$
דרושים עובדים
דרושים עובדים קטן

ההייטק שייך לצעירים? המנהלים טוענים שהם דווקא מעדיפים בני 50

לעובדים מבוגרים אין מה לעשות בתעשיית ההייטק? מנהלי חברות כוח אדם ומנכ"לים בתעשייה טוענים בתוקף: נתוני ההשמה של מבוגרים הם טובים, ועובדים מבוגרים אף עדיפים על צעירים

מאיר אורבך 09:2001.03.11

בדצמבר 2007 הסעיר מנכ"ל אלישרא, יצחק גת, את שוק העבודה המקומי כשאמר בישיבת עובדים "אני רוצה לראות בחברה עובדים צעירים עם שיער שחור, ולא אנשים עם שערות לבנות". הסבריו המאוחרים יותר של גת כי הדברים הוצאו מהקשרם לא הרגיעו עובדים רבים מתעשיית ההייטק המקומית, שהרגישו שאותה התבטאות מייצגת את הגישה הרווחת בקרב המנהלים בשטח, מתחת לתדמית התקינה פוליטית.

 

ניסיון לבדוק היום האם קיימת אפליית גיל בתעשייה המייצגת את עתיד שוק העבודה הישראלי מעלה תמונה אמביוולנטית. מצד אחד נשמעות טענות של עובדים בני 40 ויותר המתארים שוק השייך לצעירים. טענותיהם נתמכות גם בנתוני הלמ"ס, שהמאוחרים שבהם (שנת 2007) מראים שמספר העובדים בני 45 ויותר בהייטק קטן ב־30% ממספר העובדים בטווח גיל של 34-25. מצד שני, המעסיקים ומנהלי חברות ההשמה בתחום מעידים שהמבוגרים הם הלהיט של ההייטק הישראלי, ושאין להם שום בעיה להשתלב בכל עבודה שיבחרו כל עוד כישוריהם תואמים את הדרישות.

 

"מבוגר שמקבל הזדמנות משקיע את נשמתו"

 

"בכל המקצועות שבהם חיפשנו עובדים הצלחנו לשים גם בני 45 פלוס", אומרת אורית נאור, מנכ"לית חברת ההשמה לחברות הייטק CPS jobs. לדבריה, "בני 50 ומעלה תפסו נתח של 5% מכל ההשמות שלנו בתחום הטכנולוגי. בתחומי ניהול, פיננסים, שיווק ומכירות קבוצת גיל זו תפסה נתח של כ־12% מההשמות".

 

עמיתתה פול צוקר, מנכ"לית חברת ההשמה נישה, מסבירה כי ההייטק הישראלי משתקם בתקופה זו מהמשבר הפיננסי של 2008, מה שמתבטא בביקוש עצום לעובדי הייטק ויוצר מצב שבו עובד טוב נחטף ללא כל קשר לגיל שלו. "בסקר שעשינו מצאנו שאחוז גבוה מתוך ההשמות שלנו בשנה האחרונה היו של בני 40 ומעלה, כך שזה לא היה מחסום עבורם", אומרת צוקר.

 

"אנחנו אפילו מעדיפים להעסיק עובדים בני גיל מבוגר יותר", מספר דורון כהן, מנכ"ל חברת האאוטסורסינג של שירותי מיחשוב בינת סמך. לדברי כהן, כ־20% מ־300 עובדי החברה הם בני 45 ויותר. הוא מסביר כי "יש להם יותר ניסיון ממספר מקומות עבודה ולכן משך הזמן שנדרש להכשרה שלהם קצר יותר. בנוסף, בשונה מעמיתו הצעיר, העובד הוותיק לא מסתכל על התפקיד הבא כל כך מהר ואין לו לחץ לשפר תנאים כל הזמן".

 

ועדיין מחפשי עבודה מבוגרים נתקלים בגישה צוננת של מעסיקים.

"למבוגרים יש גם חסרונות, שייתכן שמעסיקים מסוימים בוחרים לראות אותם. לפעמים צריך ללמד את העובד נורמות שונות מהנורמות שלהן הוא התרגל מהארגונים שמהם הגיע. וקשה לשנות הרגלים שהשתרשו לאורך השנים. בנוסף, כשעובד מבוגר יותר נכנס לצוות שכולו צעיר, יכולתו להיקלט תלויה גם בעובדים האחרים, ואז הגיל עשוי להיות בעוכריו. זה מאוד סובייקטיבי ותלוי בעובד".

 

דורון כהן. "מעדיפים להעסיק עובדים מבוגרים" דורון כהן. "מעדיפים להעסיק עובדים מבוגרים" צילום: אוראל כהן

גם עדנה עירון, הבעלים ומנהלת משאבי האנוש של חברת ITS, מפליגה בשבחם של העובדים המבוגרים, ומספרת שכ־60% מ־90 העובדים בחברה הם בני 40 ויותר, ומתוכם כשליש בני יותר מ־50. "אנחנו לא בוחרים בהם בגלל הגיל, אבל אנחנו לא פוסלים אותם לפני הגעתם לכאן", אומרת עירון, "לנו חשובה מאוד האנרגיה שמשדר המועמד ולא ממש משנה לנו הגיל שלו".

 

"בשנה שעברה קלטנו לחברה כ־35 עובדים. כמחצית מהם היו בני 40 ויותר", היא מוסיפה, "הנהלת החברה כוללת תשעה חברים, מתוכם שישה מעל גיל 40. אנשים מבוגרים שמקבלים הזדמנות למקום עבודה חדש משקיעים את נשמתם בכדי להוכיח את עצמם. אנחנו רואים אנשים שהסתובבו חודשים בלי עבודה לאחר שפוטרו ללא סיבה ויש להם הרבה מוטיבציה להצליח".

 

משבר הפיטורים של דרגי הניהול כואב יותר

 

למרות האופטימיות השורה על מנהלי החברות ועל האחראים על השמה, בני 40 ויותר עדיין נחשבים לקבוצת סיכון בכל הקשור לביטחון תעסוקתי. עקב הוותק שלהם במקומות עבודה רבים הם בעלי השכר הגבוה ביותר ולכן הם הראשונים להיות מפוטרים במקרה של קיצוצים. חברות רבות גם מעדיפות להיפרד מעובדים "יקרים" ולהחליפם בעובדים צעירים ופחות מנוסים שיסכימו לעבוד בשכר מופחת. בעיה גדולה עוד יותר מתעוררת כאשר בודקים את שכבת הניהול בגילים אלו. נורית ברמן, מנכ"לית חברת עמדה המתמחה בהשמה למנהלים, מסבירה שמנהלים בגיל מבוגר מגיבים בצורה קשה יותר במקרה של אובדן מקום עבודה משכירים שאינם בדרגי ניהול.

 

ברמן טוענת כי מנהל אשר מאבד מקום עבודה, מאבד גם חלק מזהותו העצמית: "מנהלים שמאבדים את המסגרת נפרדים לא רק ממקום העבודה, אלא גם מההגדרה העצמית שלהם. במקרה של מנהלים בני הדור הזה, ההגדרה

יושבת על התפקיד בארגון. בגיל 55 מנהלים נפרדים מהארגון ונזרקים למקום מאוד בעייתי. הם מוצאים עצמם פתאום בתוך ואקום, נטולי הגדרה עצמית. חייבת להיעשות עבודה של הכשרת בני ה־40 וה־45 למציאות החדשה. אסור להם לבוא מחולשה, אלא מכוח. הם צריכים לבנות זהות מקצועית אלטרנטיבית בגיל 55. להסתכל למציאות בעיניים, ולהבין שההסתברות למצוא תפקיד חדש ודומה לתפקיד הקודם היא קשה".

 

לדבריה, בקרב נשים בגיל 45 ויותר המצב קל יותר, אך בעיקר מבחינה פסיכולוגית: "לנשים יש יתרון משמעותי. הן יוצאות לחופשות לידה וחוות את היכולת להיות בזהות אחרת ולהניח בצד את הזהות המקצועית", אומרת נורית. גם עדנה עירון חושבת שלנשים מבוגרות קל יותר, אך מסיבה אחרת: "הן יודעות למלא את הזמן שלהן טוב יותר מאשר גברים אשר שקועים רוב הזמן בעבודה, והשעמום שלפתע נגזר עליהם הוא בלתי נסבל", אומרת עירון.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x