$
בארץ

מדד אפריל רשם עלייה חדה של 0.9%; האינפלציה בפועל מסתכמת ב-3%

המדד הושפע בעיקר מעלייה בסעיפי ההלבשה וההנעלה (11.4%), הירקות והפירות (1.9%) והדיור (1%); מחירי המלפפונים ירדו ב-19.8% והלחם - 1%; העלייה מגיעה לאחר שלוש חודשים של ירידות מחירים, אולם לא מדובר בתופעה יוצאת דופן, מאחר שבמדד אפריל נרשם מדי שנה זינוק גדול יחסית המשקף בעיקר עליות מחירים עונתיות; למרות הערכות כי פישר לא יעלה את הריבית, במזרחי טפחות צופים כי יש סבירות גבוהה להעלאה של 0.25%

אמנון אטד 14:0014.05.10

מדד חודש אפריל, שפרסמה היום (ו') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, עלה בשיעור חד יחסית של 0.9%. האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד אפריל 2010 לעומת אפריל 2009), מסתכמת כעת ב-3%, שהוא הגבול העליון של יעד האינפלציה השנתי שקבעה ממשלה (1%-3%). המדד ללא פירות וירקות עלה בתקופה זו ב-2.9%. מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים מצביעה על קצב אינפלציה שנתי 1.7%.

 

מדד אפריל הושפע בעיקר מעליות מחירים בולטות בסעיפים הבאים: הלבשה והנעלה (11.4%), ירקות ופירות (1.9%), דיור (1%) ודלק ושמנים לרכב (1.2%). עליות אלה קוזזו בחלקן על ידי ירידות במחירי המלפפונים (19.8%), לחם ודגנים (1%) וביטוח רכב (1%).

 

העלייה במדד אפריל מהווה תפנית בהתפתחות המחירים במשק, שירדו בשלושת החודשים הקודמים בשיעור ממוצע של 0.9%. אולם לא מדובר בתופעה יוצאת דופן. במדד אפריל נרשם מדי שנה זינוק גדול יחסית המשקף בעיקר עליות מחירים עונתיות. בשנה שעברה עלה מדד אפריל ב-1% ואילו בשנת 2008 הוא עלה ב-1.5%.

 

מדד אפריל מדד אפריל

 

ההיפוך במגמת האינפלציה כתוצאה מהעלייה במדד החודש שעבר אינו משנה לכן את תוואי התפתחות המחירים במשק. כבר בחודש מאי צפוי להירשם מדד נמוך הרבה יותר, של כ-0.3%. על פי הערכות הפעילים בשוק ההון צפויה האינפלציה ב-12 החודשים הבאים להסתכם ב-2.7%. עליית מחירים ממוצעת בשיעור זה נמצאת בתוך תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%).

 

למרות ההאצה הזמנית באינפלציה כתוצאה מהעלייה במדד אפריל, ולמרות שריבית בנק ישראל הנוכחית משקפת ריבית ריאלית שלילית של כ-1.1%, צפוי הנגיד פישר להשאיר בסוף החודש את הריבית ללא שינוי, ברמה של 1.5%. הסיבות העיקריות לנטיית בנק ישראל להשאיר את הריבית חודש נוסף ללא שינוי הן החשש שהעלאת ריבית תגרום להתחזקות נוספת של השקל מול המטבעות החשובים בעולם, ואי הוודאות הרבה השוררת בשווקים הפיננסיים בחו"ל.

 

"מחירי הדיור הפתיעו"

 

יהודה אלחדיף, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה אמר בתגובה כי "זהו מדד עונתי גבוה שאינו מלמד על התפרצות האינפלציה. משבר החובות באירופה צפוי להוזיל את עלויות היבוא למשק הישראלי וכן את מחירי הסחורות בעולם ולאפשר המשך קיומה של רמת מחירים מתונה, בתנאי ריבית נוחים למגזר העסקי. קריאה נכונה של המגמות בכלכלה העולמית חייבת לגרום לממשלה לשים דגש בתקציב הקרוב להפניית משאבים ניכרים לעידוד יזמות וחדשנות של עסקים קטנים ובינוניים, שיתרמו להמשך התאוששותו של המשק הישראלי. אסור לרגולטורים להיות מונעים על ידי החשש מאינפלציה שיביא לריסון תקציבי וקיפאון עסקי. רק הגדלה משמעותית של המשאבים המופנים למגזר היצרני בארץ, ישמרו על כושר התחרות המקומי ויביאו לצמיחה הנכספת".

 

דן רון, סמנכ"ל השקעות בתכלית בית השקעות, מסר בתגובה למדד מדד אפריל היה מעט גבוה מהציפיות. הסיבה לכך היא עלייה של 1% במחירי הדיור, שהפתיעה את החזאים. נראה כי מחירי הדירות ממשיכים להעיק על המשק. המדדים בחודשיים הקרובים צפויים להיות חיוביים, אך בשיעור נמוך יותר. בהמשך השנה צפויים מדדים אף נמוכים יותר. להערכתנו, צפי האינפלציה ל- 12 החודשים הקרובים עומד על כ- 2.6%. למרות שמדד אפריל היה גבוה מהצפוי, הירידה הקלה בציפיות האינפלציה עם פרוץ המשבר באירופה, תקל להערכתנו על החלטת הנגיד להותיר את הריבית על כנה בחודש הקרוב".

 

לעומתו סבור רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות, כי קיימת סבירות גבוהה לכך שפישר דווקא יעלה את הריבית ב-0.25%. לדבריו, "מדד המחירים לצרכן בחודש אפריל ברף הגבוה של ההערכות המוקדמות, שהסתכמו ב 0.7%, בממוצע. אנו מעריכים, בסבירות גבוהה, שהריבית תעלה, בחודש יוני, לנוכח החלטת בנק ישראל להביא את הריבית לרמה 'נורמאלית', ובשל העלייה הנוספת בסעיף הדיור". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x