$
בארץ

אשכנזי משיב אש: "נתוני התקציב סותרים את התבטאויות פקידי האוצר"

הרמטכ"ל הופיע בפני ועדת החוץ והביטחון ואמר כי תקציב משרד הביטחון גדל בעשור האחרון ב-34.6% בלבד, לעומת גידול של 54.4% בתקציב החינוך וגידול של 40.4% בתקציב הבריאות. לדבריו, "צה"ל הוא הארגון היעיל, האיכותי והכלכלי ביותר במגזר הציבורי בישראל"

כתב כלכליסט 18:4406.07.10
ראש המטה הכללי, רב-אלוף גבי אשכנזי, הופיע היום (ג') בפני וועדת חוץ וביטחון והתייחס בסקירתו גם לנושאים הקשורים לתחום תקציב הביטחון.

 

הרמטכ"ל אמר כי צה"ל מבצע תהליכים מקיפים מאד של התייעלות בכלל התחומים וכי היצמדות ל"מתווה ברודט" המלא הינה עניין קריטי לביצוע התוכנית הרב שנתית וביכולת צה"ל לעמוד באתגרים המונחים בפניו.

 

הרמטכ"ל מסר כי על-פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בעשור האחרון גדל תקציב המשרד לביטחון פנים ב- 78.4%, תקציב משרד החינוך גדל ב-54.4%, תקציב משרד הבריאות גדל ב- 40.4%, ואילו תקציב הביטחון גדל בעשור האחרון ב-34.6% בלבד. הרמטכ"ל מסר לחברי הוועדה כי נתונים אלה סותרים את התבטאויות פקידי האוצר בדבר "השתוללות בתקציב הביטחון".

 

הרמטכ"ל הוסיף כי צה"ל הוא הארגון היעיל, האיכותי והכלכלי ביותר במגזר הציבורי בישראל, ואמר כי אילו המדינה הייתה מתנהגת בתחום ריסון השכר במגזר הציבורי כמו בצה"ל, אזי הייתה המדינה חוסכת מעל 40 מיליארד שקלים על פני עשור.

 

עוד נמסר, כי בשנת 2003 עמדה ההוצאה על השכר במגזר הציבורי על 71 מיליארד שקלים, ותקציב השכר בצה"ל על 12 מיליארד שקלים. בתוך 5 שנים, עד שנת 2008, עלתה ההוצאה על השכר במגזר הציבורי על 83 מיליארד שקלים, ואילו היקף השכר בצה"ל נותר כשהיה על 12 מיליארד שקלים.

 

צה"ל משלם, צים לא

 

הרמטכ"ל מסר עוד, כי האוצר הביא לשחיקה משמעותית ב"מתווה ברודט", תוך שהוא מונה חלק מהם: מתן פיצוי כספי חלקי בלבד על הוצאות מבצע "עופרת יצוקה", הלוואה של 60 מיליון שקלים לתעשייה הצבאית, מימוש חוק האלמנות שעבר לאחרונה בכנסת בהיקף של 130 מיליון שקלים בשנה, גידולים משמעותיים בהוצאות על הארנונה, ועוד.

 

עוד מסר אשכנזי, כי האוצר מחייב את צה"ל לשלם היטל בלו על סולר, בשעה שהוא מעניק פטור לחברות כמו "צים" ואחרות.

 

הצגת עיקרי תקציב האוצר. מימין: חיים שני, יובל שטייניץ ואודי ניסן הצגת עיקרי תקציב האוצר. מימין: חיים שני, יובל שטייניץ ואודי ניסן צילום: עמית שעל

 

אשכנזי ויועצו הכספי, תת-אלוף מהרן פרוזנפר, מסרו כי צה"ל הוא הצבא היחידי במערב אשר המשרתים בשורותיו פועלים על פי הסכם של פנסיה צוברת ולא פנסיה תקציבית. הוא ציין כי כיום רק אחד מתוך עשרה מתגייסים לצבא הקבע יגיע לגיל פרישה .

 

כמו כן נמסר, כי בשני העשורים האחרונים נרשמה ירידה בהיקף של 40% בכמות האזרחים עובדי צה"ל, וכן ירידה של 78% בתחום כמות ימי המילואים.

 

"האוצר 'מבשל' את הנתונים"

 

בתוך כך, בכירים במערכת הביטחון הגיבו לדבריו של שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ מוקדם יותר היום: "מסיבת העיתונאים של משרד האוצר מאשרת את העובדה כי בניגוד להדלפות האוצר בשבועות האחרונים, מערכת הביטחון לא ביקשה תוספות תקציביות, אלא אך ורק את המשך יישום התקציב כפי שנקבע על ידי ועדת ברודט ואושר על ידי הממשלה והקבינט הביטחוני.

 

"צר לנו על כך שהאוצר ממשיך לנהוג בחוסר שקיפות כלפי הממשלה, התקשורת והציבור, בכך שהוא 'מבשל' את הנתונים בצורה שנוחה לו, ומסתיר את הנתונים המלאים והאמיתיים מהממשלה והציבור. ה'גידול' בתקציב הביטחון בעשור האחרון הוא הנמוך ביותר מבין תקציבי הממשלה הגדולים, ובכללם החינוך וביטחון הפנים.

 

"אנו קוראים לשר האוצר שאמר בעת כהונתו כיו"ר ועדת חוץ וביטחון כי 'מדינת ישראל תעמוד בעשור הקרוב בפני אתגרים ביטחוניים עצומים המחייבים הקצאת משאבים נוספים להתעצמות צבאית ומודיעינית כבר מהיום, ההתלהמות הפופוליסטית כנגד תקציב הביטחון תוביל לבסוף לקריסה כמו המשל על הסוס שמת מהקיצוץ האחרון במנת החציר, זהו קיצוץ שלא קדם לו דיון רציני והוא תוצאה של דינמיקה תקשורתית פופוליסטית', להמשיך ולעמוד איתן מול פקידיו, באופן שלא יפגע ביישום תוכנית ההתעצמות הרב שנתית של מערכת הביטחון כפי שקבעה ועדת ברודט לאור לקחי מלחמת לבנון השנייה, ואושרה על ידי הממשלה והקבינט המדיני ביטחוני".

 

דובר צה"ל: "האוצר מדבר בכפל לשון"

 

בהמשך להודעת משרד האוצר כפי שפורסמה היום, דובר צה"ל מוסר כי "הצהרת משרד האוצר לבצע קיצוץ 'חד וכואב' בתקציב הביטחון אינה עומדת בקנה אחד עם אתגרי הביטחון בפניהם ניצבת מדינת ישראל, ומהווה הפרה בוטה של סיכומי הקבינט והממשלה וסיכומים חתומים עם משרד האוצר וחושפת את כפל הלשון של פקידי האוצר.

 

"רק לאחרונה הממונה על התקציבים באוצר, מר אודי ניסן, כתב למנכ"ל משרד הביטחון כי 'שני המשרדים מחויבים להמלצות ברודט שאושרו בממשלה'. האוצר מדבר בכפל לשון וממשיך בהרגלו להעביר למערכת הביטחון את הצעותיו באמצעות התקשורת במקום לקיים דיונים מעמיקים ורציניים, מסיבות השמורות עמו.

 

"לפי נתוני האוצר, בעשור האחרון ירד נתח תקציב הביטחון בתוצר באופן משמעותי וגם בחלקו בתקציב המדינה, זאת בניגוד מוחלט לנתונים המגמתיים והמוטעים

שמפיץ האוצר, לרבות בתקשורת ולגורמים נוספים בממשל.

 

"התוכנית הרב שנתית של מערכת הביטחון, תפן, שנבנתה על בסיס 'מתווה ברודט' ריאלי ואושרה על ידי הקבינט, מיושמת באופן מלא כחלק מיישום לקחי מלחמת לבנון השנייה. אין סיבה לשנות זאת - לא כלכלית ובטח לא ביטחונית. כל שינוי בתוכנית העבודה שייגרם על ידי קיצוץ בתקציב יפגע קשות ביכולות צה"ל לעמוד

ביעדיו ויביא לאובדן משאבים והשקעות בהתעצמות שביצע צה"ל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x