טובה. הנגיד האירופאי כדרכו זיגזג בין המסרים השונים והכריז כי גם אם תהיה העלאת ריבית, זו לא תהיה מגמה. אז מה התועלת בהעלאת ריבית ספוראדית?

 

בינתיים, שווקים קונים את זה. האמירות על העלאת ריבית באירופה שיכנעו את השווקים כי האירו יעבור ליתרון על פני הדולר, אשר עדיין שומר על ריבית נמוכה. במידה ואירופה תגיע לעליה בריבית, הדבר יזיק לה בטווח לא רחוק. לעומתה, הדולר, שאותו אוהבים לשנוא בעולם, ימשיך להנות מהתאוששות כלכלית של ארה"ב ובסופו של דבר, גם בשוקי המטבע הכלכלה היא המנצחת.

  

ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל, המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x