$
בארץ

משרד האוצר רוצה להכניס נציגים מטעמו למועצת הנפט

כך עולה מטיוטת חוק ההסדרים שהגיעה לידי "כלכליסט". המהלך אמור לסייע לאוצר לחשב את היקף הכסף שעשויי לזרום לקופת המדינה לאחר הפקת הגז או הנפט

ליאור גוטמן 15:3229.06.10

משרד האוצר מבקש להכניס נציגים מטעמו למועצת הנפט - כך עולה מטיוטת חוק ההסדרים שהגיעה לידי "כלכליסט". המהלך אמור לסייע לאוצר לחשב את היקפי הכסף שעשויים לזרום לקופת המדינה לאחר הפקת הגז או הנפט.

 

באוצר מסבירים כי מועצת הנפט היא גוף ממשלתי שהמלצותיו נוגעות להקצאה

וניהול משאבי מדינה. לפיכך, שילוב נציגיו עשוי להביא לכך שהחלטות המועצה יהיו "טובות יותר, תוך הפנמת הראייה הכלכלית הרחבה יותר של המשק - בפרט עקב הגילויים המשמעותיים שמסתמנים בענף".

 

מועצת הנפט אחראית על הנפקת רישיונות לחיפוש ולקידוח נפט וגז, ופועלת כחלק ממשרד התשתיות. לפיכך, המהלך של האוצר מגביר את המתח שנוצר לאחרונה בין שר האוצר שטייניץ לשר התשתיות לנדאו על רקע הקמת ועדת ששנסקי, שדנה באפשרות להגדיל את שיעור התמלוגים על חברות שפועלות בתחום הפקת גז טבעי ונפט, ולבטל את הטבות המיסוי שמהן הן נהנות.

 

אבל מבדיקת "כלכליסט" עולה שהאוצר אינו לוטש עיניים רק לשיטת חלוקת הרישיונות: על פי חוק הנפט, יכול כל גוף לקבל עד 12 רישיונות חיפוש; כל רישיון מעבר לכך דורש אישור מיוחד של משרד התשתיות. קבוצת דלק, בבעלות יצחק תשובה, מחזיקה ב־22 רישיונות שכולם ניתנו על פי חוק. באוצר מסבירים כי שילוב נציגים מטעמם בוועדה "עשוי לסייע במניעת מצבים בעייתיים כגון זה שהתברר לאחרונה, ובו קבוצה אחת מחזיקה ביותר רישיונות מאשר מותר על פי החוק".

 

ממשרד התשתיות נמסר בתגובה: "אנו לומדים את הדברים".

 

מטיוטת חוק ההסדרים עולה גם כוונה לגבות אגרה של כמה אלפי שקלים תמורת הגשת בקשה לאישור תוכניות להקמת מתקן קליטה לגז טבעי. לדברי גורמים בשוק האנרגיה, מדובר במהלך של האוצר שאמור להניב הכנסות נוספות לקופת המדינה לאור גילויי הגז האחרונים מול חופי ישראל. עם הגופים שצפויים לשלם אגרה כזו נמנים שותפות קידוחי "תמר" והגופים שקיבלו בשנה האחרונה היתר קידוח, כגון ישראמקו בשותפות קובי מימון, או בנימין בשותפות טדי שגיא.

 

סעיף נוסף שהוכנס לחוק ההסדרים הוא היתר להקים תחנת כוח פרטית שאינה צמודה למפעל תעשייתי. עד היום יכלו יצרני חשמל פרטיים להקים תחנת כוח קטנה רק בקרבת מפעל שיכול היה ליהנות מייצור החשמל.

 

בשלוש השנים הקרובות צפויות לקום בישראל כמה תחנות כוח פרטיות שממוקמות בשטחים פתוחים, כך שהשינוי בחוק יאפשר טכנית את הקמתן. עם החברות שאמורות להקים תחנות כוח נמנות דוראד, קבוצת אדלטק, דליה אנרגיות, החברה לישראל ושיכון ובינוי סביבה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x