$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": האוצר מסרב להעמיד ערבויות לעסקאות חדשות של תעש

על רקע הקשיים בהפרטת תעש, דחו החשב הכללי באוצר שוקי אורן ומנהל רשות החברות דורון כהן את בקשת החברה להעמדת ערבויות נגד עסקאות חדשות. לדברי האוצר, בלי הסכם הבראה לתעש, המדינה לא תגדיל את החשיפה הפיננסית לחברה

נעמה סיקולר 07:0126.09.10

משרד האוצר מסרב להעניק לתעש ערבויות מדינה לעסקאות חדשות, כך נודע ל"כלכליסט". תעש פנתה לאוצר כמה פעמים בחצי השנה האחרונה, בבקשה כי החשב הכללי יעמיד לה ערבויות לעסקאות בהיקף של כ־200 מיליון דולר, וסורבה. החשב הכללי באוצר, שוקי אורן, ומנהל רשות החברות, דורון כהן, סירבו

להעניק את הערבויות עד שתחול התקדמות כלשהי בתהליך הפרטת החברה.

 

מקורבים לתעש טוענים כי אי־העמדת הערבויות מונעת ממנה להמשיך להתקשר בעסקאות חדשות. לדבריהם, היעדר יכולת להעמיד ערבויות מדרדר את יכולת המיקוח של תעש מול לקוחות שונים. מנגד, גורמים באוצר טוענים כי המדינה לא תוכל להגדיל את החשיפה לתעש, כל עוד הליך ההפרטה תקוע וכל עוד לא מתגבש הסכם הבראה והסכם עם העובדים.

 

כישלון ההפרטה

 

המדינה היא הבעלים של תעש, וערבויות בעלים הן דבר מקובל בעסקאות מול לקוחות בחו"ל. לתעש ניתנו לאורך השנים שורה של ערבויות לעסקאות. הערבות הגדולה ביותר שניתנה לחברה - בהיקף של 1.45 מיליארד שקל - יועדה לעסקת ההשבחה של 170 טנקים לצבא טורקיה, שנחתמה לפני כשמונה שנים והושלמה לאחרונה. כמו כן, בעשור האחרון נתנה המדינה לחברה ערבויות של 330 מיליון שקל לעסקאות אחרות.

 

בשנה האחרונה מתקיים ניסיון מחודש להפריט את תעש, אולם המגעים בין ועד העובדים למשרד האוצר לא צלחו. הצדדים סיכמו לפני כמה חודשים כי ימנו את רו"ח ראובן שיף לבצע ביקורת בחברה, שבסיומה ימליץ על הליך ההפרטה האפשרי מבחינה פיננסית; אולם גם המינוי של שיף עוכב וטרם נכנס לתוקף. בחברה מעוניינים בהנפקה בשני שלבים. מנהל רשות החברות דורון כהן סבור לעומת זאת כי החברה אינה בשלה להנפקה, ומעדיף למכור אותה כיחידה אחת. היעדר ההתקדמות במו"מ הביאה גורמים במשרד האוצר ובמשרד ראש הממשלה לטעון שיש לפרק את החברה או לחלופין למכור אותה בחלקים.

 

לא מצליחה לשלם משכורות

 

ערב ראש השנה התקשתה החברה לשלם משכורות לעובדיה, ובאוצר סירבו להעמיד לחברה הלוואה לתשלום המשכורות. עם זאת, החשב הכללי במשרד האוצר שוקי אורן אישר למשרד הביטחון להעמיד לתעש הלוואה מתקציב הביטחון. על פי הערכות, בעיה דומה צפויה להתעורר בימים הקרובים עם תשלום משכורות חודש ספטמבר.

 

בתעש טוענים כי הפער שמונע סיכום על הפרטה נאמד ב־300 מיליון שקל, שהוא ההפרש בין הצעת האוצר לרשת ביטחון של 400 מיליון שקל לכ־1,000 עובדי תעש שיישארו בה לאחר ההפרטה, ל־700 מיליון שקל שהנהלת החברה מבקשת. במשרד האוצר טוענים שהסכומים שעומדים על הפרק גבוהים בהרבה.

 

תעש סיימה את 2009 עם מחזור מכירות של 1.8 מיליארד שקל לעומת 2.3 מיליארד ב־2008, ובהפסד נקי של 250 מיליון שקל - גידול של 50% ביחס להפסד ב־2008. גורמים בתעש מסבירים כי הסיבה להפסד היא עלות העסקת העובדים המיותרים, העומדת על 200 מיליון שקל בשנה, וריבית של 60 מיליון שקל שמשלמת החברה על הלוואות עבר.

 

מתעש נמסר בתגובה כי החברה איננה יכולה להגיב על מערך השיווק שלה בחו"ל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x