$
גדעון בן נון

המשקיעים לא מתרגשים מהנפט

הסלמה אמיתית בשווקים העולמיים תוביל לתנועה מאסיבית אל הדולר

גדעון בן נון 14:0627.02.11

העולם רואה בשבועות האחרונים אירועים חריגים למדי, אשר יצרו תנודות די בולטות במרבית השווקים ברחבי העולם. ננסה ללמוד משהו מתנודות אלה. הקרקע ממשיכה לרעוד והנפט הגיב בעלייה לרמה של כמעט 100 דולר לחבית.

 

תגובת שוקי ההון להתרחשויות במזרח התיכון היתה מעניינת. מדדי המניות ירדו אבל לא הצליחו למחוק את כל העליות מהתקופה האחרונה, כך שמתחילת החודש הם עדיין בטריטוריה חיובית. תשואות האג"ח ירדו בשיעור מתון יחסית וסביר, לאחר עלייה משמעותית שנרשמה בהן בחודשים האחרונים.

 

השווקים אדישים

 

גם את התנודות בשוקי המטבע לא ניתן לקשור לאירועים האלה. האירועים במזרח התיכון מצטלמים היטב ברשתות החדשות אבל הם לא מהווים איום ממשי על הכלכלות המערביות ועל שוקי ההון. הדבר היחיד שהטריד את השווקים הוא מחירו של הנפט, שעלה בחדות ובמהירות מסביבה יציבה של כ-84 דולר וחצה את רף ה-100 דולר לחבית. זוהי תנודה חדה מאוד, אשר עוררה תחזיות שונות למחירים של 120 דולר לחבית. הדבר אכן הטריד את השווקים אבל לא יותר מדי. שוקי המניות תיקנו חלק מהעליות הנאות שרשמו מתחילת השנה. בינתיים, לא יותר מזה.

 

במקביל לאירועים האלה ולתיקון בשוקי ההון, הדולר נחלש בתקופה האחרונה מול היורו. ההיחלשות היתה בעיקר מול היורו, כאשר מול שאר המטבעות נרשמה מגמה מעורבת. חלק מכך הוא התאמות של שוקי הסחורות וחלק – תגובה כלכלית נכונה ומוצדקת, אשר לא התקיימה בגזרת הדולר מול היורו.

  

בתקופה של משברים מהסוג הזה, סביר לצפות לריצה אל הדולר, במסגרת חשיבה של 'שמים בטוחים', אבל זה לא קרה. ניתן אולי להרים גבה ולשאול, כיצד התערערות היציבות העולמית – אשר יוצרת קפיצה נחשולית במחירה של התשומה המשמעותית ביותר בכלכלות המערביות, הנפט - משאירה את השווקים אדישים, עם תיקון בלבד במחירי המניות ותגובה הפוכה מהצפוי, של שערי המטבע.

 

הסיבה לכך היא הפרשנות המובילה שאותה השווקים אימצו, לפיה העולם המתאושש וצומח, יוכל להתמודד עם מחיר של 100 דולר לחבית נפט, או קרוב לזה. כך נוצר מצב שבו השווקים דווקא מוכרים את הדולר וקונים את היורו. מבולבלים? בצדק, שהרי בתקופת ההתחזקות של היורו היתה זו דווקא הכלכלה האמריקאית אשר המשיכה להציג רצף של נתונים חיוביים כך שניתן היה לצפות לכך שהדולר דווקא יתחזק.

 

באירוע אמיתי – ריצה אל הדולר

 

נראה כי שוקי המטבע מספקים דוגמה מצוינת למצב של התנהגות שאינה מתואמת עם שאר השווקים. הסיבה לכך היא כאמור פרשנות מתונה לאירועים הגיאופוליטיים והערכה כי מדובר בתופעה חולפת שאינה מסכנת את היציבות בשאר העולם. בינתיים.

 

בינתיים אפשר לקבל את ההנחה כי אכן זהו המצב וכי האירועים ישארו מוכלים באיזור הצר בו הם מתרחשים ולא יתפשטו למהומה גלובאלית. התגובה המתונה משאירה את השוק לתנודות של שחקני המטבע, בהם הסינים הם השחקן הדומיננטי ביותר בתקופה זו, בין הקונים של היורו. אלו לא רואים את הנתונים הכלכליים כגורם אשר צריך להפריע להם בביצוע המניפולציות בשוקי המטבע, במסגרת פוליטיקת המטבעות אותם הם מנהלים ואשר במסגרתה הם מעוניינים להציג יורו חזק.

 

עם זאת, אין ללמוד מכך על ההמשך. הסלמה אמיתית בשווקים העולמיים, ובוודאי החמרה גיאופוליטית, יובילו לתנועה מאסיבית אל הדולר, אשר הוכיח עצמו כ'שמיים בטוחים' גם בשנים האחרונות, בהן כלכלת ארה"ב מקרטעת. במצב זה, גם פוליטיקת המטבעות של סין לא תצליח לגבור על ריצה גלובלית את הדולר.

 

ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל, המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי  
בטל שלח
    לכל התגובות
    x