$
בארץ
הפסגה הכלכלית

מצפונו של ליברל

אמש נחת חתן פרס נובל בכלכלה פול קרוגמן בישראל, לרגל השתתפותו בפסגה הכלכלית של כלכליסט ופסגות היום. הבלוג הפופולרי של קרוגמן חושף את דעותיו בנושאי כלכלה, פוליטיקה, בירה וחתולים - לאו דווקא בסדר הזה

אולגה ויניאר ואמיר שטוקהמר 08:0822.06.10

היה זה בשנת 2005 כאשר פול קרוגמן, הפרופסור לכלכלה ובעל טור פופולרי ב"ניו יורק טיימס", החליט להיהפך לבלוגר. השפה הקלילה והנגישה של קרוגמן זיכתה את הבלוג שלו "מצפונו של ליברל" בפופולריות עצומה ובמאות אלפי קוראים ברחבי העולם. ב־2009 דורג הבלוג במקום העשירי המכובד ברשימת 25 הבלוגים הטובים ביותר של מגזין "טיים" היוקרתי.

 

לאורך הבלוג מציג קרוגמן קווים מרכזיים של דעותיו, שנטועות, כפי שניתן להסיק משם הבלוג, בשמאל. עם זאת, קרוגמן ממעיט בביקורת אישית על עמיתיו למקצוע.

 

קרוגמן אמנם דואג לעדכן את הבלוג על בסיס יומי אך קשה לקרוא לו יומן. גם הקוראים המושבעים ביותר לא יגלו מה אכל חתן פרס נובל לארוחת הבוקר, אם כי עיון מעמיק יותר יגלה את חיבתו לבירה.

 

 

פרופ' פול קרוגמן פרופ' פול קרוגמן צילום: אי פי אי

12.10.07 - זכייה מפתיעה

 

"החתול זכה! אחד החתולים שלי - הקטן מהשניים בעל הפרווה האפורה, היושב ליד המקלדת בשעה שאני כותב שורות אלו - נקרא על שמה של הסופרת דוריס לסינג. הרגע שמעתי שהיא זכתה בפרס נובל!".

 

 

19.12.07 - לך תוכיח

 

"זה מצחיק למדי: התפשטה שמועה ולפיה הבן שלי עובד במטה הבחירות של הילארי קלינטון. ישנה רק בעיה אחת: אין לי בן - או בת. שני החתולים שלי הבטיחו שהם אינם מזוהים פוליטית".

 

 

29.04.08 - אורוגולה מול בירה

 

"כתבו עליי במגזין 'ניוזוויק' שאני אליטיסט תרבותי. חשבתי שאני 'אדם של אנשים': אינני חובב גדול של חסה. אני אוהב דווקא קפה שחור מפילטר. אבל המגזין ציין שמדובר בעלי אורוגולה מול בירה - על אף שטוב לי עם בירה, אני גם אוהב אורוגולה, בתוספת פרמזן מגורדת ושמן זית איכותי".

 

 

14.07.08 - פרדוקס גסטרונומי

 

"אוי, לא! אנהויזר־בוש, כפי הנראה, תירכש על ידי יצרנית הבירה הבלגית InBev. בירת באדוויזר בלגית. מה הדבר הבא? וויסקי מסוג בורבון המיוצר בצרפת?".

 

 

רוביני. היה הראשון רוביני. היה הראשון צילום: עמית שעל
16.08.08 - רוביני צדק

 

"לנוריאל רוביני מגיע קרדיט על הטיעון שלפיו לפקיעת בועת הנדל"ן תהיה השפעה נרחבת על המערכת הפיננסית, ושבנקים ומוסדות פיננסיים אחרים יפסידו כל כך הרבה הון עד שהדבר יקפיא את המגזר הפיננסי. בדיעבד זה נראה ברור - אך עד לפני שנה ההנחה היתה שהמשבר נמצא תחת 'שליטה', ונוריאל היה הראשון מבין כולם שטען שאין זה כך".

 

 

13.10.08 - ללא מילים

 

"דבר מצחיק קרה לי הבוקר..." (המילים היחידות שכתב קרוגמן בפוסט שהתפרסם ביום שבו התבשר על זכייתו בפרס נובל, בצירוף לינק לאתר הרשמי של ועדת הפרס).

 

 

22.12.08 - למי מותר להיות קונספירטיבי

 

"פובליציסטים מהימין טוענים שהמשבר הכלכלי הוא קונספירציה של השמאל הליברלי. מדוע הדעות האלו משגשגות? כנראה מאחר שלא מדובר בעבירה על החוק - כל עוד אתה בימין כמובן. כשמייקל מור כתב על הקשרים המוזרים בין ממשל הנשיא בוש הבן לסעודיה, טענו שהוא חובב קונספירציות מטורף. לעומת זאת, ב־2004 לא היסס 'הוושינגטון פוסט' לפרסם כתבת שער על כך שג'ורג' סורוס מתכנן ליזום משבר כלכלי כדי להדיח את בוש".

 

 

06.06.09 - יללות של רפובליקנים

 

"בגדול, אני מחוסן לטמטום השולט בשיח הפוליטי. אבל מסיבה מסוימת, היללות של הרפובליקנים 'היכן 3.5 מיליון המשרות שאובמה הבטיח?', פחות מארבעה חודשים לאחר שתוכנית התמריצים נכנסה לתוקף, הרגיזו אותי".

 

 

06.07.09 - גברים יהודים נמוכים

 

"קיבלתי אימייל היום מהעיתונאי טום פרידמן שבו הוא מספר כי מישהו בסט. פטרבורג חשב בטעות שהוא בעצם אני".

 

 

26.07.09 - גברים יהודים נמוכים, ההמשך

 

"בחור צעיר ניגש אליי בתחנת הרכבת בוושינגטון ואמר בהתרגשות שהוא בדיוק סיים לקרוא את ספרי האחרון. הוא ביקש להראות לי אותו ושלף מהתיק שנשא עמו עותק של ספר מאת טום פרידמן".

 

 

16.12.09 - עצה ידידותית לפיילין

 

קרוגמן בטקס פרס נובל קרוגמן בטקס פרס נובל צילום: Hans Mehlin,nobel media
"המממ: אז סניף של רשת הסופרמרקטים קוסטקו מסיר את העגבניות מהמדפים לקראת אירוע מכירות לספרה של שרה פיילין שבו היא אמורה להשתתף, לאחר שמישהו השליך עגבנייה על המושלת לשעבר. הוא אגב החטיא אותה ופגע בשוטר. ברצוני להדגיש: זו עבירה פלילית, וזה מטופש לתקוף פיזית אנשים שאינכם אוהבים, אפילו כאשר מדובר בבדיחה. אולם, אני תוהה אם לא הגיעה העת שהגברת פיילין תיקח שיעורי הגנה עצמית. (מוסיף לינק למערכון הידוע של חבורת מונטי פייתון 'הגנה עצמית נגד פירות')".

 

 

21.01.10 - התאוששות אטית

 

"פרט למה שקורה מסביב, ההתאוששות הכלכלית לא נראית במיטבה. התביעות לדמי אבטלה מעידות על מצבו הקשה של שוק העבודה. הריבית על אג"ח ממשלתיות לעשר שנים, המהוות עבורי אינדיקציה לציפיות המשקיעים בנוגע להתאוששות, נמצאת בירידה לאחר כמה שבועות של עלייה. אין אמנם סיבה לפאניקה, אך נראה כי ההתאוששות לא תבוא לידי ביטוי בשוק העבודה בתקופה הקרובה".

 

 

14.03.10 - כל הכבוד לפישר

 

"בדיון כיצד להתמודד עם מניפולציות המטבע של סין, הטיעון העיקרי הוא שאסור לנו להרגיז את הסינים, משום שהם מחזיקים בשיעור כל כך גבוה מהחוב שלנו. אבל מה יקרה אם הם יחליטו להמיר את האחזקות שלהם בדולרים למטבע אחר? ובכן, אין צורך לשער. ראו את ישראל, שלנוכח המשבר הכלכלי פתחה ברכישה מסיבית של מט"ח כדי להחליש את השקל. בנק ישראל נקט למעשה מדיניות שאנו חוששים שהסינים יישמו... לכל דבר ועניין, מדובר במהלך שסייע לכלכלה הישראלית".

 

 

04.04.10 - שמיעה סלקטיבית

 

"אלן גריספן עדיין אינו מוכן לקחת אחריות על מעשיו. אלן החכם טוען שהוא הזהיר אותנו מפני המשבר כבר ב־2002, אבל אתם יודעים איך זה, לוקח זמן להבין את משמעות הדברים... באופן מוזר, הוא לא מזכיר בכתביו כי ב־2004 הוא טען שאין לנו מה לדאוג מבועה בשוק הנדל"ן, ושב־2005 הכריז כי מכשירים מורכבים הפכו את המערכת הפיננסית לחסונה יותר. גרינספן נהג לבודד עצמו מאנשים שאמרו לו מה שאינו רצה לשמוע".

 

 

26.05.10 - טיולים בעולם

 

"אזהרה לקוראיי הנאמנים: אני עוזב כיום למפגש ה־G30 שתתקיים במרוקו. לאחר מכן אמשיך למקומות שונים בעולם. כתוצאה מכך עדכוני הבלוג יהיו יותר אקראיים, במיוחד במהלך טיולי האופנים".

 

 

02.06.10 - על הודים ורכבלים

 

"אני נמצא בעיירה השוויצרית אינטרלאקן לרגל נאומי בפני הפורום הכלכלי השוויצרי. הייתי כאן לאחרונה לפני 15 שנה, ודברים השתנו. אז היו הרחובות מלאים תיירים יפנים. כיום הם מלאים בהודים שמספרם עולה, מסיבה לא ברורה, על מספר התיירים מסין. במסלולי הטיול בהרים ניתן לפגוש בעיקר תיירים מערביים, אך אם להיות הוגן, רוב ההודים מגיעים לכאן עם משפחות וילדים קטנים, כך שזה הגיוני עבורם להעדיף רכבות ורכבלים".

 

 

06.06.10 - לא לקיצוץ

 

"קיצוץ בהוצאה הממשלתית בשעה שהכלכלה עדיין מדשדשת יהיה מסוכן ולא יעיל נגד חוב עתידי. כמו כן המהלך יפגע בצמיחה הכלכלית ובהכנסות המדינה ממסים. לפי הערכה ראשונית, קיצוץ ההוצאה בהיקף של 1% מהתוצר יגרום לעלייה של 0.75% בשיעור האבטלה, אך יפחית את החוב העתידי בשיעור של 0.5% מהתוצר. הדבר הנכון ביותר לעשות הוא לצמצם את ההוצאה רק אחרי שהכלכלה תתאושש. יש להמתין עד שהכלכלה תהיה חזקה מספיק, כך שהמדיניות המוניטרית תקזז את ההשפעה המנוגדת של אמצעי צנע פיסקאליים".

 

 

20.06.10 - ברור כשמש

 

"אני עדיין בגרמניה, האירוע היה נחמד. דיוני המדיניות - לא במיוחד. דיברנו על משבר היורו. הם אמרו 'ברור שהכול נובע מחוסר אחריות פיסקאלית, ועלינו להדק את הפיקוח הרגולטורי'. אני אומר: שום חקיקה פיסקאלית לא הייתה מונעת את בועת הנדל"ן שהתפתחה בספרד. תגובתם היתה: 'תודה רבה על דעתך, אך עלינו להדק את הפיקוח הרגולטורי'.

 

ובאשר למדיניות המוניטרית, נזכרתי כיצד הכלכלן הגרמני רודי דורנבוש בירך בוקר אחד את נגיד הבנק המרכזי של גרמניה: 'ויציבות מחירים טובה גם לך, אדוני'".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x