$
דעות

למה לבחור בצמוד, ולמה דווקא עכשיו?

כך מסבירים ללקוח שלא בהכרח כדאי להתרשם מהריבית הגבוהה שבפיקדון השקלי

אורית רובינשטיין 06:5928.02.11

בשבוע האחרון פקד את הסניף שלנו לקוח שחיפש השקעה בפיקדון שקלי. הוא ציין כי כבר עשה סקר שוק בין הבנקים, והתלונן על כך שבכל בנק קיבל ריבית שונה עבור אותו סכום השקעה. עוד אמר הלקוח כי אשתו דווקא מתעקשת שלא כדאי לשים את הכסף באפיק השקלי, אלא דווקא להצמיד לדולר כי הוא המקלט

הטוב ביותר היום. הלקוח הופנה אליי לשיחת ייעוץ, לאחר שהבהיר מפורשות שאינו מעוניין להשקיע בשוק ההון.

 

שאלתי את הלקוח מה הוא חושב על פיקדון צמוד למדד. "דווקא חשבתי על זה", הוא ענה, והסביר כי שאל בבנקים השונים לגבי האפיק הצמוד, "אבל הריבית שהציעו לי היתה הרבה יותר נמוכה מהריביות שהציעו בפיקדונות השקליים". בגילוי לב סיפר לי כי הוא לא משקיע במה שהוא לא מבין. "אני לא ממש יודע מה זה מדד, אלא רק שמדובר בנתון שמתפרסם בחדשות פעם בחודש. אני מעדיף להשקיע בפיקדון שקלי שבו הריבית גבוהה יותר, ואני יודע בדיוק מה אני אקבל", אמר.

 

לשמור על הערך הריאלי

 

אז מה מייצג המספר הזה שנקרא מדד? האם אתה מבין מה המשמעות שלו? שאלתי. "אין לי מושג. אני רק יודע שאשתי מקטרת לי כל פעם שהיא חוזרת מהסופר שכל המוצרים רק מתייקרים כל הזמן". או.קיי, הכיוון הוא בהחלט נכון.

 

כדי להסביר ללקוח מהו מדד, העליתי מקרה לדוגמה. אם בתחילת שנת 2010 היה לך סכום של 1,000 שקל לקניות, ולא הצמדת אותם למדד, אותם 1,000 שקל שווים היום רק 973 שקל, וזאת בגלל שמדד המחירים לצרכן רשם בשנה האחרונה עלייה.

 

במילים אחרות, עם אותו הסכום שהיה לך בתחילה, אתה יכול לקנות היום הרבה פחות מוצרים ממה שיכולת לקנות אז, הסברתי ללקוח. גם במקרה שהיית שם את הסכום בפיקדון שקלי, שבו היית מקבל מהבנק ריבית שנתית של 2%, עדיין לא היית מקבל בחזרה את הסכום ההתחלתי של 1,000 השקלים שהפקדת. כלומר, הכסף שלך לא שמר על ערכו הריאלי.

 

כך, אם נתחשב בציפיות שמדד המחירים לצרכן יעלה בשנה הקרובה ב־2.7%, אם תבחר גם השנה שלא ללכת על האפיק הצמוד, בסוף השנה יהפכו 1,000 השקלים ל־946 שקל בלבד, הסברתי.

 

אלטרנטיבות מגוונות

 

הצמדה למדד היא מרכיב חשוב בתיק ההשקעות של כל משקיע. קיימות אלטרנטיבות רבות ומגוונות להשקעה באפיק המדדי, שמטרתן לשמור על ערכו הריאלי של הכסף. בין היתר, ניתן למנות את הפיקדון הבנקאי, קרן נאמנות צמודה או תעודת סל. לכל אחד מהמכשירים מאפיינים שונים, עלויות שונות, רמות סיכון שונות (למשל, איגרות חוב ממשלתיות לעומת אג"ח קונצרניות של חברות ציבוריות). בשל המגוון והמורכבות מומלץ לפנות ליועץ השקעות, שימליץ על השקעה המתאימה לצורכי הלקוח.

 

הכותבת היא יועצת פיננסית בכירה במזרחי טפחות

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x