$
בארץ

"ישנתי טוב אמש. שטייניץ ימשיך מכאן"

פרופ' איתן ששינסקי, האיש ששמו נהפך למילה נרדפת למאבק סביב תמלוגי הגז בישראל, מסיים תשעה חודשי עבודה בראשות הוועדה שהסעירה את המשק, ומעביר את האחריות לאישור ההמלצות לשר האוצר ולממשלה

ליאור גוטמן 07:0705.01.11

בבוקר לאחר שמסר את המלצות הוועדה לשינוי מדיניות מיסוי משק הגז נשמע פרופ' איתן ששינסקי, יו"ר הוועדה, כאילו מישהו הסיר משא כבד מעל כתפיו.

 

מאז אפריל האחרון, עת הוקמה הוועדה, נמצא ששינסקי תחת עינם הבוחנת של חברות הגז, פקידים בכירים במשרדי התשתיות והאוצר, ומעל

לכולם זוג השרים שטייניץ ולנדאו - כולם מנסים לשכנע אותו שהשינוי במתווה המיסוי צריך להיות קרוב לדעתם. בשיחה עם "כלכליסט" מסביר ששינסקי על התחושות יום אחרי פרסום ההמלצה לשנות את מתווה המיסוי של משאבי הטבע.

 

איך ישנת בלילה?

"הלילה היה שקט יותר. יש תחושה של נינוחות - יחסית ישנתי טוב".

 

גם הבוקר מצאת דואר אלקטרוני שמאשים אותך בהפקרת העם?

"האמת היא שלא בדקתי כל הזמן, אבל ממה שראיתי לא הגיעו מיילים כאלו".

 

אפשר לעבוד תחת לחץ עם כותרות מאיימות ומודעות בגנותך?

"זה בהחלט לא היה קל. אבל ידענו מה אנחנו רוצים, ולכן מה שקרה מסביב לא השפיע עלינו".

 

כשפורסמה טיוטת מסקנות הביניים בנובמבר האחרון היה נראה כאילו האדמה רעדה: הוועדה המליצה להעלות את המיסוי לרמה של עד 66% מההכנסות, מה שגרם לחלק משותפות קידוח תמר, ובראשן ישראמקו וקבוצת דלק, לאיים שיישום המסקנות יקפיא את הפקת הגז. במסקנות הסופיות כבר רוככו ההמלצות, וחלקה של הממשלה בהכנסות ינוע בין 52% ל־62%.

 

"אני מרגיש הרבה יותר נינוח עם המסקנות הסופיות משתי סיבות", אומר ששינסקי. "האחת היא שהוראות המעבר, שבמסגרתן ניתן תמריץ לפיתוח מאגרים שהעבודה עליהם כבר החלה (כגון תמר - ל"ג), מעניקות הדרגתיות ביישום המסקנות. כמו בכל שינוי של מערכת המיסוי, וכאן מדובר בשינוי דרמטי, ראוי שיהיה מדורג. שנית, קיימת התייחסות קפדנית לעניין המימון של מאגר תמר".

 

חלק מהיזמים טענו שהפרויקט לא יעבור בוועדות ההשקעות של הבנקים.

"שמענו את הבנקים השונים במהלך עבודת הוועדה. זאת היתה עיקר עבודת הוועדה בשבועות האחרונים, כאשר בדקנו את תזרים המזומנים הצפוי של תמר ונפגשנו עם נציגי הבנקים. טרם פרסום המלצות הוועדה בדקנו את עצמנו ואנחנו מרגישים בטוחים - לא ניתן לטעון שההמלצות פוגעות במימון של תמר או פרויקטים אחרים", הוא מסביר, ומוסיף שפחת מואץ של 15% יעזור לחברות בעניין המימון.

 

לעניין זה ניתן לציין שכאשר הופיעו נציגי נובל אנרג'י האמריקאית בפני חברי הוועדה, היא החברה הקבלנית שמחזיקה בעיקר השותפות במאגרי תמר (36%) ובלווייתן (39.66%), הם טענו שהם לא מכירים כל בעיה של מימון.

 

רה"מ יקיים בקרוב דיון על טיבן של המסקנות. הוזמנת לפגישה?

"לא הוזמנתי לפגישה. אני מניח שאם יבקשו ממני, אשמח לבוא ולהסביר מה עשינו", הוא מסכם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x