$
בארץ

מבקר המדינה: המצוקים בחופי הים קורסים - ומשרדי הממשלה לא עושים דבר

המבקר קובע כי "מן הראוי שיוחל בהקדם האפשרי בהכנתה של תוכנית רב-שנתית להתמודדות עם הרס המצוק"

רויטל חובל 16:0113.10.10

משרדי הממשלה והרשויות המקומיות לא עשו כמעט דבר בכל הנוגע לטיפול בהרס המצוקים שלאורך חופי ישראל. כך נקבע בדו"ח מבקר המדינה שפורסם היום.

 

"משרדי הממשלה, ובראשם משרדי הפנים והגנת הסביבה, פעלו בעיקר כגורם פסיבי שהגיב על היוזמות של הרשויות המקומיות, ושיתוף הפעולה שלהם

עם הרשויות המקומיות נמצא לוקה בחסר", כותב המבקר. "עקב כך בוזבזו משאבים וזמן יקר. גם העבודה על הכנת מסמך מדיניות בנושא הרס המצוק החופי, שיזמו בשנת 2005 משרד ראש הממשלה והמשרד להגנת הסביבה, נמשכה זמן רב מעבר לתכנון המקורי, ועד למועד פרסום דו"ח זה טרם התקבלו החלטות אופרטיביות בנושא".

 

סוגיית הרס מצוק הכורכר החופי - המשתרע לסירוגין לאורך 60 קילומטר מגבול רצוע עזה בדרום ועד גבעת אולגה בצפון - היא בעיה לאומית המחייבת פתרון מערכתי. המצוק נהרס בקביעות, אם כי בקצב לא אחיד, ונסוג מזרחה. נסיגת המצוק מקורה בעיקר בתהליך גיאולוגי דינמי טבעי. ואולם במאה השנים האחרונות הואץ תהליך ההרס והנסיגה של המצוק בשל פעולות שביצע האדם בסביבת החוף. המצוק בישראל נסוג במאה העשרים בכ-20 מטר בממוצע - נסיגה ממוצעת של כ-20 ס"מ, ולפעמים אף כ-30 ס"מ, בשנה. יש להניח כי שינויי האקלים בעולם ישפיעו גם על קצב הרס המצוק.

 

הגורמים הסביבתיים להרס המצוק הם בעיקר גלי הים המלחכים את בסיס (בוהן) המצוק וגורמים לסילוקו של החול המשמש הגנה טבעית למצוק, הנגר העילי היוצר ערוצים על גבי המצוק, הרוחות והגשמים. כמו כן התחממות כדור הארץ ועליית רוֹם פני הים במאה האחרונה מחריפות את תהליכי הרס המצוק. פעילות האדם בחופים - בנייה, כריית חול והקמת מבנים ימיים מלאכותיים, כמו שוברי גלים, נמלים ומעגנות (למשל, נמל אשדוד והמרינות בהרצליה ובאשקלון) - משנה את מאזן החולות וגורמת להיצרוּת החוף ולחשיפת המצוק לפגיעת גלי הים. עבודות בנייה ופיתוח בגג המצוק גורמות ליצירת עומס על המצוק ולהגברת הנגר העילי - ומאיצות את הריסתו.

 

"הממצאים מלמדים כי הרשויות המקומיות לא הצליחו להוציא לפועל לבדן פתרונות של קבע להגנה על המצוק", כותב המבקר. "מן הראוי שמשרד ראש הממשלה בשיתוף משרדי הפנים והגנת הסביבה, ירתמו הן את הרשויות המקומיות והן את מוסדות השלטון האחרים לפעולה מתואמת ומשולבת, שתיתן מענה לתהליכי הרס המצוק, בטווח המיידי ובטווח הארוך".

 

המבקר מציין כי בין היתר יש לקבוע כיצד יחולק הנטל התקציבי בין כל הגורמים הרלוונטיים: "מן הראוי שיוחל בהקדם האפשרי בהכנתה של תוכנית רב-שנתית להתמודדות עם הרס המצוק, המתבססת על מסמך המדיניות שהוצג לממשלה. כמו כן ראוי שיוחל בהקדם בביצוע פעולות ניטור ומעקב אחר מצב המצוק והחופים בכל הארץ". 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x