$
תומר זלצר

א' אוהל, ב' זה בנקים

המלצות טרכטנברג בתחום הנדל"ן משאירות את האזרחים שבויים בידי בנק ישראל והקבלנים

תומר זלצר 07:2206.10.11

"הדיור הוא החלק היותר מאכזב בדו"ח ועדת טרכטנברג". הקביעה הזו, שנשמעה שלשום, לא נאמרה על ידי דפני ליף, איציק שמולי או פרופ' יוסי יונה -אלא על ידי ד"ר טלי רגב, חברת ועדת טרכטנברג. רגב, כלכלנית מאוניברסיטת תל־אביב, הסבירה כי בדו"ח הושם פחות דגש על דיור במחיר מפוקח מאחר

ש"הוועדה לא רצתה ללכת לכיוון הזה". לדבריה, "לא ניתן מספיק כסף, כי אין מאיפה, אבל כן נכתב שתהיה אחריות ממשלתית".

 

האם "האחריות הממשלתית" תוכל לתת מענה למצוקת הדיור על רקע עליות המחירים בשלוש השנים האחרונות? ספק רב. ועדת טרכטנברג הצטרפה למסר המרכזי של ראש הממשלה בנימין נתניהו מאז עלה לשלטון בתחילת 2009: רק שבירת המונופול של מינהל מקרקעי ישראל תפתור את הבעיה על ידי כך שתספק לשוק קרקעות זמינות לבנייה. אז, גורס נתניהו, המדינה תוצף בהתחלות בנייה, נקודת שיווי המשקל בין ההיצע לביקוש תשתנה - והמחירים יהפכו לשפויים יותר. דרישת המחאה החברתית להשקעה ישירה של הממשלה בדיור ציבורי, סדין אדום מבחינת נתניהו, נותרה ללא מענה.

 

מי יממן 200 אלף דירות?

 

התיאוריה של נתניהו נהדרת, אבל המציאות אחרת. כמה וכמה כשלי שוק בענף הנדל"ן מאיימים להחריף את מצוקת הדיור. טרכטנברג אמנם ממליץ על בניית 200 אלף יחידות דיור בחמש השנים הקרובות, אך בוועדה שכחו שמישהו גם צריך לממן את הבנייה הזו.

 

אתמול דיווח "כלכליסט" כי לאחרונה הבנקים דוחים יותר ויותר בקשות מימון לפרויקטים חדשים. בנק ישראל, שחושש מהתפתחות הסיכונים בענף לאור רמת המחירים הגבוהה, העביר לבנקים מסר לצמצם סיכונים. במבט לעתיד, התמונה מתקדרת: בנק ישראל מהדק עוד יותר את הרגולציה וצפוי לדרוש מהבנקים להגדיל משמעותית את ההון שהם מחזיקים, כאשר המשמעות ברורה - יכולת הבנקים להרחיב את האשראי, בין השאר לתחום הדיור, תספוג פגיעה לא מבוטלת. גם הקבלנים לא נקיים: לא מעט מהם "ישבו" בשנים האחרונות על קרקעות תוך המתנה להמשך עליית המחירים בשוק.

 

הבועה ממשיכה להתנפח

 

במקביל, בנק ישראל הודיע בשבוע שעבר על הורדת הריבית במשק ב־0.25% לרמה של 3%, על רקע ההידרדרות בכלכלה העולמית והתמתנות הצמיחה במשק. אפשר להסתכל על הורדת הריבית כעל ניסיון לתת חמצן לקבלנים ויזמי הנדל"ן, אבל אם הריבית תמשיך לרדת, תגדל הסכנה לעוד התנפחות של בועת מחירי הנדל"ן.

 

המחאה החברתית בקיץ נחלה עד כה לא מעט הישגים, בעיקר תודעתיים. אבל בעוד שבתחום יוקר המחיה הציבור גילה שיש לו יכולת השפעה על תמחור חלק מהמוצרים, הרי שבתחום הנדל"ן האזרחים נותרו שבויים בידי כוחות כלכליים חזקים ולא מתואמים. במצב הנוכחי של שוק הנדל"ן, יש יותר כשלים מאשר שוק - וייתכן שמעורבות ממשלתית ישירה היא בלתי נמנעת. אם נתניהו לא יפנים זאת, הוא עלול לגלות שחגיגות הניצחון שלו על המחאה, שהשבוע התפנתה מאוהליה, היו מוקדמות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x