$
שרון מועלם
צילום: תומס אולסון
ד"ר שרון מועלם מוסף עצמאות ד"ר מועלם הוא מומחה לביולוגיה אבולוציונית ומחבר רב-המכר "דווקא החלשים שורדים" לכל הטורים של ד"ר שרון מועלם מוסף עצמאות

לחתוך או לא לחתוך?

ייתכן שברית מילה מפחיתה את הסיכוי לאיידס

שרון מועלם 09:0812.08.10

החיים מלאים בחירות. כמה מהן גורליות וכמה חסרות משמעות. לאיזו מהקטגוריות שייכת ההחלטה אם לעשות ברית מילה לילד? עבור רוב היהודים בישראל ובעולם לא מדובר בבחירה אלא בטקס קבלה לקבוצה, או לכל הפחות בפרוצדורה שגרתית. מנגד יש כאלה שרואים בזה טקס ברברי מהעת העתיקה שנכפה על תינוקות חסרי אונים.

 

 בארצות הברית דעת הקהל השתנתה לאורך השנים, תמכה בברית מילה והתנגדה לה לסירוגין. ועד כה האקדמיה לרפואת ילדים בארצות הברית לא הביעה עמדה רשמית, ורק העירה באופן מעורפל ש"לא נמצאה סיבה רפואית" להעביר ילדים את ההליך הזה.

 

אך כיום בוחנים מחדש את המנהג, ומסיבות שונות לחלוטין. מצטברות עוד ועוד עדויות לכך שילדים נימולים סובלים פחות מדלקות בדרכי השתן, ואם להאמין למחקרים עדכניים, מילה מקטינה את הסיכוי של גברים להידבק בכמה מחלות מין, ובהן מחלת המין הקשה בעולם, איידס.

 

בדיקות סטטיסטיות גילו שהיעדר העורלה מועיל לא רק מבחינה היגיינית, אלא ממש עוזר להתגונן מפני נגיפים בדיקות סטטיסטיות גילו שהיעדר העורלה מועיל לא רק מבחינה היגיינית, אלא ממש עוזר להתגונן מפני נגיפים צילום: shutterstock

 

ג'ון האטסון, אחד הרופאים שמובילים את המחקר לגבי ההשפעות השונות של ברית מילה, היה מהראשונים שהעלו השערות כאלה. האטסון שיער שנוהג המילה נוצר כדי להגן על תושבי המדבר ממחלת המין בלניטיס, שבה חול וחומרים אחרים שמצטברים מתחת לעורלה גורמים לדלקת בראש הפין. לפי ד"ר האטסון, מילה היא החיסון הטבעי למחלה העתיקה והמציקה הזאת. אין עורלה – אין מה שתצטבר תחתיו זוהמה.

 

בדיקות סטטיסטיות גילו שהיעדר העורלה מועיל לא רק מבחינה היגיינית, אלא ממש עוזר להתגונן מפני נגיפים. לגברים נימולים יש סיכוי נמוך יותר משל חבריהם השלמים להידבק בנגיף הפפילומה, שגורם לגידולים ויבלות בעור. כתוצאה מכך, גם בקרב נשים שיוצאות עם נימולים יש שיעור נמוך יותר של כאלה שנדבקו בפפילומה.

 

לגבי איידס אין עדיין מידע מדוד ומובהק דיו, אבל לפי הסברה שהולכת ומתגבשת, נגיף ה־HIV נכנס לפין של הגבר בקלות רבה יותר על ידי התחברות לקולטנים מסוימים, שרובם מציצים מתאי העורלה. סילוק העורלה מסלק את הקולטנים. לפחות זהו הסיפור.

 

כמובן ישנם רופאים שמזנקים מנגד ומעלים טענות רפואיות נגד ברית המילה. אחת מהן נשמעת כמו עקיצה סרקסטית על חשבון תיאוריית הקולטנים. הרופאים הללו מזכירים שבכמה זרמים ביהדות המוהל מוצץ את דמו של התינוק ישירות מהפין שזה עתה נחתך – דבר שעשוי להדביק את התינוק בהרפס.

 

בינתיים, המחקר נמשך. אם יצטברו עוד עדויות לכך שפין נימול עוזר להתגונן מפני מחלות, נראה בקרוב גם מחקרים שמנסים להבין איזה סוג חיתוך הוא האידאלי ביותר להגנת הגוף, וייתכן ש"המנהג הברברי" הזה ייהפך להמלצה שתשפר את חייהם של אנשים רבים בעולם. אבל עד אז, בכל הנוגע לשיקולים רפואיים, צריך להסכים עם גישתה של האקדמיה לרפואת ילדים בארצות הברית. חיתוך פין מסיבות דתיות הוא עניין אחד, אבל חיתוך מסיבות רפואיות עוד בטרם חבר המושבעים הרפואי מסר את החלטתו הוא שירות דוב לבריאות ילדינו.

 

בעולם העתיק, דרך אגב, המאבקים סביב ברית המילה היו שונים לגמרי. שם השאלה היתה לא אם לחתוך, אלא כמה לחתוך. לפני חשיפת היהודים להלניזם היה נהוג להסיר רק חלק קטנטן מהעור. מעין "ברית מילה לייט". ואז בא המפגש עם התרבות היוונית. ביוון פין חשוף נחשב למהוגן כל עוד העטרה לא בצבצה מהעורלה, וגברים רבים היו קושרים את קצה הפין בחוט. כדי למנוע מיהודים למתוח את שארית העור שנותר להם ולחקות את היוונים באו הרבנים והחליטו על חתך חדש וקיצוני יותר, שנהוג עד היום. כאמור, רופאים ורבנים פעמים רבות חושבים אחרת.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x