$
בארץ

פרנסה קשה: 60% מהעניים חיים במשק בית שבו לפחות מפרנס אחד

לפי מחקר שערך בנק ישראל, בעשור האחרון גדל גם מספר העניים במשקי בית להם לפחות שני מפרנסים והגיע ב-2009 ל-5%. "אי-אכיפת חוקי העבודה מביאה לכך שעובדים רבים משתכרים מתחת לשכר המינימום", אומרים בבנק המרכזי

מיקי פלד 13:0406.04.10

36.6% מהנפשות במשקי הבית שבהם יש מפרנס אחד הן עניות, וכ-60% מהעניים - כמיליון נפשות - חיים במשקי בית שיש בהם לפחות מפרנס אחד. כך עולה ממחקר של בנק ישראל שפורסם היום (ג').

 

המחקר בדק את התקופה שבין יולי 2008 ליוני 2009, כאשר על-פי נתוני הביטוח הלאומי שיעור הנפשות

העניות בקרב משקי בית שלפחות אחד מבני הזוג עובד עמד על כ-12% ב-2008, ועל-פי בנק ישראל כאשר ישנם לפחות שני מפרנסים שיעור העוני עומד על 5.1%. עוני בקרב משקי בית עם מפרנס יחיד במשרה מלאה אופייני במיוחד למשקי בית ערביים, שכשני שלישים מהם עניים.

 

על-פי מחברי המחקר, שיופיע כחלק מדו"ח בנק ישראל ל-2010, העוני בקרב משקי בית עם לפחות מפרנס אחד התרחב מאוד בעשור האחרון. ב-1998 עמד שיעור העוני בקרב נפשות במשקי בית בעל מפרנס אחד ושני מפרנסים לפחות על 19.9% ו-2.5% בהתאמה.

 

לפי בנק ישראל, התפתחות זו מבטאת את הצטרפותן של אוכלוסיות חלשות למעגל התעסוקה, ומהצד האחר – היעדר מדיניות מספקת, כגון אכיפת חוקי העבודה, לשיפור השכר לאוכלוסיות שכושר השתכרותן נמוך. דבר זה מתבטא, בין היתר, בשיעורם הגבוה של עובדים עניים המשתכרים פחות משכר המינימום. בדוח שפרסם ארגון OECD לגבי ישראל נמצא כי מספר המפקחים העוסקים באכיפת חוקי העבודה נמוך מרבע מהתקן שנקבע.

 

בבנק, שתמך שנים רבות בהחלת מס הכנסה שלילי, מציינים, כי התכנית שהחלה באוקטובר 2008 ביישובים בהם פועלת תוכנית אורות לתעסוקה (תכנית ויסקונסין) לא השפיעה באופן משמעותי על הגדלת התמורה לעבוד לאוכלוסיות חלשות בשל הפריסה החלקית והסכום הנמוך יחסית של המענק.

 

כמחצית מהעניים הערביים חיים במשקי בית שבהם מפרנס יחיד במשרה מלאה. בקרב האוכלוסייה החרדית – אוכלוסייה שתחולת העוני בקרבה גבוהה במיוחד, תופעת העובדים העניים נפוצה פחות: רק 10% מהעניים החרדים חיים במשקי בית שבהם יש מפרנס במשרה מלאה.

 

על-פי המחקר, הגורמים לעוני בקרב עובדים הם מגוונים, אולם בולטים ביניהם שניים מרכזיים – מספר הנפשות הגבוה במשק הבית וכושר ההשתכרות הנמוך. גורמים אלו משותפים הן למשקי בית חרדיים וערביים והן למשקי בית של יהודים לא-חרדים.

 

כושר ההשתכרות הנמוך משתקף בהשכלה נמוכה או בהשכלה שאינה מתאימה לדרישות שוק העבודה, במשלחי יד המאופיינים בשכר נמוך ובעבודה בענפים שבהם השכר הממוצע נמוך יחסית. כל אלה מתבטאים בשכר הנמוך שמקבלים עובדים עניים – כמחצית ואף פחות משכרם של עובדים אחרים העובדים בהיקף דומה (בהשוואת השכר לשעת עבודה).

 

 ההסתברות לעוני בקרב עובדים ערבים גבוהה יותר, גם אם מביאים בחשבון את השפעת המאפיינים האחרים – השכלה נמוכה, גודל משק הבית ועוד.

 

גורם נוסף המגדיל את ההסתברות לעוני בקרב עובדים הוא מספר שעות העבודה הנמוך יותר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x