$
תומר זלצר

פותח חשבון: הסיכון שבתשואה

הבנק של אלי יונס מוביל את המערכת הבנקאית, אם משקללים את התשואה להון בסיכון הנלקח

תומר זלצר 08:1429.07.10

אם יש לקח אחד שראוי שיילמד מהמשבר הפיננסי הגלובלי האחרון, הרי שהוא הצורך להפסיק את החתירה של מוסדות פיננסיים להצגת תשואות להון גבוהות יותר ויותר תוך לקיחת סיכונים עודפים. התממשות הסיכונים האלה, כפי שראינו במהלך 2008, עלולה לגרום לקריסה של מערכות פיננסיות שלמות, באפקט דומינו.

 

ועדיין, אף שמנהלי הבנקים מדקלמים שוב ושוב את המנטרה שלפיה חייבים לשמור על יחס נכון בין תשואה לסיכון - מדידת הישגי הבנקים, גם בקרב אנליסטים וגם בעיתונות, נעשית בעיקר דרך השוואה בין התשואות להון שהם מציגים מדי רבעון. בשנתיים האחרונות, עקב המהלך הנחוש של הפיקוח על הבנקים, עלתה החשיבות המיוחסת לנושא יחס הלימות ההון של הבנקים שמשמש מדד ליציבותם של הבנקים. ועדיין, נהוג להסתכל על שני הפרמטרים, תשואה להון והלימות הון, בנפרד.

 

הפיקוח על הבנקים מציג בסקירה השנתית שפרסם שלשום גרף מעניין המשווה בין התשואות להון המותאמות לסיכון (RAROC) הממוצעות שהשיגו חמשת הבנקים הגדולים בשנים 2005–2009.

 

מדד ה־RAROC של כל בנק הוא למעשה השיפוע של המיתר היוצא מנקודת הריבית חסרת הסיכון (Rf, המתבססת על תשואה לפדיון של אג"ח צמודה למדד לחמש שנים) ומסתיים בנקודה המבטאת צירוף של תשואה וסיכון שהשיג אותו בנק בתקופת המדגם. שיפוע חד יותר של המיתר מבטא תמורה גבוהה יותר ליחידת סיכון - ולכן משמעותו ביצוע טוב יותר.

 

 

מה דעתך על מניית מזרחי טפחות:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

בנק מזרחי טפחות, ששיפוע המיתר שלו הוא החד ביותר, הניב בתקופה זו את התשואה הגבוהה ביותר ליחידת סיכון. כלומר, מזרחי טפחות מצליח להציג תשואה להון ממוצעת גבוהה ולשמור במקביל על רמת סיכון נמוכה - רק רמת הסיכון של הבנק הבינלאומי נמוכה יותר. מנגד, בנק הפועלים, כתוצאה ישירה מההפסדים הכבדים שספג ב־2008 בעקבות תיק איגרות החוב מגובות המשכנתאות (MBS) שמכר בהפסד, השיג בתקופה זו את התשואה הנמוכה ביותר ליחידת סיכון.

 

זמן להתייעל

 

המסר שהעביר שלשום המפקח על הבנקים רוני חזקיהו במסיבת העיתונאים שכינס לרגל פרסום הסקירה השנתית היה ברור מאוד: מקורות ההכנסה של הבנקים הולכים ומצטמצמים, ההוצאות שלהם על ענייני רגולציה רק יגברו בשנים הקרובות ולכן האתגר האמיתי שלהם יהיה בהתייעלות ובצמצום רמת ההוצאות שלהם.

 

בחצי השנה האחרונה חוותה המערכת הבנקאית שני סכסוכי עבודה חריפים: הסכסוך בבנק דיסקונט, שהסתיים בניצחונו של יו"ר ועד העובדים ריקי בכר; והסכסוך בבנק הבינלאומי, שבמסגרתו שבתו העובדים במשך 12 יום, וכעת מתקיים מו"מ בין ראשי הבנק ליו"ר ההסתדרות עופר עיני כדי להגיע להסכמות. מבין חמשת הבנקים הגדולים שני הבנקים שבהם ועד העובדים הוא החלש ביותר - ועל כן יש להם הפוטנציאל הרב ביותר להגיע להישגים ממשיים בצמצום הוצאות - הם בנק הפועלים ובנק מזרחי טפחות. שני הבנקים האלה הציגו בשנה האחרונה הישגים: בבנק הפועלים הסכים ועד העובדים לוותר על תוספת שכר של 2.5% שהעובדים היו אמורים לקבל בינואר האחרון ולקיצוץ של חמישה ימי חופש לכל עובד; ואילו בבנק מזרחי טפחות הוארך הסכם העבודה עד 2015, ובמסגרתו יתקיים תהליך של פרישה מרצון של 200 עובדים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x