$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": כחלון ושטייניץ סיכמו על העלאת תמלוגי התקשורת

תחילה התנגד שר התקשורת למהלך על רקע ההפחתה בשיעור התמלוגים בעשור האחרון, אולם נראה כי החליט ליישר קו עם שר האוצר. על פי התקנות שעליהן יחתמו השניים, יועלה שיעור התמלוגים בין השנים 2013-2011 בשיעור של אחוז עד אחוז וחצי

גילעד נס 06:5815.12.10

שר האוצר יובל שטייניץ ושר התקשורת משה כחלון צפויים לחתום בימים הקרובים על תקנות חדשות שיעלו באופן הדרגתי את שיעור התמלוגים שמשלמות למדינה חברות התקשורת. שיעור התמלוגים הנוכחי שמשלמות החברות עומד על אחוז בודד מההכנסות ובעקבות התקנות החדשות הוא צפוי לעלות בשנה הבאה לכ-2% וב-2012 וב-2013 לעמוד על כ-2.5%.

מה דעתך על מניית בזק:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

לצורך העלאת שיעור התמלוגים, נדרשת חתימה על התקנות החדשות של שטייניץ ושל כחלון. תחילה התנגד כחלון למהלך, על רקע ההפחתה שבוצעה בשיעור התמלוגים בשנים האחרונות, התנגדות שלה היו שותפים גורמים נוספים במשרד התקשורת - אולם כעת החליט ליישר קו עם שר האוצר ולחתום על התקנות. ההחלטה על העלאת התמלוגים התקבלה בניגוד למהלך רחב היקף להפחתת התמלוגים שהתבצע בעשור האחרון.

 

העלאת התמלוגים צפויה לחול על חברות הסלולר, בזק ו־HOT, אך לא על ספקיות האינטרנט, ספקיות השיחות הבינלאומיות וספקיות שירותי הטלפוניה הנייחים על גבי האינטרנט (VOB). לפיכך לא יועלו התמלוגים לחברות סמייל, נטוויז'ן ובזק בינלאומי, ולפעילויות הטלפוניה הפנים־ארצית של פרטנר, למשל. גם המפעילים הווירטואליים בסלולר, האמורים להתחיל את פעילותם בשנה הבאה, יהיו פטורים מתשלום התמלוגים המוגדלים.

 

בשנת 2009 שילמו חברות התקשורת למדינה תמלוגים בהיקף של כ־243 מיליון שקל, זאת בנוסף לכ־82 מיליון שקל ששילמו זכייניות הטלוויזיה המסחרית (ערוץ 2 ו־10) וחברות הטלוויזיה הרב־ערוצית (yes ו־HOT). על פי הערכת האוצר, תגדיל ההעלאה את ההכנסות מתמלוגים של חברות התקשורת לכ־500 מיליון שקל ב־2011, ולכ־625 מיליון שקל ב־2012 וב־2013.

 

 

לאחר ששרי האוצר והתקשורת יחתמו על התקנות, צפוי הנושא להגיע לאישור ועדת הכספים של הכנסת. הוועדה צפויה לקיים דיון בנושא בשבועיים הקרובים, לפני אישור תקציב המדינה. הדיון בהשפעות המהלך על חברת HOT צפוי להתקיים בוועדת הכלכלה של הכנסת, שתחת כנפיה מתבצע הפיקוח על החברה.

 

אם יושלם המהלך, צפויות חברות התקשורת לעתור לבג"ץ כנגד התקנות. בחברות טוענים כי החלטת האוצר מנוגדת לא רק למתווה ההפחתה שעליו הוחלט בעשור האחרון, אלא גם לפסיקת בג"ץ בעתירה שהגישה בעבר חברת ברק (כיום נטויז'ן). בג"ץ קבע כי על המדינה לפעול לביטול התמלוגים ב־2012 ולהציג מתווה מתאים לכך כבר השנה. עם זאת, ציין בית המשפט כי המהלך ייבחן לאור המצב הכלכלי הנתון.

 

בנוסף, החרגת חלק מהחברות בשוק מגזירה זו, יטענו החברות בעתירה, בוצעה במטרה לעמוד לכאורה בהגדרות הבג"ץ של ברק, אך לאור פסיקת בג"ץ במקרים קודמים יש להתייחס לכל החברות המספקות שירותי תקשורת ללא הבדל, בנושא התמלוגים, ולפיכך אין לקבל החלטה הפוטרת חלק מהחברות.

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה לידיעה: "בהתאם להחלטת הממשלה, בכוונת השר לאשר את התקנות האמורות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x