$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": שותפות תמר דורשת פטור ממס לעשר שנים

על רקע העיכוב באספקת הגז המצרי, שותפות תמר מגבירה את הלחץ על המדינה לקבלת הטבות מס. אחרי שנפגש עם נציגי תמר, מנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי מקדם את דרישותיה בממשלה

ליאור גוטמן 06:5606.03.11

בזמן שהכנסת מקדמת את חקיקת מסקנות ועדת ששינסקי ואספקת הגז המצרי ממשיכה להתעכב, נחשפות דרישות חדשות שמציבה שותפות תמר למדינה. כך עולה מסיכום פגישה שהתקיימה בסוף החודש שעבר בין השותפות לצוות המעקב הממשלתי בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי, ושתוכנו הגיע לידי "כלכליסט".

 

"למיטב הבנתי", כותב גבאי בסיכום הפגישה לראש הממשלה בנימין נתניהו, "נציגי שותפות תמר אינם מסכימים למסקנות ועדת ששינסקי, אך מעוניינים לפתח את המאגר בלוחות זמנים שיאפשרו הפקת גז במחצית 2013". מקביעה זו משתמעת דחייה בהערכה העדכנית לגבי מועד הגעת הגז ממאגר תמר לישראל. עד היום לוחות הזמנים הרשמיים קבעו שהגז יגיע עד סוף מרץ 2013 ולא במחצית 2013, קרי מדובר בדחייה של שלושה חודשים לפחות.

 

קידוח תמר. "השותפות מעוניינת להפיק גז במחצית 2013" קידוח תמר. "השותפות מעוניינת להפיק גז במחצית 2013" צילום: אלבטרוס

 

שדה תמר, הממוקם מול חוף חיפה, צפוי לשמש כמקור מרכזי של גז טבעי עבור משק החשמל הישראלי. השותפות המרכזיות בפיתוח מאגר תמר הן קבוצת דלק שבבעלות יצחק תשובה ונובל אנרג'י האמריקאית. כיום אספקת הגז הטבעי לישראל נעשית באמצעות צינור הגז ממצרים (אשר איננו מעביר גז מאז פיצוץ שאירע בו בזמן המהומות להחלפת השלטון במצרים) והמאגר הקטן מארי־B, שהנו חלק משדה ים תטיס שמול חוף אשקלון. אם קצב המכירות של מארי־B ימשיך לעמוד על כ־3 BCM בשנה, הגז במאגר יספיק לכ־3.5 שנים, עד אמצע 2014.

 

"תמר פעלה בשקידה ראויה"

 

השינויים שדורשת השותפות מהמדינה הם: קיבוע של מודל המיסוי החדש וקבלת פטור ממס ("פרה רולינג") לעשר השנים הקרובות; פטור ממיסוי ריביות לבנקים זרים; החלת הוראות המיסוי החדשות על מאגרי גז רק מאוקטובר 2014 במקום ינואר 2014; הענקת ניכוי מס במקור על מאגר תמר וערבות מדינה לחוזה הרכש עם חברת חשמל.

 

אייל גבאי. שינוי בהחלטת הממשלה אייל גבאי. שינוי בהחלטת הממשלה צילום: צביקה טישלר

הדרישה בנוגע לערבות המדינה לחוזה של תמר מול חברת החשמל מתייחסת לרכש גז טבעי של כ־2.7 BCM ל־15 שנה. גבאי מציין במכתב כי חברת החשמל היא הלקוח העיקרי של תמר, ובשל מצבה הפיננסי של הראשונה קיים חשש שבנקים לא ירצו לתת מימון לתמר. כפי שפורסם ב"כלכליסט", משרד האוצר לא מתנגד עקרונית להענקת ערבות זו. בכנס האנרגיה שנערך בשבוע שעבר בתל אביב התבטא גבאי בחריפות נגד ניסיונות תמר להעלות את מחיר הגז ללקוחות פוטנציאליים, בהם חברת החשמל.

 

את דרישת שותפות תמר לדחיית הוראות המיסוי עד אוקטובר 2014 מסביר גבאי בכך שהשותפות חוששת מאי־עמידה בזמני אספקת הגז לישראל "בגלל סיבות שאינן תלויות בה, אף שפעלה בשקידה ראויה". גבאי מציין שהיענות לדרישה זו מהווה "שינוי בהחלטת הממשלה שאימצה את דו"ח ששינסקי".

 

"המדינה אפילו לא עונה"

 

מכתבו של גבאי נשלח לכמה גורמים, לרבות שרי האוצר, התשתיות והגנת הסביבה ויו"ר המועצה הלאומית לכלכלה יוג'ין קנדל. במכתב תגובה שהעביר שר התשתיות עוזי לנדאו לנתניהו, הוא כותב כי "לא זו בלבד שהצוות שהקמת לא הצליח במשך כמה שבועות להיענות לפחות לחלק מבקשות היזמים בקידום פיתוח תמר, אלא שאפילו תשובות לא עולה בידי הממשלה להשיב".

 

ביום שני בשבוע שעבר אישרה מליאת הכנסת בקריאה ראשונה את הצעת החוק המעגנת את המלצות ועדת ששינסקי למיסוי חיפושי הגז והנפט בישראל. ההצעה אושרה ברוב של 36 תומכים, 8 מתנגדים ונמנע אחד. בעד ההצעה הצביעו חברי כנסת מהליכוד, מקדימה, מהעבודה, ממרצ, מסיעת העצמאות, מיהדות התורה מש"ס ומחד"ש. 8 המתנגדים היו חברי הכנסת מישראל ביתנו, סיעתו של שר התשתיות המתנגד להמלצות ועדת ששינסקי, וח"כ רוני בר־און מקדימה. הח"כ שנמנע היה נסים זאב מש"ס.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x