$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט" - גירוש ללא הבחנה: אין ויזות לסטודנטים מגאנה ומנפאל

100 סטודנטים זרים מאפריקה ומאסיה הלומדים לתואר שני בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית גילו שמשרד הפנים לא מחדש להם את הוויזות. "ברגע ששמעו את המילה חקלאות, הם קישרו זאת לפועלים ולא לסטודנטים"

תומר אביטל 09:2224.10.10

אחרי שדבק בחודשים האחרונים בעמדתו הנוקשה בעד גירוש ילדי העובדים הזרים, נראה שמשרד הפנים מרחיב את מדיניותו גם לסטודנטים זרים הלומדים באוניברסיטאות ישראליות. ל"כלכליסט" נודע כי 100 סטודנטים אורחים מחו"ל הלומדים בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית ברחובות נמצאים בסכנת

גירוש מהארץ.

 

שני סטודנטים שמוצאם מאוגנדה כבר גורשו לאחר שוויזות השהייה שלהם בישראל לא חודשו על ידי משרד הפנים. "כל שנה הפרוצדורה הולכת מהיר ויעיל, אבל השנה זה נגרר עבור סטודנטים מאפריקה, מאסיה ומדרום אמריקה. התזה היא שברגע ששמעו את המילה חקלאות, הם קישרו זאת לפועלים עם ידיים עובדות ולא לסטודנטים", אומר דקאן הפקולטה פרופ' רוני פרידמן.

 

הלימודים נדחו בשבועיים

 

מתוך עשרות הסטודנטים הזרים הלומדים בפקולטה, כ־30 איש משתייכים לתוכניות מיוחדות ללימודי תואר שני המועברות באנגלית והעוסקות במדעי הצומח, החקלאות והבריאות. כמעט כל הסטודנטים משתייכים למדינות מתפתחות, וביניהן אוגנדה, גאנה, מקסיקו ונפאל, ולימודיהם בישראל ממומנים על ידי אותן ממשלות. לאחרונה הבחינו בפקולטה כי משרד הפנים מעכב את הטיפול באשרות השהייה של הסטודנטים הזרים. אחד מאותם סטודנטים שכבר גורשו הוא בעל מלגה של משרד החוץ הישראלי. לדברי פרידמן, "אין לסטודנטים מהמדינות המתפתחות המשאבים לטוס ולחזור, וזה יפגע נואשות במוניטין שהצלחנו לייצר”.

 

שמונה סטודנטים נוספים שהגיעו מנפאל עומדים בימים אלו בפני גירוש, לאחר שמשרד הפנים סירב לחדש עבורם את אשרות השהייה. השמונה קיבלו הודעה מטעם משרד הפנים, ולפיה עליהם לשוב לביתם ולבקש ויזות מחדש דרך השגרירות. "הטיסות שוות ערך למשכורת של 15 שנה בשבילם”, אומר בתגובה דקאן המשנה בפקולטה דותן זיידל, "הם יעזבו תוך שבוע אם לא יקבלו את הוויזה”. לדברי גורמים בפקולטה, הסיבה למדיניות משרד הפנים כלפי הסטודנטים נעוצה בתפיסה מוטעית של פקידי הממשלה, שלפיה הסטודנטים הם בכלל עובדים זרים, וכי תוכנית המאסטר היא למעשה דרך להלבין עובדים לענף החקלאות בישראל.

 

בפקולטה החליטו לדחות בשבועיים את תחילת שנת הלימודים האקדמית בתוכניות התואר השני באנגלית כדי להספיק להסדיר את הוויזות עבור כל הלומדים במסגרת זו. לדברי זיידל, משוכה נוספת שבה נתקלים בפקולטה היא אי־מתן אשרות לסטודנטים חדשים. "נאלצנו לדחות את פתיחת השנה כי סטודנטים לא קיבלו אשרות, ולא יכולנו להתחיל בלעדיהם. במשרד הפנים הגיעו כנראה למסקנה שהתלמידים מנפאל הם עובדי כפיים”.

 

לישראל מגיעים מדי שנה אלפי סטודנטים זרים. תהליך רכישת ויזת הלימודים פשוט יחסית, ועל הסטודנטים העתידים להחתים על הבקשה את מוסד הלימודים המיועד. לפקולטה לחקלאות ברחובות מגיעים לרוב סטודנטים מצטיינים ממדינות מתפתחות.

 

ברשות ההגירה: לא מוכר לנו

 

לפני כשבועיים שיגר דקאן הפקולטה פרופ' רוני פרידמן מכתב, שאותו הגדיר כ"פנייה נואשת" למנכ"ל משרד הפנים גבריאל מימון. "בקשותינו להאריך את אשרת השהייה נענות, באופן גורף, זה כ־20 שנה", כתב, "לאחרונה נודע לנו כי הסדר הבקשות בוטל, וכי אותם התלמידים המעוניינים להמשיך לתואר מחקרי חייבים לעזוב את הארץ ולהגיש מחדש בקשה לאשרת שהייה". פרידמן הדגיש כי מדובר בנזק תדמיתי ל"איכותה המדעית של ישראל ותרומתה לחקלאות העולם". פרידמן כותב כי "נוצר קשר אסוציאטיבי בינינו לבין עובדי חקלאות. מדובר בתלמידים מן המניין של הפקולטה לחקלאות ולא בעמלי כפיים. כל רצונם הוא להשלים תואר שני באוניברסיטה העברית".

 

הסטודנטים עצמם חוששים להתראיין. אחד מהם אמר כי "זה בלתי צפוי וקשה. אני מקווה שזה לא יקרה שוב לאף אחד". חברו מהקבוצה אמר כי "אני אצטרך לשוב הביתה בשבוע הבא אם לא יסדרו את זה. זה מביך מאוד".

הבוקר צפויים להיפגש גורמים מהפקולטה עם בכירים ברשות ההגירה במטרה להגיע להסדר שיבטל את גירוש הסטודנטים. מרשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול במשרד הפנים נמסר כי "הנושא שהועלה בפניית הדקאן אינו מוכר לנו. במטרה לבחון מקרוב את הבעיה, שוחחה הממונה על מחלקת אשרות ישירות עם לשכת הדקאן, וסוכם עמה כי הסוגיה תיפתר כבר בתחילת השבוע הקרוב". משר הפנים אלי ישי נמסר: "מדובר בהחלטות מקצועיות שמתקבלות ברשות ההגירה, והן כלל לא מגיעות לשולחנו של השר".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x