$
דעות

באזל: הדור הבא

בעקבות לקחי המשבר הכלכלי, ועדת באזל מבקשת לחזק את מסגרת ההון הרגולטורי הנדרש מהבנקים

תומר זלצר 09:5618.03.10

בתחילת השנה, לאחר תקופת הכנות אינטנסיבית, נכנסה המערכת הבנקאית בישראל אל עידן חדש: באזל 2. הכללים החדשים של התקינה הבינלאומית מהווים מהפכה בכל הנוגע לניהול סיכונים בבנקים, אולם הם נוסחו כמה שנים לפני פרוץ המשבר הפיננסי האחרון, שפגע קשות במערכת הבנקאית הגלובלית.

 

היום

יקיים בנק ישראל כנס חגיגי תחת הכותרת "השקת באזל 2 בישראל". אחד הדוברים המרכזיים בכנס הוא סטפן וולטר, מזכ"ל ועדת באזל, שידבר על "חיזוק מסגרת ההון הרגולטורי לאור המשבר".

 

בדצמבר 2009 פרסמה ועדת באזל "מסמך להתייעצות", שבו הצעות לחיזוק דרישות ההון והנזילות הרגולטוריות במערכת הבנקאית. "המטרה של חבילת השינויים שמציעה הוועדה היא לשפר את יכולתה של המערכת הבנקאית לספוג זעזועים פיננסיים וכלכליים, ולהפחית את הסיכון של זליגת משבר מהסקטור הפיננסי לכלכלה הריאלית", נכתב במסמך.

 

מינוף מוגזם בסקטור הבנקאי

 

בוועדת באזל מציינים כי אחת הסיבות המרכזיות לעוצמתו של המשבר הכלכלי והפיננסי האחרון היא שהסקטור הבנקאי במדינות רבות בעולם מינף את עצמו באופן מוגזם. במקביל, הרמה והאיכות של בסיס ההון שבנקים בעולם החזיקו ירדה בהדרגה.

 

ועדת באזל מציעה כמה שינויים מרכזיים כדי להתמודד עם הבעיות שעלו במשבר. בין ההצעות: העלאת איכות ההון של הבנקים; הצגת "יחס מינוף" השוואתי בין בנקים; קידום "צבירת הון" בזמנים טובים על ידי בנקים כדי להיערך למשבר וקביעת סטנדרטים מינימליים של יחסי נזילות.

 

ההון שבנקים מחזיקים כיום מחולק לארבעה: הון ראשוני מקורי, הון ראשוני מורכב, הון משני רגיל והון משני עליון. הוועדה מבקשת להגדיר בצורה טובה ושקופה יותר את "ההון הראשוני" של הבנקים. לפי ההצעה, החלק המרכזי של ההון הראשוני חייב להיות "הון ליבה" אמיתי (הון ראשוני מקורי או Tier Capital 1): הון מניות ועודפים (רווחים שנצברו בניכוי דיבידנדים שחולקו).

 

מה מתכנן חזקיהו?

 

ועדת באזל מבקשת להגדיר באופן ברור יותר את "החלק המשלים" של הון הליבה, כך שחלק זה של ההון לא יהיה, למשל, בצורה של אג"ח שמשלמות דיבידנדים וקופונים ללא שיקול דעת של הבנק, ובכך, בהגדרה, מקטינים את ההון הראשוני לאורך זמן. "מכשירי חוב מורכבים יצירתיים תחת כללי באזל 2 הנוכחיים יכולים להגיע ל־15% מההון הראשוני המקורי של הבנק ולא יוכרו יותר כחלק מההון", קובעת הוועדה.

 

הוועדה מבקשת גם לפשט את ההון המשני שמחזיקים הבנקים, כך ששתי תתי־הקטגוריות (משני רגיל ועליון) יבוטלו. לפי ההצעה, הרגולטורים יכירו בהנפקת אג"ח לציבור עם משך חיים ממוצע של לפחות חמש שנים כהון משני בחישוב יחס הלימות ההון. בחמש השנים האחרונות לחיי החוב הוא יופחת בקו ישר, ב־20% בשנה מההון המוכר על ידי הרגולטור.

 

כמו כן, המגבלות על תקרת ההון המשני יוסרו ויוחלפו בדרישות מינימום לגבי רמת ההון הראשוני המקורי, רמת ההון הראשוני הכולל ורמת ההון הכולל (ראשוני + משני). בתקופה הקרובה יצטרך המפקח על הבנקים רוני חזקיהו להחליט אילו התאמות הוא מתכוון לבצע בדרישות הרגולטוריות שלו מהבנקים המקומיים. האם בנאומו היום יקבלו הבנקאים רמזים מה מתכנן המפקח?

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x