$
בארץ

פישר השאיר את הריבית ללא שינוי, ברמה של 1.75%

הסיבה העיקרית להותרת הריבית על רמתה הנוכחית היא החשש מהמשך התחזקות השקל ביחס למטבעות החשובים בעולם

אמנון אטד 17:3023.08.10

נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, החליט הערב (ב') כצפוי להשאיר את הריבית לחודש ספטמבר ללא שינוי, ברמה של 1.75%.

 

הסיבה העיקרית להשארת הריבית ללא שינוי היא החשש של פישר מהמשך התחזקות השקל ביחס למטבעות החשובים בעולם. העלאת הריבית בארץ, ללא מהלך דומה בארצות הברית ובאיחוד האירופי, מגדילה את פערי הריבית בין השקל לבין הדולר והיורו, ומגבירה לכן את האטרקטיביות של המטבע הישראלי בעיני המשקיעים הזרים. התחזקות השקל ביחס לדולר וליורו פוגעת ביצואנים, ודרכם גם בכלל הפעילות הכלכלית במשק. מיד לאחר העלאת הריבית האחרונה, בסוף החודש שעבר, התחיל השקל להתחזק מול סל המטבעות ("שער החליפין האפקטיבי"), והיום הוא השלים עלייה מצטברת חדה-יחסית של 1.8%.

 

 

סיבה מרכזית נוספת לאי שינוי גובה הריבית לחודש הבא היא נתוני האינפלציה המעודדים שפרסמה לאחרונה הלמ"ס. מדד יולי עלה ב-0.5% בלבד, לעומת ההערכות המוקדמות שצפו עלייה גדולה יותר של כ- 0.8%. כתוצאה מהעלייה המתונה יחסית במדד יולי, מסתכמת כעת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד יולי 2010 לעומת מדד יולי 2009) ב- 1.8% ונמצאת מתחת למרכז תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%). מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים נמוכה הרבה יותר ומצביעה על קצב אינפלציה שנתי של 0.9% בלבד. מגמת האינפלציה הבסיסית (המדד ללא סעיף הדיור הבעייתי וללא סעיף הירקות והפירות הנתון לתנודות עונתיות) משקפת בפרק זמן זה כבר אינפלציה שנתית שלילית של 1.5%.

 

יהודה אלחדיף, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, מסר בתגובה להשארת גובה הריבית במשק על כנו: "בנק ישראל הצטרף בחוכמה לבנקים המרכזיים ברחבי העולם, הנוקטים משנה זהירות ואינם קרובים להעלאת ריבית בתקופה זו, נוכח אי הודאות הגלובלית המתמשכת. היעדר התפרצות אינפלציונית מחייב כיום את הבנק המרכזי לשים דגש רב יותר על תמיכה בצמיחת המשק ושימור כושר התחרות של המגזר העסקי. העלאה נוספת של הריבית גם החודש היתה מגדילה את עלויות המימון של המגזר העסקי לכדי שני מליארד שקל מתחילת השנה ומכבידה בעיקר על העסקים הקטנים והבינוניים, החסרים רזרבות אשראי".

 

אורי יהודאי, יו"ר ועדת כלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום: "מברך על החלטת הנגיד להותיר את הריבית ללא שינוי. לנוכח ההתמתנות בקצב האינפלציה, נתוני ההתאוששות החלשים בעולם והחשש מהתחזקות השקל, היתה זו החלטה נכונה ואחראית להותיר את הריבית ללא שינוי, זאת בדומה לבנקים המרכזיים בארה"ב ובאירופה, אשר נזהרים מהעלאות ריבית במטרה לספק למגזר העסקי תנאים אופטימליים להתאוששות".

 

יניב חברון, מנהל מחלקת מאקרו ואסטרטגיה, אקסלנס נשואה: "ההחלטה נבעה בעיקר על רקע הירידה בציפיות האינפלציוניות בעקבות מדד יולי שיצא נמוך יחסית והחרפת הסנטימנט השלילי לגבי הצמיחה הגלובלית בפרט בארה"ב, הסיכונים להאטה בקצב הצמיחה העולמית עלו החודש משמעותית. בנוסף נראה כי הבנק עדיין חושש מהעלייה במחירי הדיור, אם כי ייתכן והתגברות ההערכות לגבי התמתנות מגמת עליית המחירים בהמשך סיפקה את חלון הזמן להותרת הריבית על כנה".

 

רפי גוזלן, אסטרטג המאקרו של לידר שוקי הון: "ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי היא במקומה. מדד יולי הנמוך מההערכות המוקדמות וההתמתנות בציפיות לאינפלציה היוו גורם מכריע בהחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי. בנוסף, הבנק נשמע פסימי יותר לגבי הכלכלה העולמית כאשר היחלשות הכלכלה האמריקאית מטילה צל כבד על התפתחות היצוא הישראלי בשנה הקרובה. כמו כן, התפתחות האינפלציה בשנה האחרונה מבטאת שינוי מחירים יחסי ולא תהליך אינפלציוני. תהליך זה ממחיש את הצורך בנקיטת צעדים מרסנים ספציפיים לשוק הנדל"ן על פני העלאת הריבית. תוואי העלאת הריבית יוסיף להיות מתון. האיום העיקרי כיום מבחינת הבנק נובע מהציפיות לאינפלציה הגבוהות יחסית, כך שרק במידה ותירשם בהם עלייה ממושכת היא תזכה לתגובה מרסנת".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x